AM: Érzékelhetően emelkednek a terményárak

Agro Napló
Az egyre inkább érzékelhető aszályos időjárás és csökkenő termésvárakozások miatt emelkedő trend látszik az európai gabona- és olajosnövény árakban – fogalmazott Feldman Zsolt.
Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a gabona és olajosmag-termesztők előtt tartott előadásában arról beszélt, hogy a háború és a szankciók a mezőgazdaságban új helyzetet eredményeztek a korábbi évtizedekben stabilitáshoz és biztonsághoz szokott szántóföldi növénytermesztésében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomására szervezett Országos Kalászos Tanácskozás Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatóján Feldman Zsolt emlékeztetett: a környezet változásai – az ukrán háború gazdasági hatásai, a tavalyi évszázados aszály, a termelés során felhasznált anyagok és energiaárak drágulása – a növénytermesztőket és a gabonapiacot is sokkolta, egyúttal fontos piaci változásokat hozott. A mezőgazdasági szempontból a mi piacainkon eddig szinte ismeretlen Ukrajna hirtelen velünk versenyző országgá vált. Ez egész Európában piaci zavarokat okozott, amely az árakban, az értékesítési lehetőségekben is megmutatkozott.

Az államtitkár elmondta, 2022 áprilisa óta Ukrajna 50 millió tonna gabonát exportált, ebből 21,8 millió tonna jutott az Európai Unióba. Emellett 20,7 millió tonna olajosnövényt és olajat is értékesített külpiacokon, amelynek fele került uniós országokba. Míg a magukat gabonából teljesen ellátni nem képes dél-európai országokban jelentős kereslet van a bizonytalan körülmények között termelt és kedvező áru ukrán gabonára, addig a kelet-európai államokban – köztük Magyarországon sem – az uniós tiltás miatt szeptember közepéig a főbb gabona- és olajosnövények nem kerülhetnek forgalomba. Ez is hozzásegítette a hazai gazdákat és kereskedőket a piac újbóli megindulásához. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ez év első három hónapjában közel 1,4 millió tonna gabonát exportáltunk – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A gabonatermelőknek üzenve Feldman Zsolt úgy fogalmazott: az üzletkötés, terményeladás előtt tájékozódjanak, legyenek naprakészek, figyeljék a piaci információkat, a kínálat és árak alakulására vonatkozó híreket, és ennek ismeretében kezdjenek ártárgyalásba vagy fogadjanak el árajánlatot. A kereskedőktől pedig tisztességes feltételeket kért. Megfogalmazása szerint a piaci és klimatikus viszonyok megváltozása alkalmazkodást igényel mindenkitől, ami érinti a vetésszerkezetet, a fajtahasználatot, a hatékonyságnövelést a jobb területeken, és a rosszabb területek alternatív hasznosítását, valamint a közös beszerzési és értékesítési csatornák kialakítását is.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindjárt véget ér a nyári aratás

Mindjárt véget ér a nyári aratás

Az idei nyári aratási munkák a végéhez közelednek. A termés a tavalyi, rendkívül aszályos évhez képest kedvezőbb – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!