2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Jelentős támogatások a kertészeti ágazatban

Agro Napló
Közel hétezer kertészeti beruházást mintegy 185 milliárd forinttal támogatott a kormány az elmúlt években. Ennek pozitív hozadékairól beszélt Feldman Zsolt FruitVeb évzáró szakmai konferenciáján.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Közös Agrárpolitika végrehajtásának 2023-as tapasztalatairól és a 2024-től várható fejlesztési-beruházási támogatásokról tartott előadásában a Közös Agrárpolitika feltételrendszerével, strtuktúrájával kapcsolatban az egyik jelentős változásként az Agrár-ökológiai Program elindulásáról és az újraelosztó támogatásról beszélt. Mint mondta, ez a két új támogatási konstrukció a közvetlen támogatási források 30 százalékát jelenti. Ezért sem mindegy, hogy ezek az összegek miként hasznosulnak az ágazatban.

Feldman Zsolt szerint az unión belül a magyar Agro-ökológiai Progarm hasonlít leginkább a korábbi, zöldítési támogatáshoz. Ezért nem véletlen, hogy a gazdálkodók a mezőgazdasági területeink 80 százalékát jelentették be ebbe a programba. Ezen belül 94 ezer hektár a szőlő-és gyümölcsültetvény. Mint az államtitkár kifejtette: az AÖP-ben résztvevő gazdák az eddigi szabály szerint, ha nem tudják teljesíteni a vállalásaikat, akkor a teljes támogatástól elesnek. A brüsszeli tárgyalások során sikerült elérni egy sávos szankciórendszert, mely szerint részleges teljesítés esetén legalább a támogatás 30-50 százalékához hozzájuthatnak a gazdálkodók – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

A zöldség-gyümölcs ágazatban 50 Termelői Értékesítési Szervezettel (TÉSZ) dolgozunk együtt - fogalmazott Feldman Zsolt. Az általuk forgalmazott áru értéke mintegy 90 milliárd forint.  A TÉSZ-ek működéséhez biztosít a kormány támogatást, melynek összege évről évre nő, ez év október közepéig közel hatmilliárd forinthoz jutottak. Agrár-környezetgazdálkodási támogatás címen 2022-2024 között mintegy 65 ezer hektárt érintően a szőlő-gyümölcs ültetvények 70 milliárd forint támogatásban részesülnek. Az ágazat a Vidékfejlesztési Programon keresztül technológiai fejlesztésre jelentős forráshoz jutott: gépbeszerzésre, kertészet korszerűsítésre, megújítására, üveg-és fóliaházak létesítésére, ültetvénytelepítésre, gombaházak, hűtőházak létrehozására, borszőlőültetvény telepítésre közel hétezer támogatott kérelemre 185 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!