2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Halálos üveghomlokzat

Agro Napló
Egyetlen éjszaka alatt majdnem ezer madár zúzta magát halálra egy konferenciaközpont üveg homlokzatán.

A földet halott madarak szőnyege borította – mondta a Sky.com szerint a chicagói McCormick Place nevű konferenciaközpont egyik karbantartója. A McCormick Place az Egyesült Államok legnagyobb kiállítási központja, egy átlagos napon 15 madár pusztul el az üveg homlokzatán – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Madárszakértők szerint az ezres szám sokkoló kivételnek tekinthető. Az oka pedig az esős idő lehetett, ami miatt a vándorlásban lévő madarak alacsonyabban kényszerültek repülni a szokásosnál.

A probléma ugyanakkor valós és elterjedt, az USA-ban minden évben több százmillió, egyes becslések szerint közel egymilliárd madár pusztul el. A madarak ugyanis nem tekintik halálos akadálynak az üvegablakokat, sőt gyakran nekirepülnek azoknak, ha növényzetet látnak tükröződni.

Az épületekben éjszaka a lámpák leoltása vagy legalább a fényerő lecsavarása segíthet, illetve az építészek tervezhetnek olyan ablakokat, amelyeket a madarak egyértelműen képesek felismerni.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Adómentesség a méhészeknek

Adómentesség a méhészeknek

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte Nagy István agrárminiszter, egyúttal bejelentette, hogy a méhészeti t...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!