Szigorodhat a mézkeverékek származási jelölése az EU-ban

Agro Napló
Nagy István számos alkalommal sürgette a mézről szóló uniós irányelv felülvizsgálatát azért, hogy a mézkeverékek származási jelölése révén pontosabb információhoz jussanak a fogyasztók.

A mézről szóló uniós irányelv értelmében a mézkeverékeken jelenleg elegendő feltüntetni azt, hogy uniós és/vagy harmadik országi eredetű mézek alkotják a terméket. Magyarország, több tagállammal karöltve, már számos alkalommal sürgette ennek a gyakorlatnak a megváltoztatását. Az ilyen felületes információ megtévesztő lehet a főként európai, illetve magyar mézet tartalmazó keveréket kereső fogyasztók számára.

Az Európai Bizottság nemrégiben bemutatta javaslatait a mezőgazdasági termékek forgalmazási előírásainak módosítására, melynek részét képezi a mézről szóló irányelv módosítása is. Ennek értelmében a keverékalkotó mézek származási országait a kis kiszerelések kivételével minden esetben fel kellene sorolni.

A javaslatot most a tagállami kormányok szakértői, valamint az Európai Parlament képviselői vitatják meg. Magyarország a jövőre vonatkozóan azt szeretné elérni a tárgyalások során, hogy a származási országok felsorolása mellett azok arányát is fel kelljen tüntetni százalékos formában, hogy a fogyasztók teljes képet kapjanak a mézkeverékek származásáról. Ezzel az eszközzel is próbáljuk elősegíteni a minőségi magyar méz védelmét, az olcsó, harmadik országból érkező importtal szemben – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

Méhek nélkül nem lesz élelmiszer

A boltban minden hatodik élelmiszer a méheknek köszönhető: ha nincs méh, akkor nincs élelmiszer, nincs gyümölcs sem – mondta az agrárminiszter az euró...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!