2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A 2003. évi öntözési projektünk tervezése 2.

Agro Napló
A környezeti feltételrendszerünk feltárása után hozzáfoghatunk az öntözés megtervezéséhez. Az öntözési módszerek fejlõdésével számtalan kis és nagyüzemi fejlesztés jelent meg és vele együtt sajnos kedvezõtlen irányba változott a csapadék eloszlás a klíma. Kis túlzással azt is lehet mondani, hogy a mezõgazdaságban az öntözési technológiák alkalmazkodtak elõször a globális felmelegedéshez. A felszíni és az égi vízkészletek nem kedveznek sem a száraz gazdálkodásnak, sem az öntözésnek, ezért tehát a növény vízigényének kielégítése a fõ feladatunk.
Az öntözővíz minősége, időbeli eloszlása, mennyisége alapvetően kihat az öntözés lehetőségére, a létező legnagyobb hiba, ha túlértékeljük az adottságainkat

Öntözésnél a víz hasznosíthatóságát az energia tartalma is meghatározza. Az öntözésnek a lelke a nyomásfokozó rendszer, amely megfelelő méretezés esetén biztosítja, hogy a terület egyenletesen beöntözhető lesz.

Lehet tapasztalati módszerekkel is fejleszteni – először megveszem olcsón a szivattyút és a szakadt kabáttal akarok üzembiztosan jól öntözni. Azután megveszem a következőt, majd a harmadikat is és a kialakított mini szivattyútelep elkezdi harcosan termelni a vizet. A rendszerhez veszek egy szûrőt, majd kicserélem. Aztán jönnek a különböző csepegtető csövek és évről évre fejlesztek, mert mindig valami nem olyan, mint kellene. Közben évek telnek el, az öntözési tapasztalatom és tudásom nő, csak évről évre saját zsebből az el nem ért termés veszteségéből fizetem ki a tanfolyam díját.

A magyar termelőnek nincsenek évei az öntözés építés mesterségbeli tapasztalatok beszerzésére, a gyakorlati tapasztalatot viszont senki nem tudja maradéktalanul átadni, azt át kell élnie. Nem mindegy viszont, hogy világszínvonalú technikát tanulok meg először , vagy egy elavult technikát.

A jó minőségû nyomásfokozó búvár és öntöző szivattyúk széles skálája áll rendelkezésünkre. A jól méretezett szivattyúk beépítését csak szakemberre bízzuk, mert egy pillanat alatt könnyen elveszthetünk minden garanciát. Elektromos szivattyúk túlterhelés és érintés védelmének megoldása az üzemelés biztosítéka. A megoldhatatlan állandó felügyelet helyett biztonságos automatizálási megoldások széleskörûen elterjedtek. Teljességgel indokolatlan az öntözés automatizálása elleni félelem. Példaként csak jelezni szeretném, hogy hazánknál jóval kisebb mezőgazdasági kultúrájú országokban teljesen bevált gyakorlat, igaz ott nem divat a barkácsolás.

Ezek a rendszerek nem tûrik a bátor szerelőket, akik az adott helyen építhető optimumnál is jobbat akarnak létrehozni. Az öntözési rendszerek bonyolult dinamikus egyensúlya egyoldalú változtatás esetén minden esetben visszaüt. Szerencsés esetben javítható, más esetekben nem javítható „eredményt” hoz.

A látszólag egyszerû és jól kezelhető öntöző gépek és eszközök gyártását több évtizedes fejlesztői munka előzte meg és szerte a világon széleskörû gyakorlati kipróbálás után kerültek forgalomba. Természetesen minden termékcsoportban találhatók olcsó, kevésbé tartós és igényesebb, garantált minőségû eszközök, amely ismérvek alapján a vásárló dönt, de azért jelzem, hogy az ár és minőség az öntözésben is szorosan összetartozó fogalmak.

A nyomás fokozó rendszerek használata során nem követünk el végzetes hibát, ha a csúcstechnikával készülő termékekről közölt gyári adatokat hasonló eszközökkel összevetve kritikával, de elfogadjuk.


Jáger János
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?