Figyelem! Közeledik az EPR adatszolgáltatás időpontja

Agro Napló
A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályairól szóló kormányrendelet (EPR) szerint a csomagolást végző, körforgásos terméket használó gyártók adatszolgáltatási határideje 2023. október 20.

A Nemzeti Agrárgazdasái Kamara (NAK) felhívja a figyelmet, hogy az EPR rendelet nem tesz különbséget vállalkozási formák és gazdasági méretek között, tehát minden vállalkozás (ideértve az őstermelőket, kistermelőket, ÖCSG-ket, a mikro-, kis és közepes méretű vállalkozásokat, a nagyvállalatokat, illetve a nagykereskedőket), amely csomagolást végez – fogyasztói, gyűjtő, valamint szállítási csomagolási formákat – az EPR rendelet hatálya alá tartozik. 

Az EPR rendelet alapján minden kötelezettnek negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére (OKIRKAPU) adatot kell szolgáltatnia – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Az adatok sikeres feltöltéséhez és a teljes körű adatszolgáltatáshoz készült útmutató (felhasználói kézikönyv) a következő linken érhető el: https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/utmutato/1

A NAK tagjainak adminisztrációs kötelezettségének azonosítása érdekében összeállított gyakran ismételt kérdések (GYIK) itt elérhetők el.

A GYIK kiegészítéseként az adatszolgáltatási kötelezettség és az EPR díjfizetés alanyainak azonosításához készített infografika szolgál útmutatóként, amelyek ide kattintva érhetők el.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!