Újabb elemmel bővül a szüreti ellenőrzés

Agro Napló2022. július 21. 13:03

A hatóságok a szőlőültetvények és a szőlőt feldolgozó borászati üzemek megszokott ellenőrzésén kívül 2022-ben, szüret idején külön ellenőrzik az alacsony alkoholtartalmú borok előállítóit.

Korábban több bejelentés érkezett a Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) és az Agrárminisztériumhoz arról, hogy a szüretelt szőlő tényleges és a felvásárlónak az átadáskor feljegyzett cukortartalma között eltérés lehet, illetve a felvásárlási okiratokon, bizonylatokon sem az átvételkor mért mustfokot, hanem annál kisebb értéket rögzítettek. Ez hátrányosan érinti az ágazat jogszabálykövető szereplőit, hiszen e gyakorlat a borkészítéskor is visszaélésekre adhat alkalmat. Ennek megelőzése érdekében 2019-ben közös szüreti ellenőrzési programot indított a HNT és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezen ellenőrzések eredményesnek bizonyultak, ugyanis a hatóságok azt tapasztalták, hogy hatásukra a szüreti dokumentumokban feltüntetett értékek megfeleltek a valóságnak.

Az idei évben az Agrárminisztérium már bevált ellenőrzési gyakorlaton felül kiemelt szerepet szán az alacsony alkoholtartalmú borokat készítő borászatok ellenőrzésének, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai fognak végrehajtani a kiválasztott üzemekben a szüret teljes időszakában – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Várakozásaink szerint a már bevált ellenőrzési program kibővítése eredményesen járul majd hozzá a szőlő- és borágazat védelméhez.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címkék:
borászat, szőlő, növénytermesztés, agrárgazdaság, nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (nébih), gazdaság, szőlészet, szüret, ellenőrzés, agrárminisztérium, szőlőültetvény, mezőgazdasági piac, nemzeti adó- és vámhivatal (nav),