2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Fontos a biológiai sokféleség megőrzése

Agro Napló
Küldetésnek nevezte az agro-biodiverzitás minél magasabb fokú biztosítását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Tápiószelén, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ október végi rendezvényén.

Az agráriumban nemesített növények ugyanolyan közkincsnek számítanak, mint a természeti örökség, és a magyar nemzeti identitás részét alkotják – mondta Semjén Zsolt.

A rendezvényt – amin a miniszterelnök-helyettes beszélt – „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” szóló egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából szervezték.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az úristentől kapott természeti sokszínűség mellett létezik az erre épülő, az őseinktől örökölt, évszázadok munkájával kialakított agro-biodiverzitás, amelynek megőrzése szintén kötelesség – hívta fel a figyelmet a politikus, hozzátéve: a Tápiószelén működő génmegőrzési központ a világ 1800 ilyen intézményéből a tizenhetedik, Európában pedig a nyolcadik helyen áll – tartalmazza a kormányzati hírportál összefogalalója.

A génbank különleges értéke, hogy olyan ősi tudást hordoz, amely nem íróasztalnál kitalált teória, hanem tapasztalati valóság – fűzte hozzá miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt elmondta: a tíz évvel ezelőtt aláírt egyezményben az evangélikus, a katolikus és a református egyház, valamint az agrártárca génmegőrző és tudományos intézményei megállapodtak, hogy a lelkészi, egyházi és rendi kertek génmegőrző fajtagyűjteményeket fogadnak be nevelésre.

Azért fontosak a megállapodással létrejött kertek, mert a Kárpát-medence egész területén, különböző adottságok között működhetnek – mondta a politikus. A nagykökényesi plébánián megalakult a 200. kert, amelyet a premontrei rend gondoz – tette hozzá mindehhez példaként.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára arról beszélt az eseményen, hogy csak egészséges és sokszínű természeti rendszerek biztosítják azokat a javakat, amelyek szükségesek a jóléthez. Ha ez a sokféleség elveszik, sérülékennyé válik a természeti rendszer, és az emberek kiszolgáltatottá válnak – mutatott rá.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!