Október 16-a a Kenyér Világnapja, melynek célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet a gazdálkodók, a malmok és a pékek áldozatos munkájára, akik évek óta kiemelt résztvevői a Magyarok Kenyere Programnak is.
Idén még különlegesebb formában ünnepeli a NAK a kenyeret: szeretnék felhívni a figyelmet a gluténérzékenységben szenvedőkre és egyben azon hazai gyártókra és élelmiszeripari fejlesztésekre, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy megkönnyítsék a cöliákiások mindennapjait. Ennek a szakmai összefogásnak az egyik eredményeként első alkalommal hirdetik meg az „Év gluténmentes kenyere és péksüteménye” versenyt azzal a céllal, hogy megvizsgálja és megmutassa a hazai gyártásban elérhető, kiváló minőségű termékeket. A verseny egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosít a gyártók számára, a bírálat pedig a fogyasztóknak is egyfajta útmutatás, hogy a jelenlegi termékkínálat közül megtalálják a legmagasabb minőségű termékeket – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.
Gluténmentes kenyeret, pékárut sütni igazi szakmai kihívás, mert a glutén hiánya megnehezíti a gyártást, illetve némiképp rontja a kenyér és péksütemény ízértékét is, ezért aki ebben az iparágban van, az a mindennapjait is innovációval tölti. Mára már nagy a verseny a gyártók között, szélesedik a termékkínálat, ennek pedig remélhetőleg a haszonélvezői a fogyasztók.
A meghirdetett termékversenyre olyan cégek nevezhettek, akik legalább 2 lezárt üzleti évvel rendelkeztek, és amelyek garantáltan olyan üzemmel rendelkeznek, amelyekben HACCP- vagy más (pl. BRCGS, IFS, AOECS Standard) minőségirányítási rendszerek működtetésével biztosítják a glutén kereszt-kontakt megelőzését.
Az első gluténmentes kenyér és péksütemény versenyre összesen 14 cég több, mint 50 terméke regisztrált sikerrel. A regisztráció pedig azt is jelentette, hogy a gluténmentes termékek – laborvizsgálattal alátámasztva – megfeleltek a 1169/2011/EU és a 828/2014/EU rendeletek követelményeinek.
A termékek zsűrizésére 2022. október 5-én a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában került sor. A szakmai bírálat közel 4 órán át tartott, a termékeket neves szakemberek és a cöliákiában is érintett ágazati szereplők bírálták.
Zsűri tagjai voltak:
- Felkai Beáta, Agrárminisztérium helyettes államtitkár
- Galicz István, Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola gyakorlati oktatói vezető
- Nardai Anita, Magyar Pékek Fejedelmi Rendje Rendfője, Pékszövetség elnökségi tag
- Gyenge Katalin, pékmester, Biscuits Kft. mentes termékek tulajdonosa, Pékszövetség elnökségi tag
- Lukács Kitti, Lisztérzékenyek Érdekképviselete Országos Egyesülete főtitkára
- Bíró Eszter, Bálint Analitika munkatársa
A bírálatnál elsődleges szempont volt a gluténmentesség igazolása, ezen kívül az érzékszervi, súly és innovációs szempontok alapján született meg hosszas tanácskozás után az eredmény. Végeredményként a két meghirdetett kategóriában megszületett a három helyezés, ezen kívül a zsűri meghirdetett egy innovációs különdíjat is. A „2022. év gluténmentes kenyere”, a „2022. év gluténmentes péksüteménye” és az innovációs különdíj kihirdetésére, illetve a díjak ünnepélyes átadására 2022. október 17-én 10.00-tól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara központi székházának dísztermében kerül sor. A fődíjakat Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adják át.
A díjátadó rendezvény meghívója itt érhető el.
A lisztérzékenységről, röviden:
A coeliakia – magyar szóval lisztérzékenység – a genetikailag predisponált egyénekben kialakulható autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a szervezet valamilyen okból önmaga ellen termel egy anyagot, amely elpusztítja saját szöveteit, amely egy egész életen át tartó glutén intoleranciát, pontosabban glutén-szenzitív enteropathiát jelent. A betegség kiváltásáért a gluténnak, népies nevén a sikérnek (amivel a búza minőségét szokták osztályozni a mezőgazdaságban, illetve a sütőiparban) egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős. Ez a kalászos gabonanövényekben (árpa, búza, rozs) található, károsító hatását a vékonybél proximális szakaszában (ez rögtön a gyomor utáni vékonybél szakasz), a vékonybél nyálkahártyáján fejti ki. A keletkező toxikus anyag teljesen vagy részben elpusztítja a nyálkahártya felszíni sejtjeit, így csökkenti a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ez az autoimmun betegség a tudomány mai ismeretei és álláspontja alapján egész életen át tartó diétával tartható karban. A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg / kg glutént tartalmaz.
(Forrás: NAK)