2024. április 27. szombat Zita

Heti fókusz: Ismerje meg a legújabb repcehibrideket!

Agro Napló
A nemesítőházaknál gőzerővel folyik a legkorszerűbb, a mai termesztési igényeknek leginkább megfelelő hibridek nemesítése. Kattintson a névre vagy fényképre, hogy megismerhesse a legeslegújabb repcéket!

Ismerje meg a legújabb repcehibrideket!

A tájékoztatásért kattintson a hozzászóló nevére vagy fotójára!

Sólyom János
Corteva Agriscience
Szemerits Balázs
RAGT Vetőmag Kft.
Asbóth András
Syngenta Kft.

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

Legújabb generációs (NextGen) hibridek a Pioneer® őszi káposztarepce kínálatában

Cégünk, a Corteva Agriscience a kukorica és a napraforgó mellett nagy hangsúlyt fektet az őszi káposztarepce nemesítésére is. Ennek a munkának az eredményeképpen van lehetőségünk elérhetővé tenni a hazai gazdálkodók részére a Pioneer® őszi káposztarepcék a legújabb generációját. Ezt a generációt külön névvel illetjük, mert nem csupán egy átlagos lépcsőfokot jelentenek nemesítésünkben, hanem legalább egy dupla lépcsőfoknak tekinthetőek! Ez a generáció a NextGen hibridkör.

Az ide tartozó hibridek mindegyikéről – így jelen esetben a PT314 és a PT315 Pioneer® hibridekről – elmondható a következő tulajdonságegyüttes.

  • Kiugró termésszint a kiváló pergésellenállás révén! A kiváló pergésellenállás az új HMX (HarvestMax) génnek köszönhető, ez a gén egy magas fokú kipergés-ellenállóságot biztosít, emiatt nagymértékben lecsökken az érés során felnyíló becők száma.
  • Erőteljes vigorral rendelkeznek, emellett gyors őszi fejlődés és tavasszal korai újraindulás jellemzi őket.
  • Nagyon jó kórtani tulajdonságaik vannak.

Mit érdemes tudni e két új Pioneer® hibridről?

PT314

 

A kiugróan magas terméspotenciál alapkövetelmény egy új hibridnél, ez a korai tenyészidejű PT314 esetében sem kétséges.

A kiugró termés mellett a PT314 a Pioneer® portfólió egyik legmagasabb olajtartalmú hibridje.

De ami a kiváló termésszinthez és a nagyon magas olajtartalomhoz társul, és szintén nagyon fontos, az a pergéssel szembeni ellenállás. E tekintetben is az élen végzett fejlesztői sorainkban.

Nagyon jó kórtani tulajdonságai vannak: továbbfejlesztett fóma ellenállás és tarlórépa-sárgaság vírus rezisztencia.

Erőteljes vigorral rendelkezik, emellett gyors őszi fejlődés és tavasszal nagyon korai újraindulás jellemzi. Ehhez a nagyon korai újrainduláshoz egy viszonylag korán kezdődő virágzás tartozik.

Összegezve a PT314-es csúcstermő képességét, erős kipergés-ellenállóságát és kimagasló olajtartalmát, bátran állíthatom, hogy egy kiváló repce hibrid áll a gazdálkodók rendelkezésére a 2023-as vetési szezonra.

PT315

 

A közép-késői tenyészidejű PT315 Pioneer® hibrid nagyon hasonló az eddigiekben jellemzett PT314 hibridhez.

Ennek megfelelően kiugró termésszinttel rendelkezik a kiváló pergésellenállásnak köszönhetően.

Gyors őszi fejlődés és tavasszal korai újraindulás jellemzi. Ehhez a gyors tavaszi újrainduláshoz egy viszonylag korán kezdődő virágzás társul.

Nagyon jó kórtani tulajdonságai vannak: továbbfejlesztett fóma ellenállás és tarlórépa-sárgaság vírus rezisztencia.

Ráadásképpen mindezek mellett kiemelem, hogy termésének magas olajtartalma van.

Hazánk teljes területére javaslom a PT315 hibridünket, ugyanis az elhangzott számos pozitív tulajdonság mellett rendkívül széles adaptációs képessége van, ami alapja egy hibrid sikeressé válásának.

Próbálja ki Ön is saját területén, és győződjön meg a PT315 kiváló tulajdonságairól!

  

További információ:
www.corteva.hu

Szemerits Balázs (RAGT Vetőmag Kft.) 

NINCS LEHETETLEN, CSAK A MEGFELELŐ HIBRID KELL HOZZÁ!

Az RAGT Vetőmag Kft. napjainkra már számos innovációt kínál a magyarországi repcetermesztés hatékonyságának növelésére.

