Heti fókusz: Ismerje meg a legújabb kalászos fajtákat!

Agro Napló
Partnercégeink szakemberei mutatják be az idén ősztől kapható legújabb kalászos fajtákat és hibrideket. Kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Ismerje meg a legújabb kalászos fajtákat!

A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Szabó Gábor
Betamag-Trade Kft.
Varga Gábor
SAATEN-UNION Hungária Kft.

Szabó Gábor (Betamag-Trade Kft.)

Megújul az őszi búza portfólió

A KWS őszi búza kínálatában jelenleg a portfólió megújítása zajlik, amelynek jegyében az idei évben öt új fajta érkezik. A bőtermő és malmi kategória egyik képviselője a KWS EXTREM. Ez az alacsony szalmájú, megdőlésre nem hajlamos, szálkás búza nevéhez méltóan extrém magas termőképességgel bír. Fontos jellemzője az erőteljes fiatalkori fejlődés, a korai kalászhányás, virágzás és érés. Értékes tulajdonsága, hogy kevésbé csapadékos területeken is sikeresen termeszthető. Kórtani jellemzői jók, a fuzáriumos fertőzéssel szemben erőteljes ellenálló képességgel bír. Termését magas fehérje- és sikértartalom, valamint A2-B1 farinográfos értékek jellemzik.

Ugyancsak a bőtermő és malmi kategóriát erősíti a KWS FLEXUM, amely egy nagy kalászmérettel rendelkező, szálkás búzafajta. Jellemzői közé tartozik kiemelkedő termőképessége, valamint, hogy jó állóképességének köszönhetően megdőlésre kevéssé hajlamos. Télállósága, stressztűrése kiváló, mint ahogyan bokrosodó képessége is. Kórtani tulajdonságai kiemelkedőek, egészséges lombozatát az érés végéig megőrzi. Termése magas fehérje- és sikértartalom, valamint hektolitersúly mellett takarítható be, farinográfos értékei az A2-B1 tartományba esnek.

Már a bőtermő kategóriába érkezik a KWS SPHERE, amely egyike a legnagyobb termőképességű új fajtáknak. Magas szalmájú, tar kalászú, középkorai virágzás és érés jellemzi. Télállósága kiváló, a tél elmúltával indulása gyors, tavaszi növekedése erőteljes. Kórtani tulajdonságai kiemelkedőek, erős toleranciával bír a barna- és sárgarozsdával szemben, miközben a szeptóriás levélfoltosság fertőzésére sem érzékeny, és a fuzáriumos fertőzéssel szemben is jó ellenállósággal rendelkezik. Termését B1-B2 farinográfos értékek jellemzik, fehérjetartalma magas, sikértartalma és hektolitersúlya közepes-magas.

Ugyancsak nagy termőképesség jellemző a KWS ULTIM fajtára, amely szálkás kalászú, alacsony szalmájú, jó állóképességű. Jellemzői közé tartozik a középkorai kalászhányás, virágzás és érés, valamint kiemelkedő kórtani tulajdonságai. Ez utóbbi a gyakorlatban a lisztharmattal és szeptóriás levélfoltossággal szembeni közepes szintű fogékonyságában, erős sárga- és közepes barnarozsdával szembeni toleranciában mutatkozik meg, miközben a fajta fuzáriumos fertőzésre nem fogékony. Termése B1-B2-es farinográfos értékek mellett közepes sikér- és fehérjetartalmú, átlagos hektolitersúllyal.

A bőtermő kategória új fajtája a KWS PEPLUM, ez a gyönyörű, tetszetős állományt nevelő búza. Kalászai nagy méretűek, szálkásak, szalmája alacsony, ami megdőlésre kevéssé teszi hajlamossá. Kiváló bokrosodási képessége mellett kórtani tulajdonságai is kedvezőek. Termőképességét jól mutatja, hogy a 2022-es évben végzett kísérletekben e fajta produkálta a legmagasabb termést, amely 13,09 tonna volt egy hektárra vetítve. Termése közepes fehérjetartalommal, közepes-magas sikértartalommal és hektolitersúllyal rendelkezik, miközben farinográfiás értékei a B1-B2 kategóriába esnek.

