Mi mindenre jó a köles?

Agro Napló2022. december 8. 10:22

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése.

Fotó: A 2023-as Köles Nemzetközi Év ünnepélyes megnyitója, FAO

Ez volt a fő üzenet a 2023-as Köles Nemzetközi Évének megnyitó ünnepségén tegnap az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) székházában.

Számos különböző gabona tartozik a kölesfélék csoportjába, melyek emberek millióinak jelentenek fontos táplálékforrást a szubszaharai Afrikában és Ázsiában. Mélyen gyökereznek számos őslakos kultúrában és tradícióikban, és sok helyen fontos szerepet játszanak az élelmezésbiztonság garantálásában – értesült a FAO közleményéből az Agro Napló.

„A kölesfélék magas tápanyagértékkel bíró ősi gabonák. Jelentős szerepet töltenek be és hozzájárulnak a kistermelők támogatásához, a fenntartható fejlődéshez, az éhezés felszámolásához, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a biológiai sokféleség megőrzéséhez és az agrár-élelmezési rendszerek átalakításához”

– mondta a FAO főigazgatója Csü Tong-jü a hibrid esemény résztvevőinek.

A kölestermelés bővítése segítené a kistermelők megélhetését és tisztességes munkahelyet biztosítana nőknek és fiataloknak. Az ebből származó jövedelem hozzájárulna a gazdasági növekedéshez. A köles kínálta egészséges alternatíva segíthet a sokkok jelentette rizikók kivédésében. A Köles Nemzetközi Éve és a kölestermesztés növelése hozzájárul a 2030-as fenntartható fejlődési ütemterv megvalósításához.

(Forrás: FAO)

Címkék:
gabona, növénytermesztés, fenntarthatóság, élelmezés, agrárgazdaság, fao, gazdaság, megnyitó, ellenállóképesség, szántóföldi növénytermesztés, mezőgazdasági piac, hagyomány, csü tong-jü, köles, köles nemzetközi éve,