ÖMKi bio tájfajta ősgabona lisztek már a boltokban is

Agro Napló2021. december 15. 13:23

Többéves ősgabona fajta kísérleteink eredményeként, révbe ért az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) egy újabb termékfejlesztési projektje, és várhatóan a jövő év elején már a boltok polcaira is kikerülnek majd a kutatóintézet bio tájfajta tönke és alakor ősgabona lisztjei – tájékoztat az ÖMKi legfrissebb hírlevele.

Alakor lisztből készült kovászos kenyér - Fotó: ÖMKi

A lisztek várhatóan 2022. január második felétől lesznek elérhetőek a Lidl áruházakban. De addig is, már korlátozott mennyiségben megrendelhetők a kutatóintézet webshopjában a bio tájfajta tönkebúza liszt.

Az ősgabonák lisztjei azért  különlegesek, mert többek között a modern kenyérbúzához képest jobb beltartalmi mutatókkal bírnak. Emellett a glutén (azaz sikér) összetételük is nagyon eltér a modern búzákétól, így kevesebb embernél váltanak ki allergiás reakciót.

Továbbá alkalmasak különleges ízvilágú kenyerek, tészták, sütemények készítésére egyaránt. Valamint jobb alkalmazkodóképességük – így például szárazságtűrésük, betegségellenállóságuk - miatt jól beilleszthetők a szintetikus vegyszereket mellőző ökológiai gazdálkodásba és a klímaváltozás hatásaival szemben is ellenállóbbak.

Tönke lisztből készült kovászos kenyér - Fotó: ÖMKi

Fogyasztásukkal pedig nemcsak egészségért tehetnek sokat az emberek, hanem hozzájárulhatnak az ökológiai gazdálkodás fejlődéséhez, a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához is – tartalmazza az ismertető.

Címkék:
növénytermesztés, mezőgazdaság, élelmiszer, agrárgazdaság, szántóföld, liszt, gazdaság, alakor búza, szántóföldi növénytermesztés, mezőgazdasági piac, ökológiai mezőgazdasági kutatóintézet (ömki), ősgabona, tönke,