Új fajták az őszi árpa vetőmag-kínálatban

A KWS kalászos kínálatában kiemelt szerepet tölt be az őszi árpa, amelynél jelenleg a piac második legjelentősebb szereplője, a II. szaporítási fok értékesített mennyisége alapján. Az évről évre növekvő kereslet már önmagában is mutatja, mennyire sikeres e növénykultúra jelenlegi portfóliója, mely a jövőben újabb, kiemelkedő tudású fajták érkezésével erősödik. Nem is lehetne jobban szemléltetni a világszínvonalú nemesítői program erősségét, mint ahogyan azt a KWS TARDIS teszi. Ez a 2 soros árpa tartja jelenleg a legmagasabb árpatermés Guinness-rekordját, amely 14,2 tonna hektáronként! Ezzel ez tekinthető a legnagyobb termésre képes árpafajtának a világon, amelyhez kimagasló minőség és hektolitersúly is társul. Ez a kiemelkedő eredmény 2021-ben az Egyesült Királyságban született, egy olyan termesztéstechnológiában, amelyben a kórokozókkal szembeni védelem a BASF Revysol®, Xemium® készítményein és piraklostrobin hatóanyagú termékein alapult. A fajta szármagassága közepes, állóképessége kimagasló, ezért megdőlésre nem hajlamos.

Az árpavetőmag-kínálat új szereplője a KWS FEERIS is, amely egy 6 soros, kiemelkedő szemtermés elérésére képes takarmányárpa. Szármagassága közepes, amelyhez páratlan állóképesség társul, ezért megdőlésre nem hajlamos. Kalászhányása, virágzása és érése középkorai, ezzel az árpakínálat legkorábbi fajtája. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, az árpa törpülés vírusra rezisztens, a rinhospóriumos és helminthospóriumos fertőzéssel szemben ellenálló.

Új generációs hibrid rozs

A KWS őszirozs-kínálatába érkezik a KWS TAYO, amelyet mind a szarvasmarha-, mind a sertéstenyésztők sikeresen alkalmazhatnak állományuk takarmányozása során. Ez a nagyon magas szem- és szalmatermésre képes hibrid ugyanis egyaránt alkalmas szenázsként, valamint szemesként történő hasznosításra. Közepes állománymagasság, kimagasló állóképesség jellemzi, bokrosodóképessége rendkívül erős. Kórtani tulajdonságai stabilak, toleranciával rendelkezik a lisztharmat, a rinhospórium, a barnarozsda, valamint az anyarozs kórokozóival szemben. Az inputanyagok, így a műtrágyák költségeinek drasztikus változásai miatt komoly előnye, hogy termelői tapasztalatok szerint a kijuttatott tápanyagokat rendkívül jól hasznosítja.



Varga Gábor (SAATEN-UNION Hungária Kft.) 

A SAATEN-UNION a termelési kihívásokra összeállított, változatos összetételű kalászosportfóliója segítségével olyan működőképes és üzemi szinten is helytálló megoldásokat ajánl, melyek középpontjában továbbra is a még biztonságosabb és jövedelmezőbb termelés áll. A fajtaválasztás bizalmi kérdés, ezért kérjük, ismerje meg és válassza specifikus fajta- és hibridajánlatunkat, amelyet területi képviselő kollégáinkon keresztül érhet el.

Az új, korszerű fajták és hibridek jelentik a nemesítés előremutató eredményeit, mert kiválasztásuk során minden esetben kiemelt szerepet kapnak a gyakorlat számára értékes kritériumok. A változó körülmények között megmutatkozó, kiváló környezeti alkalmazkodóképesség, a nagy hozambiztonság, a stabil betegség-ellenállóság és még számos fajspecifikus agronómiai tulajdonság a fajtában együttesen segítik hozzá a gazdaságokat a nagy és kiváló minőségű terméshez. 

