Őshonos lófajta génmegőrzését szolgáló fejlesztés az Őrségben

Agro Napló
„Védett őshonos és veszélyeztetett haszonállatok génmegőrzésén az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) hozzáértő és elhívatott módon dolgozik évtizedek óta; itt jó kezekbe került a muraközi ló sorsa is, amely munkához immár a méltó infrastruktúra is biztosított” – fogalmazott az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára Őriszentpéteren, október közepén a Muraközi Szakmai Napon tartott istállóátadáson.

A muraközi lovak tartását segítő, több mint 550 millió forintból megvalósult istállókomplexum átadásán Balczó Bertalan elmondta: a korábbi infrastrukturális adottságok az állomány kezeléséhez sem méretükben, sem felszereltségükben nem volt megfelelő. A mostani fejlesztés eredményeképpen felépült egy 600 négyzetméteres futóistálló, és egy 600 négyzetméteres boxos istálló a szükséges kiszolgálóegységekkel.

Felidézte azt is, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) célja az érintett Natura 2000-es terület természetvédelmi helyzetének javítása, valamint a muraközi lóállomány tartási körülményeinek javítása. Mint mondta, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság rendelkezik Magyarországon egyedüliként muraközi lótenyészettel, az állomány fenntartásával hozzájárul a fajta génmentéséhez.

Balczó Bertalan felhívta a figyelmet arra, hogy a most átadott, a természetvédelmi kezelést kiszolgáló istálló egy fejlesztés-sorozatnak a részeként valósult meg, egy olyan program részeként, amelynek köszönhetően országszerte több száz helyszínt érintően valósulnak meg természetvédelmi projektek. Hazánk területének több mint ötöde természetvédelmi oltalom alatt áll és a hozzájuk kötődő értékek megőrzése érdekében az elmúlt 10 évben Magyarország soha nem látott mértékben valósultak meg természetvédelmi beruházások. A több mint 78 milliárd forint összértékű, döntően nemzeti park igazgatóságok által megvalósított 186 egyedi beruházás révén összességében 319 500 hektárnyi területen javult az élőhelyek állapota, és biztosított a természetvédelmi kezelés és őrzés.

Valamennyi nemzeti park igazgatóság a sajátságos kihívásaihoz igazodóan tervezi és valósítja meg a fejlesztéseket – fogalmazott a helyettes államtitkár. Mint mondta, az ŐNPI többféle módon járult és járul hozzá, ahhoz hogy az Őrség azt az arcát mutassa évtizedek múltán is, ami miatt a mai idelátogató számára maradandó élményt nyújt. A kiemelten fontos mintegy 1000 hektár védett gyepterület kezelése mellett jelentős a nemzeti park védett őshonos és veszélyeztetett haszonállatok génmegőrzésében betöltött szerepe is.

A helyettes államtitkár felidézte: a muraközi ló regenerálási programját még 2003-ban indította el az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, akkor 6 kancával. A tenyésztői munka eredményeként évről évre növekedett a típusba sorolható tenyészállatok száma. 2017-ben nyolc tenyésztő csatlakozott a kutatási programhoz, összesen 79 lóval.

Most, 2021 októberében 60 tenyésztő és 217 ló tartozik a program felügyelete alá. 2018-ban pedig megalakult a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület is. Két évvel később pedig az Agrárminisztérium jóváhagyta a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület azon kérelmét, hogy a magyar hidegvérű lófajta elismert tenyésztőegyesülete lehessen – ismertette Balczó Bertalan, tájékoztatott a kormányzati hírportál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!