Az AM által biztosított keretösszegből összesen 846 bortermelő részére fizetett ki támogatást a Magyar Államkincstár (MÁK), aminek átlagos hektáronkénti mértéke 250 ezer forint volt.
A vendéglátásba, szállodákba vagy éttermekbe szállító családi borászatok számára komoly nehézséget jelentett még tavaly is a koronavírus-járvány. Míg 2020-ban 710, 2021-ben már 846 olyan bortermelő részesült rendkívüli támogatásban, aki saját maga, vagy kapcsolt vállalkozása szőlőterülettel rendelkezik, az ott termett szőlőt saját célra feldolgozza.
Az így előállított borászati terméket pedig a korábbi években jelentős részben a vendéglátásban, szállodák vagy éttermek (HoReCa szektor) részére, illetve közvetlenül a fogyasztók részére értékesítette. A támogatás összege tavaly és tavalyelőtt is igazodott a HoReCa szektorból és a közvetlen értékesítés korábbi arányához – olvasható a szaktárca összefogalalójában.