Agro Napló • 2022. szeptember 20. 13:31
Két helyszínen tartottuk soron következő gyümölcsszemléinket, mindkét esetben intenzív alma ültetvényben. Házigazdáink a Csengerkert Kft. és Lakatos Bertalan, a tuzséri TÉSZ elnöke voltak.
A szokásos szakmai tájékoztatót ezúttal a talajélet fontosságával kezdtük, hiszen a fás kultúrák tápanyagellátása és a talaj „felkészítése”, majd ápolása - a szántófölddel ellentétben - még több odafigyelést és megfontolt tervezést igényel. A sorközök füvesítése segíti az időjárástól független bejárást az ültetvénybe, viszont az évi 30 munkamenet tömörítő hatása káros a kert talajára. Hosszabb párbeszéd alakult ki a gyökérzónában élő mikroorganizmusok, különösen az endofita életmódú mikorrhiza gombák szerepéről és alkalmazásuk lehetőségéről.
Az alma érésével kapcsolatban megtudták a jelenlévők, hogy a gyümölcsfejlődés harmadik szakaszában vagyunk, amikor a fajtára jellemző színezettség kialakul, és megjelennek az íz- és zamatanyagok. Fontos időszak ez a gyümölcsfa életében, hiszen az idei termés mellett már a következő évi virágok kezdeményei is a dárdákon fejlődnek. Július közepén-végén megkezdődött a fák felkészülése a télre, illetve a következő vegetációs időszakra.
Az ebben az időszakban elraktározott anyagok közül kiemeltük a nem-szerkezeti cukrok szerepét:
Fontos felhívni minden almatermesztő figyelmét arra, hogy a júliustól lombszíneződésig terjedő időszakban az érő gyümölcsök kinevelése és a tartalékok képzése egymással párhuzamosan zajló folyamatok, és a fát rendkívüli módon igénybe veszik. Nagyon fontos ilyenkor, hogy a mindkét feladatot kiszolgáló lombozat, és a raktározó helyek (dárdák, gallyak, ágak, törzs) egészségi állapota és működő képessége rendben legyen. Az alma három hónap alatt készül fel a télre és a következő szezonra. Növény-egészségügyi kezelésekkel támogassuk, segítsük ezt az időszakot!
A nem-szerkezeti cukor tartalom (mg/g sz.a.) szezonális változása 3 gyümölcsfajnál (a szürke zóna a nyugalmi időszakot jelöli) – Davidson és mtsai, 2021