Agrár nagyvállalatok és startupok összefogásával frissül a szektor

Agro Napló
A NAK agrár startup programja a hatékonysági mutatók növelésén dolgozik.

Bár számos cég kockázatként tekint a startupokkal való együttműködésre, egyre több hazai nagyvállalat új piaci lehetőséget és perspektívát lát az induló vállalkozásokban. A nagyvállalatok és a startupok egyaránt olyan tudás birtokában vannak, melynek a megosztása úttörő fejlesztésekhez vezethet – egy olyan konzervatív szektorban is, mint az agrárium.

A nagyvállalati kultúra és a startupok működése merőben eltér egymástól, méretükből és struktúrájukból adódóan számos nehézség akadályozhatja sikeres együttműködésüket. Azonban a kis cégekben olyan üzleti potenciálra akadhat egy-egy nagyvállalat, melyet felhasználva képesek átalakítani a jelenlegi piacokat, új irányokat létrehozni.

Mindkét fél profitál

A hatékonysági mutatók növelésére kiváló eszköz lehet a digitalizáció és a korszerű fejlesztések. A negatív tényezők, amik jelenleg a gazdaságot sújtják, még inkább rávilágítanak arra, hogy a digitalizációs megoldásokat jobban ki kell aknázni, alkalmazásuk felértékelődik.

Versenyképességük megőrzése érdekében a nagyvállalatoknak a megváltozott piaci feltételekre gyorsan kell reagálniuk. A startupok gondolkodásmódja ebben segíthet; a vállalatok új perspektíván keresztül tekinthetnek a piaci igényekre, melyekre a legújabb technológiák és fejlesztések adhatnak választ.

A startupok is óriási potenciált találhatnak ezekben az együttműködésekben; a nagyvállalatok piaci ismerete alapján még pontosabb irányt vehet a termékfejlesztés, ezen túl pedig jövőbeni ügyfeleikhez is könnyebben elérnek a vállalati kapcsolatrendszeren keresztül. 

Szerencsés helyzetben vannak a hazai startupok, hiszen a fejlesztésekhez szükséges forrás adott; számos kockázati tőkealap tevékenykedik a piacon, akiknek az elmúlt években érdeklődési területévé vált az agrárium.

Hazai támogató környezet

Az ilyen típusú együttműködéseknek biztosít támogató környezetet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrár startup programja. A program nem csak feltárja a piaci problémákat; a teljes termékfejlesztési folyamatot végig támogatja és a piacra lépésig, illetve a konkrét együttműködésig segítséget nyújt az agrárium digitalizációs szintjét előre mozdító fejlesztéseknek.

A NAK TechLab módszertanának lényege, hogy felkutatja a startupokat és a legfrissebb szakmai információval látja el őket, a termékeket és a szolgáltatásokat pedig minél hamarabb piacra segíti annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb kifejtsék hatásukat a szektorban.

Az ágazat aktuális ismerete elengedhetetlen a fejlesztések tökéletesítéséhez, éppen ezért a kamara a teljes agráriumot lefedő szakértői tudását üzletfejlesztési tudással vegyítve nyújtja segítségül azoknak az agrár startupoknak, akik a programba bekerülve a mezőgazdaság modernizációján dolgoznak.

Kiemelt szerepet képvisel a valós piaci problémákra hozott megoldások megtalálása annak érdekében, hogy a hazai gazdálkodóknak legyen legelőször lehetősége ezen új technolóigákat megismerni és használni, ezzel előnyt szerezve a globális versenyben.

A gazdálkodók érdekeit a digitalizációs fejlesztések terén is képviselni kell. Ez a jövőnk záloga. A NAK TechLab hároméves működése alatt több mint 50 agrárdigitalizációs fejlesztésében vettünk részt. A jövőben is minden erőnkkel azon leszünk, hogy az innovációs ökoszisztémán belül is kiemelt téma legyen az agrárium” – emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A NAK TechLab 3 hónapos nagyvállalati-startup programja szeptemberben indul, melyhez olyan nagyvállalatok csatlakoztak, mint a Claas Hungária Kft., a Corteva Agriscience, a Pápai Hús Kft., az Axiál Kft., a Bonafarm Csoport vagy a Hungrana Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!