A megbízhatóság és a jövedelmezőség szempontjait is figyelembe véve, a nemesítés nagy hangsúlyt helyez a megbízható minőségre - mint a magas olajtermés és a magas olajtartalom – és a kiemelkedő betegség ellenállóságra (kvantitatív fóma rezisztencia, gyökérgolyva és Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) elleni tolerancia). A 2023-as értékesítési szezonra tovább bővülő portfoliónkat szeretnénk Önöknek bemutatni, melyben megtalálhatják a már jól ismert, évek óta bizonyító hibrideket és a legújabb kihívásoknak megfelelő anyagokat.

A portfólió legújabb repcehibridjével az RGT KOCAZZ-zal az RAGT egy olyan ellenálló hibridet kínál, amely egyesíti a nagyon jó szemtermést, a verticilliummal szembeni kiváló ellenállást és a magas olajtartalmat. Alacsony, kompakt növény, amely kiváló termékenyüléssel rendelkezik. A betakarítás előtti megjelenése hétköznapi, de a termése mindig nagy meglepetés. A hibrid kiváló állóképessége állóképessége mellett magas termőképességgel is rendelkezik. 2021-ben kiváló terméseredményt ért el Franciaországban (4,05 t/ha) a hivatalos Terres Inovia mezőgazdasági kutatóintézet kísérleteiben, majd 2022-ben folytatta ezt a kimagasló tendenciát Németországban (5,74 t/ha) és Csehországban (4,57 t/ha) is. Tehát az RGT KOCAZZ napjaink egyik legjobb gyökérgolyva toleráns hibridje. Erős gyökérgolyva fertőzöttség esetén az RGT KOCAZZ 1 t/ha-nál magasabb termést hoz egy a betegséggel szemben érzékeny hibridhez képest.

Az új generációs hibridek sorában az RGT BLACKMOON egy nagyon igéretes közép-korai hibrid. Elsősorban a közepes és jó adottságú repcetermelő területekre ajánljuk. Kvantitatív fómarezisztenciája a legerősebb fóma fertőzöttséggel szemben is kiváló védelmet nyújt. Betegség-ellenállósága kiegészül egy Gene Care® innovációval is

A Gene Care® repce esetében a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szembeni magas fokú toleranciát jelöltük. Az elmúlt évek kutatómunkájának köszönhetően számos kórokozó ellen toleráns gént fedeztek fel, amelyek a tudatos nemesítői munkának köszönhetően felhalmozhatóvá, egymásra építhetővé váltak az egyes hibridekben. Ez az eljárás az ún. „piramisozás”. Ami azt jelenti, hogy az így előállított repcék több toleráns gén egymásra épülésének hatására rendkívüli védelemmel rendelkeznek az egyes gomba- és vírusbetegségekkel szemben. A Gene Care® hibridekkel akár + 4,2 %-os terméstöbbletet is elérhetünk.

A portfólió egyik legkorábbi hibridje az RGT CADRAN. Eddigi termesztési tapasztalataink alapján a kínálatunkban szereplő hibridek közül a legjobb kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik. Ebből adódóan nagyon jól alkalmazkodik az eltérő vetési időkhöz. Koraisága ellenére nagy termésre képes. Stabilitásának köszönhetően a közepes és jó adottságú termőterületekre egyaránt ajánljuk.

Az RGT Cadran neve mellett „fénylő” Secure Install® logó három fontos kritériumot jelöl. Ezek a jó korai fejlődési erély, a kiváló nitrogénhasznosítás és végül a homogén növényállomány. A Secure Install® jelöléssel ellátott repcék a tél beállta előtt akár +12 %-kal több biomasszát tudnak előállítani. Továbbá a jobb őszi fejlődési erélyüknek köszönhetően akár 3,5 %-kal nagyobb hozamra is képesek.

Az RAGT Vetőmag Kft. 2023-as hibridválasztékában mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő repcét. Rovarölő szerrel csávázott és csávázás nélküli vetőmaggal egyaránt tudunk szolgálni.

További információ:
www.ragt-vetomag.hu

Asbóth András (Syngenta Kft.) 

Az új nemesítésű Syngenta őszi káposztarepce hibrid az SY Robot CL

A repcetermesztés sikeressége több tényezőből áll össze. Ennek egyik alappillére a vetőmag, azaz a megfelelő repcehibrid kiválasztása. A Syngenta kiemelten fontosnak tartja, hogy a világ minden pontján megfelelő genetikai alapanyagot biztosítson az adott régióra, a tábla adottságaihoz igazodva a folyamatosan változó körülmények mellett is.

A Syngenta repce nemesítés átfogó célja az adott termesztései körülményekhez igazodó, nagy teljesítményű hibridek nemesítése. A nemesítői munka különösen a következőkre összpontosít:

  • terméshozam és stabilitás
  • olajtartalom
  • betegségekkel szembeni ellenállóképesség
  • herbicid tolerancia
  • szárazság és hőstressz ellenállóság

A betegségellenállóság esetén nemesítőink célja, hogy a jövőben a repcehibrideink genetikailag megoldást nyújtsanak az összes főbb betegséggel szemben, mint a Phoma, a Verticillium, a Cylindrosporium, a Sclerotinia és a tarló répa sárgulását okozó vírus (TuYV) és a gyökérgolyva.

