Nyári ellenőrzést tartott az ökotermelőknél és a drónos növényvédelmi szolgáltatóknál a Nébih

Agro Napló
A 2023-as megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés során a drónos növényvédelmi szolgálatókat és az ökogazdálkodókat is fokozottan ellenőrizték a növényvédelmi felügyelők.

A vizsgálatok vegyes eredményekkel zárultak. A szakemberek úgy tapasztalták, az ökotermelők jogszerűen végzik tevékenységüket. A drónos növényvédelmi szolgáltatók azonban több esetben megsértették a jogszabályokat.

Drónos növényvédelem

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok hatósági ellenőrei több mint 35 ellenőrzést végeztek el drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető, illetve végző személyeknél és vállalkozásoknál. Összességében elmondható, a szolgáltatók többsége eleget tesz a tárgyi, személyi és egyéb feltételekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ami jelentős előrelépés a 2022-as ellenőrzések tapasztalataihoz képest. A permetező drónok üzemben tartásával, valamint a növényvédelemmel kapcsolatos általános felkészültség és a teljes szabályozási környezet ismerete terén azonban még előfordulnak hiányosságok. Ezek kapcsán a hatósági ellenőrök minden esetben részletes tájékoztatást nyújtottak az érintetteknek – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló. 

A nyári akció során 5 ügyféllel szemben indult hatósági eljárás az előírások megsértése miatt, valamint több esetben „tettenérés” is történt. 3 szolgáltató esetében a jogsértés súlyossága miatt növényvédelmi bírságot szabtak ki a szakemberek. Az eljárások jelenleg folyamatban vannak, az érintettek több százezer forint nagyságrendű bírságra számíthatnak. A tapasztalatok és a terület újszerűsége miatt az év hátralévő részében is várhatóak ellenőrzések a drónos növényvédelmi szolgáltatóknál.

Ökotermelők ellenőrzése

A Nébih és a vármegyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői 41 ökogazdálkodó növényvédelmi tevékenységét vizsgálták meg június 16. és augusztus 11. között. A vizsgálatok középpontjában az ökogazdálkodók permetezési naplójának vezetése, a készlet- és göngyölegnyilvántartás, a növényvédelmi gépek típusminősítése, valamint azok műszaki érvényességének vizsgálta állt. 

Összefoglalva elmondható, hogy az ökotermelők betartják a tevékenységükre vonatkozó jogszabályi előírásokat, és esetükben nem engedélyezett termésnövelő anyag vagy növényvédő szer használata sem merült fel. Laboratóriumi vizsgálat céljából 30 növényi termékből (alma, árpa, borsó, bor-, csemegeszőlő, búza, cirok, dió, fűszerpaprika, homoktövis, lucerna, meggy, paradicsom, tritikálé) vettek mintát a szakemberek. A vizsgálatok még folyamatban vannak.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Még nem késő szüretelni!

Még nem késő szüretelni!

Bár már őszbe hajlik az idő, még mindig nem késő, hogy az ország számos pontján elérhető szedd magad akciók keretében saját magunk szüretelte gyümölcc...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!