2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Elkészült a Nébih összefoglalója az élelmiszertermelő állatok antibiotikumos kezeléséről

Agro Napló
Az antibiotikum tartalmú állatgyógyászati készítményekről 2024-től az eladás mellett már a felhasználási adatokat is kötelező lesz megküldeni az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA).

A Nébih elkészítette az első – adatgyűjtés szempontjából bevezető – jelentési év eredményeinek kiértékelését. Általánosságban elmondható, hogy magas volt a pontatlan adatszolgáltatás aránya, a hivatal szakembereinek számos alkalommal kellett egyeztetniük az állatorvosokkal. A jelentések mintegy harmadánál volt szükség utólagos korrekcióra az adattisztítás során, a hibák leggyakrabban a mértékegység helytelen kiválasztásából, vagy a tévesen megadott állatlétszámból adódtak.

A kiértékelt adatok alapján a felhasznált antibiotikumok mértéke jelentősen eltér a forgalmazott mennyiségektől. A Nébih ezúton is szeretné felhívni az adatszolgáltatásra kötelezettek figyelmét, hogy a rendszeres és a valóságnak megfelelő jelentés amellett, hogy jogszabályi kötelezettség, kiemelt szakágazati érdek is. Jelentős részben ugyanis ezen adatok tükrözik a Magyarországon zajló folyamatok sikerességét az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben. Az első év során a hatóság nem szankcionálta a jelentési hajlandóság hiányát, azonban idén ősszel a Nébih újabb ellenőrzési kampányt tervez, amely során a jogszabályi követelményt nem teljesítők már számíthatnak intézkedésre – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

A jelentések szerint 2022-ben Magyarországon állatgyógyászati célra legnagyobb mértékben D kategóriába* tartozó, azaz óvatosan használható készítményeket alkalmaztak. Megnyugtató, hogy A kategóriás, azaz kerülendő, kizárólag humán kezelésre fenntartott hatóanyagot tartalmazó szerek alkalmazásáról egyáltalán nem érkezett jelentés. Fokozott figyelmet érdemelnek a B kategóriás – korlátozottan használható – készítmények, amelyeknél az eladások EU-s átlaga évről évre csökken, azonban Magyarországon mind az eladások, mind a felhasználás terén nagy arányban jelennek meg az adatok között. Kiemelt cél a jövőben ezen, kritikusan fontos hatóanyagot tartalmazó, B kategóriás szerek használatának visszaszorítása.

Az értékelés rámutatott, továbbra is jelentős hazánkban az élelmiszertermelő állatoknál a csoportos kezelések aránya. Ennek túlsúlyát a jövőben az egyedi, célzott kezelés felé kell majd eltolni. A legnagyobb mennyiségben alkalmazott hatóanyagcsoportok egyértelműen a penicillinek (amoxicillin) és a tetraciklinek (doxiciklin) voltak, azonban a különböző ágazatokban eltérések tapasztalhatóak a „top 5” felhasznált hatóanyagoknál. További részletek a Nébih ide kattintva elérhető cikkében olvashatók.

A Nébih, az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján, folyamatosan dolgozik az adatrögzítő felület „felhasználóbarátabbá” tételén. A hivatal a jövőben is várja a rendszert használó állatorvosok észrevételeit, javaslatait.

*A készítmények besorolása az EMA antimikrobiális tanácsadó szakértői csoport által meghatározott AMEG kategóriák szerint történik: A – kerülendő, B – korlátozott, C – körültekintően, D – óvatosan

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Antibiotikum bejelentő rendszer indult

Antibiotikum bejelentő rendszer indult

Az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében idén január végétől az állatorvosoknak havonta jelentést kel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!