2024. április 27. szombat Zita

„Faanyagszőkítő” céghálót leplezett le a Nébih

Agro Napló
A Nébih faanyagellenőrei 10 cégből álló hálózat „faanyag-szőkítési tevékenységét” szüntették be. A hatóság 6,1 millió forintos bevételelkobzást, valamint 11,2 millió forintos bírságot szabott ki.

Társhatósági jelzés alapján kezdtek vizsgálni egy csoportot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) faanyagellenőrei. A hálózatban működő cégek közül hat kizárólag számlákat állított ki, valós faanyag-kereskedelmi tevékenységet nem végzett. A körhöz tartozó további négy cég azonban – különböző Tolna vármegyei településeken – valóban működött.

Az érintett társaságok egymás között pókhálószerűen adták-vették a fatermékeket, ellehetetlenítve ezzel azok nyomonkövethetőségét. Éppen emiatt azonban a hatósági ellenőrzés során a vizsgált cégek nem is tudták igazolni a fatermékek származását, ami alapvető követelmény a faanyag-kereskedelemben. A hatóság a megfelelően részletes árukísérő dokumentumok hiánya miatt összesen 6,1 millió forintos bevételelkobzást, valamint 11,2 millió forintos bírságot szabott ki a négy működő cégre. Az érintett 10 cég többsége nem volt bejelentkezve a Nébih faanyag-kereskedelmi rendszerébe. Azon vállalkozások tevékenységét azonban, akik szerepeltek a rendszerben – az ellenőrzést követően – a hatóság felfüggesztette – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

Amennyiben a Nébih igazolatlan eredetű faterméket forgalmazó céget talál, annak kapcsolati hálóját feltérképezi, és szükség szerint továbbköveti az illegális eredetű faanyagot.

A jogkövető társaságok számára ajánlott körültekintően eljárni üzletfeleik kiválasztásakor, melyhez a Nébih EUTR oldalán találnak hasznos információkat, továbbá célszerű folyamatosan nyomonkövetni a hivatal által közzétett jogsértés listát is. 

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!