Agro Napló • 2021. szeptember 8. 09:40
Első alkalommal népszerűsíti „Ízvadászatra fel! Terítéken a vadhúsok.” mottóval a vadhús fogyasztását az Agrárminisztérium (AM) együttműködve az Agrármarketing Centrummal – mondta Zambó Péter, az AM erdőkért felelős államtitkára a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon, Pákozdon.
A kampány célja a fogyasztókban tudatosítani – emelte ki az államtitkár -, hogy a vadhústermékek egészségesek és változatos formában elérhetőek. Az Agrárminisztérium fontos feladatának tekinti, hogy a vadhúsból készült termékek ott legyenek a magyar családok asztalán, hiszen a vadhús igazi bioélelmiszer – mutatott rá, hozzáfűzve: a magyarországi vadgazdálkodás során évente mintegy tízezer tonna hasznosítható vadhús keletkezik, mégis évente alig fejenként mintegy két adag vadételt fogyasztanak el átlagosan a magyar emberek.
Az AM célja ennek a mennyiségnek a növelése, éppen ezért a tárca szigorú állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági rendszert működtet, támogatja és fejleszti a vadhús feldolgozását; tavaly például mintegy 500 millió forint értékű beruházással valósult meg a Soponyai Vadfeldolgozó Üzem fejlesztése. Emellett könnyebbé tették a magyar családok vadhúsvásárlását és a Rövid Ellátási Láncon (REL-en) keresztül a helybeni értékesítést is, így a vadhús könnyebben jut el a termelőtől a fogyasztóig. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdőgazdasági cégcsoportjának soponyai és öreglaki vadfeldolgozó üzeme évente mintegy négyezer tonna, azaz a hazai vadhús termelés 40 százalékának feldolgozására képes.
Kovács Zoltán, az idei „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztosa elmondta – foglalta össze a kormányzati hírportál -, hogy az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kiváló alkalom a vadhús fogyasztásának népszerűsítésére, ebben kiemelt partner a Vadex Mezőföldi Zrt. Úgy fogalmazott: közösen indítjuk útjára a mostantól egy hónapig tartó vadhús-fogyasztást népszerűsítő kampányt. A világkiállítás húsz napja alatt is találkozhatnak a látogatók a vadhúsból készült ételekkel a Hungexpo gasztro-passzázsán.
A kormánybiztos azt is megemlítette – írt az MTI -, hogy a gasztronómia a világkiállításon is központi szerepet kap, ezért előzetesen a Bocuse d'Or Akadémián 50 szakácsot képeztek arra, "hogyan kell jól hozzányúlni a vadhúshoz", hiszen az a prémiumételek egyik fő alapanyaga.
Jenik Péter, a Miniszterelnökség (ME) kabinetfőnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözletét is felolvasta. A miniszterelnök-helyettes többek között azt üzente a jelenlévőknek, hogy az "erdők, mezők jótéteményeivel" felelősen kell gazdálkodni, meg kell őrizni azokat a következő nemzedékek számára, ebben kiemelt szerep jut az erdők őrzőinek, a vadállománnyal felelősen gazdálkodóknak és a jóízű ételeket készítő szakembereknek.
Ondré Péter, az AMC ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a vadhúsok a tradicionális magyar konyha részei, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetőek belőle, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is. A vadhúsfogyasztás mellett számos érv szól, hiszen korábbi hazai vizsgálatok is megállapították, hogy bizonyos létfontosságú ásványi anyagok akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban.
A vadak húsa az állat életminősége és természetes takarmánya miatt a legfenntarthatóbb és legjobb minőségű húsok közé tartozik. Szerencsére ma már a fogyasztói igények kielégítésére többféle előkészített, fagyasztott vadhústermék érhető el a boltok polcain, melyek megvásárlásával nemcsak egy megbízható minőségű, ellenőrzött alapanyagokból készült terméket vásárolnak a fogyasztók, hanem hozzájárulnak az ezeket előállító vállalkozások fejlődéséhez, munkahelyteremtéséhez A vadhús fogyasztását szeptember végéig országos közterületi, rádió- és közösségi média megjelenésekkel is népszerűsíti az AMC.
Majoros Gábor, a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált szervező VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója elmondta, már 50 éve foglalkoznak vadgazdálkodással. A gasztronómiai trendek azt mutatják, hogy a vadhúsok alapanyagának kereslete egyre inkább áttevődik a tőkehúsokról a feldolgozott, konyhakész és késztermékek irányába a nemzetközi igényekhez hasonlóan a hazai piacon is, éppen ezért is fontos például az a tavalyi fejlesztés, amellyel készételeket előállító feldolgozó üzemmel bővültek.
Az általuk évente feldolgozott közel 1500 tonna lőtt vad 90 százaléka jelenleg Nyugat-Európában kerül forgalomba, pedig a hazai értékesítés sokkal környezettudatosabb és fenntarthatóbb megoldás lenne, ezért is fontos a vadhús fogyasztás népszerűsítése hazánkban – közölte a vezérigazgató.
Fotók: Pelsőczy Csaba