Agro Napló • 2021. november 25. 10:16
Idén újra megrendezték civil kezdeményezésként „Az Év Szaloncukra versenyt”, amire a szervezők igyekeztek az összes hazai gyártót meghívni; a gyártók szabadon dönthettek az ingyenes versenyen való részvételről, illetve arról, hogy nevezés esetén hányféle szaloncukrot indítanak el a megmérettetésen.
A piac változásait és a fogyasztói igényeket figyelembe véve határozták meg idén a kategóriákat, aminek összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége (MÉSZ) nyújtott segítséget. Az Év Szaloncukra mellett a kézművesek külön is megmérkőztek, de idén is kiemelt kategória volt a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok kategóriája, valamint az alacsonyabb árú (599Ft/100g alatti) kategória. Mivel a múlt évben láthatóan voltak sláger ízek, így idén a legkedveltebb ízek legjobbjait is megkeresték. Idén is kiválasztották a legjobb új ízt, de ezekben a kategóriákban csak egy győztest hirdettek. Az eredményt sajtótájékoztatón ismertették november utolsó harmadában Budapesten
A zsűrizésben a meghívott zsűritagok mellett az Év Szaloncukra Facebook és Instagram követői közül többeknek is lehetőséget biztosítottak a kóstolásra, továbbá a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.
A MÉSZ elnökének összegzése
Az eredmények ismertetését megelőzően Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke ismertette az iparág hazai helyzetét. Többek között elmondta: a múlt év első felében jelentős volt a visszaesés, ezt az is jelezte, hogy a tavalyi húsvét a hazai édességpiac egyik legnagyobb visszaesését produkálta, mínusz 20–25 százalékkal. Viszont 2020. második hat hónapjában a piac korrigált, és látványos volt, a belföldi bővülés csaknem két számjegyű lett (ami értékben el is érte azt), és karácsonyra a piac is visszarendeződött: nagyon jól fogytak a mikulások, a szaloncukrok, és az adventi naptárak is – így a korábbi pesszimista jóslatok ellenére – nem maradt el tavaly a karácsony.
A MÉSZ elnöke abban bízik, hogy az idei karácsony sem marad el. Ezt a várakozást az első bolti visszajelzések megerősítik, az árufogyások ugyanis ezt támasztják alá. Megemlítette: a teljes magyar édesipari piac éves teljesítménye jelenleg mintegy 230-250 milliárd forint. A szóban forgó piac két legnagyobb szegmensét a csokoládé (26 százalék), valamint a kekszek (24 százalék) jelentik, ez két áruféleség teszi ki a magyar fogyasztói piac felét. Az viszont igen jelentős kihívás és gond a magyar édesipar számára, hogy az alapanyagok áremelkedése igen drasztikus. Emellett az átfutási idők is nagyon meghosszabbodtak. Mindez pedig már tervezési nehézségeket is jelent. Elmondható – jegyezte meg az elnök –, hogy idén az év második felében erőteljes volt itthon az édességforgalom. Ezzel együtt az ünnepek (karácsony, húsvét) jelentősége enyhén, de folyamatosan csökken az édességfogyasztásban, ám sok más alkalom adódik még ezen kívül is az ajándékozásra, például születésnapok, névnapok, Valentin nap. Nőnap.
A teljes decemberi édességforgalom az éves forgalom 20 százalékát adja, a maga 40-50 milliárd forintot kitevő bevételével. Ezért az év végén értékesített édességek gyártását az előállítók általában már nyáron elkezdik – mondta Sánta Sándor, hozzáfűzve: az idén minden gyártő optimista és arra számít, hogy tovább nő a belföldi édességpiac. Közölte azt is: ennek alapján Mikulásból várhatóan mintegy 8 millió figura fogy majd 2 milliárd forint értékben. Emellett a magyar családok karácsonyra mintegy 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak – családonként hozzávetőlegesen egy kilogrammot –, közel 8 milliárd forint értékben.
A korábbi trend az idén is folytatódik – a bolti visszajelzések alapján –, azaz a vásárlók a minőségi termékeket keresik, ami folyamatosan a mennyiségi vétel visszaszorulását jelenti. Ez a fogyasztói igények megváltozásának a bizonyítéka, vagyis már a szaloncukroknál is a valódi csokoládé a fontos – húzta alá a MÉSZ elnöke. Hozzátette: a minőségi értékek mellett azonban a tradicionális ízek is nagyon fontosak az emberek számára, amit az is jelez, hogy még mindig a zselés, a marcipános és a sós karamellás ízesítésű szaloncsokrokat kedvelik a fogyasztók a leginkább, de az organikus, bio, vegán, funkcionális szaloncukrok forgalma is dinamikusan nő. Az élelmiszer-áremelkedés – aminek az oka, hogy egyszerre növekszik az alapanyagok, a csomagolóanyagok, a szállítás és a munkaerő költsége, valamint szűkült is mindezek elérhetősége – a magyar édesipari cégeket is érinti. Ezért az iparág vállalatai jövőre stabil forgalom mellett valamelyest növekvő árbevétellel számolnak – jelezte a MÉSZ elnöke.
