Óriási drágulás jönne, ha a gazdák megpróbálnák kivédeni az összes vadkárt

Óriási drágulás jönne, ha a gazdák megpróbálnák kivédeni az összes vadkárt

Agro Napló
Lehetetlen a nagyvadak kártérítései ellen hatékonyabban védekezni – állítják a gazdálkodók, arra reagálva, hogy az agrárkamara behajtócéggel szedné be a vadásztársaságoktól a vadkár miatti kártérítést.

Gyakorlatilag lehetetlen kivédeni a vadkárokat, mert annyira az egekbe lökné a növénytermesztés költségeit, hogy a gazdálkodásból nem lehetne kitermelni – számolnak a gazdák. A Népszava az után kérdezett több mezőgazdasági és erdészeti vállalkozót, hogy kiderült: az agrárkamara behajtócéget alapít, hogy bevasalja a vadásztársaságokon a gazdálkodóknak járó kártérítést. A lap arra volt kíváncsi, mit tehetnének még a gazdák, hogy jobban védjék a területüket a vadak bejutása ellen – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Raskó György agrárvállalkozó saját példáján mutatta be, mennyire drága lenne a védekezés: egy 217 hektáros meggyes ültetvényéből 16 hektárt villanypásztorral kerítettek be, ez közel 4 millió forintba került. A meggy eladási árából évtizedek alatt térülne csak meg a teljes beruházás.

Egy névtelenséget kérő agrárvállalkozó szerint az az adat sem igaz, hogy 21 milliárd forint volna a teljes éves vadkár az országban, szerinte ennél sokkal többről van szó, de a nagy mezőgazdasági vállalkozók szinte mind vadásznak, ezért a vadkárokat betudják a saját hobbijuk ellenértékeként, inkább nem is jelentik be azokat. Egy másik termelő szerint nem kiforrott még az agrárkamara bejelentése a behajtásokról.

(Forrás: HVG)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!