2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

2002 az öntözés éve lesz

Agro Napló
Az öntözéshez szinte mindenki ért, viszont nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy tudnak is öntözni. A gondos gazda öntözése ma már régen nem a locsolásról, hanem a biztonságos jövedelem megtermelésérõl szól. Az öntözés egy nagyon komplex tevékenység, amely elõrelátásra tanít.
Különösen a szántóföldi öntözés esetében együtt kell érezni és gondolkodni az időjárással, a talajjal és növénnyel, míg a fóliában, üvegházban az öntözést felsőfokon oktatják.
Az öntözés – ahol még nem kezdték el – mindig a terepszemlével kezdődik. Nemrégen igyekeztem lebeszélni egy öntözésre elszánt családi gazdaság vezetőjét, hogy ne ragaszkodjon ahhoz a konkrét hektárhoz, hanem nézzen jobban körül, hátha kellemesebb feltételeket talál az induláshoz.

Ma már az energia hozzáférés szorosan a feltételek közé tartozik, nem beszélve az őrzésről. Elemi dolognak tartom, hogy a terület kiválasztásnál törekedjünk minél kedvezőbb területek kiválasztására. Hasonló veszélyt látok a vízkészlet oldaláról is, ha nagyon „kiszámítjuk”, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy amikor legjobban kell, nem lesz elég és olcsó vizünk.
Előbb-utóbb az öntözés csak legális vízhasználattal lesz megoldható, amelyet jól jelez a 2002. évi támogatási rendszer.

Összefoglalva a jó előkészítés fél siker, a sok-sok kompromisszum pedig fél bukás, ezért ne sajnáljuk a tervezésre a pénzt, mert többszörösen megtérül.
Az öntözésről ma már el lehet mondani, hogy az országban a gazdák rendelkezésére áll az a világszínvonalú öntözési technika, amely garantálja a biztonságos üzemelést.

A mai biztonságos öntözési technikáknak egyetlen titka van, - az komplex öntözési rendszer. A szakemberek által készített egyedi tervek alapján ISO minőség biztosítás mellett kivitelezett rendszerek eredményezik a legoptimálisabb költség és üzemelési költség összhatást. Ritkán sikerül házilagos kivitelben elérni azt az üzemelési színvonalat, amelyet a rendszergazdák ajánlanak.

Tekintsük át a kínálatot, amellyel biztonságosan dolgozhatunk.

A fólia és üvegházak tekintetében standardnak tekinthető a talajon történő csepegtető cső és a légtérben a párásító elhelyezése. A kiépítés minden esetben tápoldatozóval és automatikával igazán hatékony, amelyet széleskörûen lehet továbbépíteni. Több fóliában használják a csepegtető cső helyett a mikro szórófejeket, amelyekkel hasonló vagy jobb eredményeket értek el. A jól kiépített rendszer mellett lehet munkahelyen dolgozni és hazatérve a növényápolási munkákra bőven jut idő.

Relatív kisebb vízkészlet esetén a szántóföldi öntözésben 2002. évtől már nagyobb területekre is ajánljuk a csepegtető csövek mellett a mikro szórófejeket.

A szántóföldi mikro-szórófejes rendszerek nagy előnye a hozamszabályzós szórófejek, amelyekkel ki lehet küszöbölni a domborzati problémákat. A rendszereknél szintén előnyös az automatizálás.

A jó ültetvények ma már nem képzelhetők el mikro-öntözés nélkül. A mikro öntözés minden eleme technológiailag megoldott, szakszerû üzemeltetés mellett biztonságos, jó minőségû terméseket biztosít.

Közepes vízkészlet mellett nagyon jól gépesíthetők nagyon széles kínálattal a csévélhető öntözőberendezések. A nagyobb gazdaságok jó fajlagos költségû beruházása változatlanul a lineár típusú berendezések, amelyek egyre jobban tudnak alkalmazkodni a tábla alakjához.

Az öntözési alapismeretek után kerülhet sor a különböző korszerû technológiák részletesebb megismerésére.

Jáger János
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?