Az Év szaloncukra versenyről 2021
Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 152-féle szaloncukor közül választották ki. A verseny 9 kategóriájának a zsűrizésében mintegy 150 kóstoló segített. A kóstolásokra több mint 5000 szem szaloncukrot osztottak ki, hogy a megtalálják a 15 győztest. A kóstolás az ítészeknek átlagosan egy napig tartott.
Az Év Szaloncukra kategória első helyén a gödöllői Sulyán Cukrászda Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója végzett, amit az Eucharisztikus Kongresszus Süteményének választott süti ihletett.
A második helyen a kiskunlacházi Demeter Chocolate jamaicai fekete-kókuszos szaloncukra fehér csokoládéban, ami ezzel a címmel együtt három díjat is besöpört az idén.
Míg a harmadik helyen címvédőként idén is a maklári Stühmer pisztácia krémes szaloncukra végzett.
Az Év Szaloncukra kézműves kategóriájában a gödöllői Sulyán Cukrászda fehér csokoládéba mártott roppanó kekszes fehér csokoládés trüffel szaloncukra lett az első, a második az idén 3 díjat besöprő Jamaicai fekete-kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval végzett a Demeter Chocolate-től, a harmadik helyen pedig a gyulai Kézműves Cukrászda sós-karamella szaloncukra végzett.
Az Év Cukormentes Szaloncukra első helyezettje a maklári Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukra lett, ami édesítőszert sem tartalmaz, a második helyezett a Lissé Kft. Aranygaluska ízű szaloncukra, a harmadik helyezett pedig a Stühmer narancsos szaloncukra édesítőszerekkel lett.
Az alacsonyabb árú (599Ft/100g alatti) szaloncukrok közül első helyen végzett a TESCO banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukra, második helyre a LIDL hozzáadott cukor nélküli fehér csokis eper és sárgabarack ízű szaloncukra került, a harmadik a Nestlé Boci meggyes zselés szaloncukra lett.
A legjobb marcipános szaloncukor az orosházi Hóvirág Fagylaltbár vörösboros-aszalt szilvás marcipános szaloncukra, a legjobb karamellás szaloncukor a keszthelyi Sütibolt ropogós ostyás sós-karamellje lett, a legjobb mogyorós szaloncukor a Stühmer piemontei mogyorós szaloncukra, a legjobb kókuszos szaloncukor a Demeter Chocolate idén háromszoros díjnyertes jamaicai fekete-kókuszos szaloncukra, míg a zselés szaloncukrok közül címvédőként a múlt évi nyert a Choco Garden meggyes zselés szaloncukra lett a győztes, akik évek óta magukénak tudhatják a legjobb zselés szaloncukor címét és ebben a versenyben is ismét az élen végeztek.
Az idén először megjelenő új ízek közül a Boci meggyes zselés szaloncukra lett a győztes.
A verseny hivatalos honlapja a www.azevszaloncukra.hu weboldal, ahol az érdeklődők további információkat találhatnak a megmérettetésről.
Az elismerésben részesítettek
A díjazottak:
Az Év Szaloncukra győztesei:
1. Sulyán Cukrászda – Egy falat Mennyország sütemény szaloncukor verziója
2. Demeter Chocolate – jamaicai fekete-kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
3. Stühmer – pisztácia krémes szaloncukor
Az Év Kézműves szaloncukrai:
1. Sulyán Cukrászda – Roppanó kekszes fehér csokoládés trüffel szaloncukor fehér csokoládéban
2. Demeter Chocolate – jamaicai fekete-kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
3. Kézműves Cukrászda (Gyula) – sós-karamellás szaloncukor
Az Év Cukormentes (hozzáadott cukrot nem tartalmazó) szaloncukrai:
1. Stühmer – mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukor édesítőszerekkel
2. Lissé – Aranygaluskás szaloncukor hozzáadott cukor nélkül
3. Stühmer – narancsos szaloncukor édesítőszerekkel
Az Év szaloncukra 599 Ft/100g alatti árkategóriában:
1. Tesco – banános-ropogós és málnás-robbanócukros szaloncukor
2. LIDL – fehér csoki eperrel és barackkal hozzáadott cukor nélküli szaloncukor
3. Boci – meggyes zselés szaloncukor
A legjobb zselés szaloncukor: Chocco Garden – meggyes zselés szaloncukor
A legjobb marcipános szaloncukor: Hóvirág Fagylaltbár – vörösboros-aszalt szilvás szaloncukor
A legjobb mogyorós szaloncukor: Stühmer – piemontei mogyorós szaloncukor
A legjobb karamellás szaloncukor: Keszthelyi Sütibolt – roppanó ostyás sós-karamellás szaloncukor
A legjobb kókuszos szaloncukor: Demeter Chocolate – jamaicai fekete-kókuszos szaloncukor fehér csokoládéval
Az Év Új Íze: Boci – meggyes zselés szaloncukor