2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kézműves gazdálkodók a rövid ellátási láncért

Agro Napló
A rövid ellátási lánc jegyében Baranya vármegye egyik meghatározó termelői egyesülete az idei évben is ott segít, ahol tud.

A Baranyai Termelőkért és Kézművesekért Egyesület tagjai olyan kézműves gazdálkodók, akik meghatározó szereplői az agráriumnak és kiemelkedően sikeres kistermelői és élelmiszer-előállítói Baranya vármegyének. Közös céljuk a rövid ellátási lánc (REL) működtetése, elsősorban a vármegyei termelők és kézművesek bevonásával, népszerűsítésével és bővítésével.

Az év elejétől szervezik a pécsi termelői és kézműves piacokat egy olyan vármegyei székhelyen, ahol régmúltra tekint vissza a termelői piac szervezése. 2012 óta van újra szombati termelői piac a Búza téren, pénteken pedig kézműves piac a Kossuth téren, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek.

Ezenkívül a megye nívós rendezvényein megjelenve népszerűsítik a baranyai helyi termékeket és piacra juttatják a kistermelőket. Részt vettek már Siklós, Pécs, Somberek, Orfű, Villány, Pécsvárad nagyszabású rendezvényein, a mohácsi Busójáráson és Palkonyán is, több mint 14 termelő tagukkal jelentek meg az eseményeken.

Pécsen az új vásárcsarnokban üzemeltetik közösségi üzletüket Kincses Baranya helyi termék és hungarikum néven.

Az üzlet nagyon színes termékpalettával rendelkezik, megtalálhatóak a mézek, méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, tészták, aszalványok, gyümölcs italok, vegán krémek, pástétomok, ecetek, sajtok, tejtermékek, édességek, olajok és chilis termékek, a termékkör pedig folyamatosan bővül – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Évvégére, az adventi időszakra tartogatják igazán kincset érő értékeiket és Baranyai Ízelítő Vásárt rendeznek a turistáknak, a nagyközönségnek Pécs legforgalmasabb helyszínén az Árkád Bevásárlóközpontban, 2023. 11. 02.-3.-4-án. A látogatók megismerhetik a helyi gazdák termékeit, ízelítőt, kóstolót kaphatnak az egyedi ízekből ezzel is népszerűsítve Baranya vármegye gasztronómiai sokszínűségét.

Videó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újabb segítséget kapnak a kistermelők

Újabb segítséget kapnak a kistermelők

Az agrártárca kiemelten támogatja a hazai kistermelőket és ennek érdekében könnyíti a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás, valamint értékesítés higié...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!