2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Második világháborús robbanótesteket találtak a szántóföldön

Agro Napló
Évtizedekkel ezelőtt elásott II. világháborús robbanótesteket szállítottak el a tűzszerészek Galgahévíz külterületéről, feltehetően a világháború után helybéliek gyűjtötték össze és rejtették el.
Fotó: Bólyi Bálint törzsőrmester, Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

Írta az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred a Facebook-oldalán szerdán. A közlés szerint mezőgazdasági földmunkák során egy nagyméretű feltételezett robbanóeszköz került elő. A katonák fémkeresővel átkutatták a területet, és összesen 15 robbanótestre bukkantak. Hozzátették, hogy a 9 darab 12 centiméteres német repesz aknavető gránát mellett 6 szovjet robbanóeszköz szunnyadt: egy 120 milliméteres repesz-romboló, két 82 milliméteres repesz aknavető gránát, valamint két 76 milliméteres repesz lőszer és egy ezzel megegyező űrméretű páncéltörő gránát – értesült a közleményből az Agro Napló.

A robbanótestek változatos nemzetiségek, típusok szerinti összetétele arra utalhat, hogy helyi lakosok gyűjtötték össze azokat és ásták el a településtől távol. A tűzszerészek a robbanóeszközöket elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik azokat.

Fotó: Bólyi Bálint törzsőrmester, Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

A bejegyzésben felidézték: 1945-től a tűzszerészek legfontosabb feladata évtizedeken keresztül az aknamezők felszámolása volt, hiszen óriási veszélyt jelentettek a civil lakosságra, de emellett „nem minden esetben volt kapacitás más robbanóeszközök kezelésére.” Ezért az állampolgárok sokszor „saját módszereket alkalmazva” próbálták elérni, hogy a tüzérségi eszközök, aknavető és kézigránátok, illetve lőszerek ne jelentsenek további veszélyt.

Korabeli visszaemlékezések szerint kézenfekvő és népszerű megoldás volt összegyűjteni, majd a településtől távol elásni a harcokból megmaradt robbanótesteket.

Fotó: Bólyi Bálint törzsőrmester, Facebook/MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred

„Sőt, sokszor elhullott állatok tetemével is lefedték az elrejteni kívánt veszélyes eszközöket, ezzel biztosítva azt, hogy a gyermeki kíváncsiság folytán se kerüljenek ezek ismét napvilágra” – írták.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Új vetőmagüzemet épít a Gabonakutató

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!