2024. augusztus 14. szerda Marcell

Ne felejtse el az Egységes Kérelemben az AKG zöldtrágyázási előírást!

Agro Napló
Be kell jelölni az Egységes Kérelemben, ha az idei évben kívánja másodvetésben teljesíteni az AKG zöldtrágyázási előírást.

A vonatkozó 22/2016 (IV.5.) FM rendelet rögzíti, hogy az ökológiai másodvetés (EFA) és zöldtrágyázás céljából elvetett másodvetés tervezett idejét, helyét az Egységes Kérelmében – az Egységes Kérelem benyújtására előírt határidőn belül – meg kell jelölni, mert ennek hiányában a később elvégzett művelet nem kerül figyelembevételre – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Természetesen a tényleges helyet, időpontot majd a munkálatok elvégzését követő 15 napon belül is be kell jelenteni.

Az AKG-ba elszámolni kívánt zöldtrágyanövény is csak 60 nap után forgatható alá, valamint EFA másodvetésként nem vehető figyelembe.

Az Egységes Kérelem benyújtására előírt határidőn túl csak a hagyományos másodvetés jelölhető, mellyel a gazdálkodó pl. talajtakarást szeretne megvalósítani az eróziós károk megelőzése/csökkentése, vagy a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) szabályaiban rögzített vetésváltási szabályok megtartása miatt indokolt pl. kukorica három évig történő termesztését követően vetőmagcélú hibridkukorica termesztése vagy a vetőmagcélú hibridkukorica négy évig történő termesztését követően kukorica termesztése csak másodvetést követően valósítható meg.

A HMKÁ kapcsán érdemes figyelni arra, hogy amennyiben több gazdálkodó ugyanazon növényt termeszt – egybeművelés realizálódik – és meg nem felelést állapítanak meg – pl. vetésváltási szabályok megsértése – úgy az egybeművelt táblát hasznosító mezőgazdasági termelők együttesen felelnek az egybeművelt táblát érintő meg nem felelésért, mely támogatáscsökkenéshez vezethet.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?