Jövő héten a gluténmentes gyártókat díjazzák!

Agro Napló
Gluténmentes termelők, élelmiszergyártók csatlakoztak a Magyarok Kenyere programhoz segítő szándékkal, felhívva a figyelmet az egészségügyi okokból nehézséget szenvedők egyre szélesedő csoportjára.

Október 16-a a Kenyér Világnapja, melynek célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet a gazdálkodók, a malmok és a pékek áldozatos munkájára, akik évek óta kiemelt résztvevői a Magyarok Kenyere Programnak is.

Idén még különlegesebb formában ünnepeli a NAK a kenyeret: szeretnék felhívni a figyelmet a gluténérzékenységben szenvedőkre és egyben azon hazai gyártókra és élelmiszeripari fejlesztésekre, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy megkönnyítsék a cöliákiások mindennapjait. Ennek a szakmai összefogásnak az egyik eredményeként első alkalommal hirdetik meg az „Év gluténmentes kenyere és péksüteménye” versenyt azzal a céllal, hogy megvizsgálja és megmutassa a hazai gyártásban elérhető, kiváló minőségű termékeket. A verseny egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosít a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a jelenlegi termékkínálat közül megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Gluténmentes kenyeret, pékárut sütni igazi szakmai kihívás, mert a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, illetve némiképp rontja a kenyér és péksütemény ízértékét is, ezért aki ebben az iparágban van, az a mindennapjait is innovációval tölti. Mára már nagy a verseny a gyártók között, szélesedik a termékkínálat, ennek pedig remélhetőleg a haszonélvezői a fogyasztók.

A meghirdetett termékversenyre olyan cégek nevezhettek, akik legalább 2 lezárt üzleti évvel rendelkeztek, és amelyek garantáltan olyan üzemmel rendelkeznek, amelyekben HACCP- vagy más (pl. BRCGS, IFS, AOECS Standard) minőségirányítási rendszerek működtetésével biztosítják a glutén kereszt-kontakt megelőzését.

Az első gluténmentes kenyér és péksütemény versenyre összesen 14 cég több, mint 50 terméke regisztrált sikerrel. A regisztráció pedig azt is jelentette, hogy a gluténmentes termékek – laborvizsgálattal alátámasztva – megfeleltek a 1169/2011/EU és a 828/2014/EU rendeletek követelményeinek.

A termékek zsűrizésére 2022. október 5-én a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában került sor. A szakmai bírálat közel 4 órán át tartott, a termékeket neves szakemberek és a cöliákiában is érintett ágazati szereplők bírálták.

Zsűri tagjai voltak:

  • Felkai Beáta, Agrárminisztérium helyettes államtitkár
  • Galicz István, Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola gyakorlati oktatói vezető
  • Nardai Anita, Magyar Pékek Fejedelmi Rendje Rendfője, Pékszövetség elnökségi tag
  • Gyenge Katalin, pékmester, Biscuits Kft. mentes termékek tulajdonosa, Pékszövetség elnökségi tag
  • Lukács Kitti, Lisztérzékenyek Érdekképviselete Országos Egyesülete főtitkára
  • Bíró Eszter, Bálint Analitika munkatársa


A bírálatnál elsődleges szempont volt a gluténmentesség igazolása, ezen kívül az érzékszervi, súly és innovációs szempontok alapján született meg hosszas tanácskozás után az eredmény. Végeredményként a két meghirdetett kategóriában megszületett a három helyezés, ezen kívül a zsűri meghirdetett egy innovációs különdíjat is. A „2022. év gluténmentes kenyere”, a „2022. év gluténmentes péksüteménye” és az innovációs különdíj kihirdetésére, illetve a díjak ünnepélyes átadására 2022. október 17-én 10.00-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központi székházának dísztermében kerül sor. A fődíjakat Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adják át.

A díjátadó rendezvény meghívója itt érhető el.

A lisztérzékenységről, röviden:

A coeliakia – magyar szóval lisztérzékenység – a genetikailag predisponált egyénekben kialakulható autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet valamilyen okból önmaga ellen termel egy anyagot, amely elpusztítja saját szöveteit, amely egy egész életen át tartó glutén intoleranciát, pontosabban glutén-szenzitív enteropathiát jelent. A betegség kiváltásáért a gluténnak, népies nevén a sikérnek (amivel a búza minőségét szokták osztályozni a mezőgazdaságban, illetve a sütőiparban) egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős. Ez a kalászos gabonanövényekben (árpa, búza, rozs) található, károsító hatását a vékonybél proximális szakaszában (ez rögtön a gyomor utáni vékonybél szakasz), a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki. A keletkező toxikus anyag teljesen vagy részben elpusztítja a nyálkahártya felszíni sejtjeit, így csökkenti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ez az autoimmun betegség a tudomány mai ismeretei és álláspontja alapján egész életen át tartó diétával tartható karban. A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg / kg glutént tartalmaz.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindjárt véget ér a nyári aratás

Mindjárt véget ér a nyári aratás

Az idei nyári aratási munkák a végéhez közelednek. A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságé...

Fontos a talaj takarása!

Fontos a talaj takarása!

Elindult az árpa aratása. A munkálatokat követően is be kell tartanunk egyes területalapon nyújtott támogatásokhoz kapcsolódó előírásokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?