Az őszi káposztarepce európai nemesítő központja Németországban, Bad Salzuflen közelében található. A legmodernebb laboratóriumok és üvegházak optimális feltételeket biztosítanak a nemesítői munkához körülbelül 3500 m²-en. Emellett kiterjedt szabadföldi nemesítési és termékfejlesztési tesztek zajlanak.

A jó minőségű és kiterjedt génállomány a növénynemesítés előrehaladásának a forrása. A modern biotechnológiai eljárások jelentősen felgyorsítják a nemesítési munkát. A Syngenta repce nemesítési programjában több innovatív módszeret is alkalmazunk, mint a dupla haploidok, markerrel támogatott szelekció a korai generációkban, a kísérleti eredmények több éven át tartó kiértékelése, a genotípus-környezet kölcsönhatások értékelése, genomikai szelekció a terméshozam előrejelzésére és adatfeldolgozó és vizualizáló programok az összes adat elemzésére és kombinálására, hogy az elkövetkező években tovább javítsa a Syngenta repcehibridek terméspotenciálját.

A megfelelő genetikai háttérrel rendelkező hibridválasztás kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon, hiszen az egyre hektikusabb időjárási körülmények miatt még fontosabb a jól megválasztott genetika, melyben a stressztűrő képesség mellet a kiegyensúlyozott, magas terméspotenciálnak van a leghangsúlyosabb szerepe.

A napraforgóhoz hasonlóan kiemelten fontos a korai gyom kikapcsolás, ami még a legtapasztaltabb szakemberek számára is kihívás, főképp az egyre gyakoribb kora őszi száraz időszakban. Erre nyújt megoldást a Syngenta új nemesítésű hibridje az SY Robot CL.

A Syngenta új nemesítésű Clearfield® gyomirtású középérésű repcehibridje, melyben a versenyképes termés kiváló stabilitással párosul. A Syngenta új nemesítésű herbicidtoleráns őszi káposztarepce hibridjével nem kell a gyomirtási technológia miatt kompromisszumot kötni a termőképesség és termésstabilitás tekintetében évjáratoktól függetlenül.

Rugalmasan vethető hibrid, mely a fontos betegségekkel (pl. Phoma) szemben kiváló ellenállóságot mutat. Az új SafeCross nemesítésű hibrid előnye, hogy viszonylag lassú az őszi és tavaszi fejlődése, erős szár jellemzi. Tápanyagreakciója kiváló, alacsony, kompakt növénymagassága megkönnyíti az állományban végzett műveleteket és a betakarítást is. Pergési hajlama alacsony, az erős teleket jól toleráló állományt nevel. Tavalyi vizsgálatainkban 5,41 t/ha termésátlagot produkált (Taktaharkány, 2022). Az SY Robot CL hibridről elmondható, hogy stabilan termeszthető változó körülmények mellett is, mint például a gyenge talajadottság, tápanyag ellátottság és a különböző gyomproblémák.

A Clearfield® technológiának köszönhetően a későn jelentkező gyom problémák, illetve a szárazabb időjárás esetében is megoldást kínál. Hiszen a posztemergensen alkalmazható gyomirtó szer segítségével egy őszi kezeléssel kikapcsolható az összes fontos, magról kelő egy- és kétszikű gyomnövény, mint például a keresztesvirágú gyomok (pásztortáska, repcsényretek, vadrepce, hamvas zsombor, sebforrasztó zsombor) és  a T4-esek (disznóparéjfajok, libatopfélék, csattanó maszlag), valamint az egyszikű gyomnövények (beleértve a kezelés idejére már kikelt gabonaárvakeléseket). Csapadékfüggetlen, markáns levélen keresztüli hatásának és talajon keresztüli tartamhatásnak köszönhetően tavaszig gyommentesen tartja a repcét, így akár a speciális egyszikűirtók alkalmazása el is hagyható. A Clearfield® technológia nemcsak hatékonyságában, de a gyomirtási költségek tekintetében is figyelmet érdemel.

Az SY Robot CL repcehibrid kitűnő választás azon termelőknek, akik a nehéz gyomviszonyok ellenére sem szeretnének lemondani a magas termésről. A hibrid a rugalmas gyomirtás lehetőségét nyújtja, mivel a kezelés a gyomok fenológájához igazítható, ezáltal a gyomok korán kikapcsolhatóak, még a korai csapadék szegény időszak ellenére is ezzel biztosítva a repcetermesztés sikerességét.

SY Robot CL   Syngenta kisparcellás fejlesztői kísérlet (2023 Magyarország, Bozzai)  

Syngenta nemesítő állomás szabadföldi kisparcellás kísérlete (2022, Németország, Bad Salzuflen)

Repcehibrideinkről további információkért keresse fel weboldalunkat!

A Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló ano...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!