2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hasznos tudnivalók a CSOK igénylésről és a CSOK Plusz-ról

Agro Napló
2024. januárjátótól jelentősen megváltozik a családok otthonteremtési támogatásának rendszere, ezért érdemes figyelni a határidők betartására és a feltételek teljesítésére. Ebben segít az OTP Bank.

A januártól változó szabályok, feltételek között nem könnyű eligazodni, de a hitelintézet szakértői az átmeneti időszakban is minden támogatást megadnak ügyfeleiknek ahhoz, hogy a lehető legjobb megoldást válasszák otthonteremtési céljaik megvalósításához, feloldják a CSOK vagy a CSOK Plusz dilemmát.

Az OTP Bank az elmúlt nyolc évben több mint 100 ezer családnak segített új otthont vásárolni vagy építeni az államilag támogatott konstrukciókkal, így bőséges tapasztalatokat szerzett a különlegesnek számító élethelyzetek, igénylések kezelésében is. Az OTP Bank a támogatott hiteleknél 50 százalékot megközelítő, az állami támogatási konstrukcióknál pedig szintén meghatározó piaci részesedéssel rendelkezik. A hitelintézet tapasztalatai szerint a CSOK 2015. januári indulása óta eltelt időszakban a Falusi CSOK 2019-es bevezetése adott nagy lendületet a támogatásoknak: 2020-ban az elmúlt nyolc évben megítélt összeg ötödét, 2021-ben csaknem 19 százalékát folyósították az ügyfeleknek. Érdekesen alakult a hazai régiók rangsora. A Falusi CSOK-nál mind darabszámban, mind összegben az igénylések több mint fele, 53 százaléka Kelet-Magyarországról érkezett. A Városi CSOK-nál az összeget tekintve 38,5 százalékos aránnyal Budapest és Pest megye az első, de darabszámban (40 százalékos részesedéssel) ebben a szegmensben is Kelet-Magyarország áll az élen. A CSOK hitelt igénylők számában Kelet- Magyarország, értékében a Dunántúl vezet – értesült az OTP Bank közleményéből az Agro Napló.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a Családi Otthonteremtési Lakáshitel (a köznyelvben városi CSOK és városi CSOK Hitel) 2023. december 31-ig igényelhető, de a munkanapok év végi rendjének változásai miatt az erre vonatkozó igénylést legkésőbb 2023. december 29-én lehet benyújtani, méghozzá hiánytalanul.

 A legfontosabb dokumentumok

  • a TB igazolás
  • a NAV igazolás
  • a földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződés
  • az adószámra vonatkozó igazolások gyermekek esetén is
  • a várandósság igazolása,
  • a hiteles energetikai tanúsítvány
  • a költségvetés

Az év végén közigazgatási szünet lesz, vagyis 2023. december 27–29. között nehézségekbe ütközhet a felsorolt dokumentumok beszerzése. Ráadásul a folyamat hosszabb időt is igénybe vehet.

„Nagyon fontos, hogy azok az ügyfelek, akik még a jelenleg érvényes szabályok szerint szeretnék igénybe venni az elérhető támogatásokat, minél előbb foglaljanak időpontot valamelyik bankfiókunkba, vagy a telefonos ügyfélszolgálaton kérjen visszahívást, hogy szakértő kollégáink segítségével áttekinthessék a lehetőségeket teendőket, elkerüljék a buktatókat. A hajrára készülve mobilbankáraink a fióki nyitvatartási időn kívül is akár házhoz mennek, hogy segítsék a döntéshozatalt” – mondja Kasziba Erika, az OTP Bank lakáshiteleinek üzletfejlesztését végző csapat szakmai vezetője.

A CSOK Plusz januártól érvényes új szabályai szerint a gyermekvállalás feltétele, hogy a házaspár hölgy tagja ne legyen több, mint 41. éves. Átmenetileg, 2025. december 31-ig az ennél idősebb nők esetében is benyújtható az igénylés, ha igazolják a legalább 12 hetes várandósságot. Szintén átmeneti szabály, hogy a 2024. január 1. és 2024. március 31. között benyújtott hiteligénylésnél a 2024. január 1. és a kérelem benyújtása között megszületett, valamint az ebben az időszakban gyámhatósági határozattal örökbefogadott gyermeket is vállalt gyermekként kell figyelembe venni a kölcsön elbírálásakor. Az OTP Bank CSOK Plusz jogosultság kalkulátorával az ügyfelek megnézhetik, hogy megfelelnek-e az új CSOK Plusz feltételeinek.

Az OTP Bank a feltételek változása miatt azoknak az ügyfeleknek mindenképpen a „városi” CSOK-ot ajánlja, akik az életkoruk miatt kiesnek a kedvezményezetti körből. Sokan nem tudják, hogy egy 25 éves fiatal még gyermeknek számíthat, így az idősebb korosztályok képviselőinek is elérhetők a jelenleg érvényes támogatási formák, valamint az elvált szülők is benyújthatják az igénylést.

A fiatalabb, gyermekvállalás előtt állóknak viszont érdemes megvárni a CSOK Plusz Hitelprogramot, mert az új családtagok érkezését követően, a 2. és minden további gyermek megszületése után jogosultak lesznek gyermekenként 10 millió forintos támogatásra, amivel csökkenthetik a CSOK Plusz lakáshitel tartozásukat.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

 

(Forrás: OTP Bank)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!