Egy új fajta bevezetése több lépésből áll, és ahhoz, hogy köztermesztésbe kerüljön, évek kedvező agronómiai tapasztalatai szükségesek, valamint meggyőző bizonyíték arra, hogy a termesztése költséghatékony. Fontos megállapítanunk azt is, hogy az új fajtákkal és hibridekkel megtermelhető árumag illeszkedik-e a piac igényeihez, azaz a nagyüzemi tesztek időszakában sikerül-e jól értékesíthető, piacképes terméket előállítani, kiváló jövedelemtermelő képességgel.

Az előttünk álló, 2023. őszi szezonban a köztermesztésben megjelenő új fajtáink és hibridjeink az SU LAUBELLA kétsoros őszi árpa, az SU HYTONI malmi adottságokkal rendelkező, negyedik generációs hibridbúza és a páratlan termőképességű, kiváló minőséget produkáló WINTERSONNE őszi durumbúzafajta.

Az SU LAUBELLA a hazai tapasztalatok szerint hamar a termelés meghatározó kétsoros őszi árpája lesz. Hogy miért? Mert alkalmazásával biztonságos megoldást jelent akkor is, ha a kiugróan magas termőképesség mellett a kiemelkedő és évjáratstabil hektolitersúly elérése és a termelt áru hektolitersúlyának javítása is fontos célunk. Az SU LAUBELLA-ra jellemző az átlagon felüli méretű, kétsoros kalászban képződő homogén szemméret, azaz a kiváló szemkitelítődési tulajdonságok. Továbbá ez a kétsoros őszi árpa remek állóképességű, a többsoros árpákkal összemérhetően nagy termőképességű, közepes tenyészidejű és középkorai érésű, amely magas hektolitersúlyú, exportpiacokra és speciális ipari feldolgozási követelményeknek megfelelő árumagot terem.

Az SU HYTONI az egészség és produktivitás bajnoka, amely az SU HYCARDI szálkás kalászú búzahibridhez hasonlóan a legújabb, 4. generációs hibridek köréből érkezik. A hazai körülményekre szelektált, új generációs hibridek esetében kiváló a genetikai előrehaladás a termőképesség, termésbiztonság, betegség-ellenállóság terén, azaz velük újabb termelési szintre lép a köztermesztés. Az SU HYTONI kifejezetten rugalmasan, október 1–25. között, széles vetésidő-intervallumban, a legkedvezőbb körülmények között vethető. Ez a hibrid a vetésidőtől függetlenül gyors korai és tenyészidei fejlődésének, kiváló regenerációs és aszálytűrő képességének köszönhetően kiváló eredményeket ad. Agronómiai és munkaszervezési szempontból ez a tulajdonsága lehetőséget biztosít arra, hogy ne kelljen a túl korai vetéshez ragaszkodni, mert nagyon dinamikus a korai fejlődése és gyors a tavaszi regenerációja is, azaz „élelmes” típus.

Az őszidurumbúza-termesztés unikális újdonsága a WINTERSONNE. Ez a fajta a hazai és nemzetközi, nagyüzemi és kisparcellás tesztekben szerzett tapasztalatok szerint stabilan magas termőképességű, és ezzel egy időben nagyon stabil és kiváló minőségre képes. A piacon meghatározó és jól ismert elődjéhez, a WINTERGOLD-hoz méltó új megoldás a WINTERSONNE, ha a durumbúza magas minősége és nagy termőképessége egyaránt elvárás.

Wintersonne

A termelői tapasztalatokat és termelési elvárásokat fókuszban tartó fejlesztői munka eredményeképpen meggyőződésünk, hogy az új termékek választása a gazdálkodás javát, az előrehaladást szolgálja. Köszönjük a bizalmat, amelynek részét képezi az új fajták és hibridek iránti érzékelhető igény és fokozott érdeklődés, valamint a bevezetésüket megelőző munka során tapasztalt elismerő visszajelzések.

További információ:
www.saaten-union.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!