2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A baromfi bélcoccidiosisa

Agro Napló
Coccidiosis néven azokat a kórképeket jelöljük meg, amelyeknek az állatvilágban igen elterjedt, fõleg a hámszövetekben élõsködõ apró egysejtûek, a coccidiumok az okozói. A coccidiosis a házi és vadonélõ szárnyasokban is gyakori és aszerint, hogy ezek az élõsködõk a bélcsatornát vagy a veséket támadják meg, bél- illetve vesecoccidiosisról beszélünk.
A csirkék bélcoccidiosisa a baktériumos betegségek után a második legnagyobb problémát jelentő betegség az egész világon azokban az országokban, ahol intenzíven, nagy tömegben nevelnek csirkét.



A csirkében előforduló hét faj közül a legfontosabb az Eimeria tenella (vakbélcoccidium), E.necatrix (vékonybél-coccidium) és E. brunetti vérömléses bélgyulladás kíséretében gyakran vezet tömeges megbetegedéshez és elhulláshoz. Az E.maxima magas morbiditást és mortalitást okoz. Gyakran szubklinikai coccidiosis előidézésével jelentős súlyveszteséget idéz elő. Az E. acervulina és E. praecox kevésbé patogén, mint az előzőek, de a súlygyarapodás mértékét és takarmányértékesítést lerontja, a coccidiosisból adódó kár 70 %-át okozhatja. Az E.mitis diagnosztizálása nem könnyû, súlyos fertőzöttség esetén az E. acervulinához hasonló tüneteket idéz elő.



- A betegség leírása



Az eimeria fajok életciklusában két vagy több aszexuális sokszorozódási fázist egy szexuális fázis követ, melynek végeredménye lesz az oocysta, amely a külvilágra a bélsárral kerül ki. A szabadban egy-két napos érési folyamat után fertőzőképessé válik, és az ivóvíz, eleség vagy az emésztéshez nélkülözhetetlen kavicsszemek felvétele során jut ismét a madár szervezetébe. Az emésztőcsatornában az oocystákból kiszabaduló sporozoiták a fajnak megfelelő bélszakasz nyálkahártyájának hámsejtjeibe hatolva megsokszorozódnak. A hámsejtet „szétrobbantva” kiszabaduló fejlődési alakok újabb hámsejtekbe hatolnak és abban szaporodva a bélcsatorna hámjának jelentős részét csupaszítják le. A parazitának ebben a fejlődési szakaszában a híg, sokszor véres hasmenés, bágyadtság és étvágytalanság a jellemző tünet, ami gyógyszeres beavatkozás nélkül elhulláshoz vezet.



- Előfordulása a hazai állományokban



A baromfi coccidiosis a kistenyészetekben sem ismeretlen parazitás bántalom. Fiatal (2-5 hetes) csirkék között elsősorban az E. tenella okozta vakbél-coccidiosis fordult elő, idősebb (néhány hetes) állatokban pedig az elnyújtott járványokat jelentő vékonybél-coccidiosis előfordulásával számolhattunk.



A baromfi coccidiosis különös gazdasági jelentőségûvé a nagyüzemi baromfitartásban vált. Egyike volt azoknak a parazitás betegségeknek, amelyek a kezdetben még ki nem alakult védekezés hiányában a nagyüzemi csirketenyésztés rentabilitását világszerte veszélyeztették.



A gyógyszeres védekezés lehetőségének felismerése után csak akkor kell a klinikai coccidiosis megjelenésével és jelentősebb kártételével számolnunk, ha technológiai hiba miatt nem vagy nem homogénen kerül coccidium elleni szer az etetett takarmányba.



- A kezelés klasszikus módszerei



A coccidiosis járvány ellen kezdetben kevés védekezési eljárást ismertünk. A fertőző anyag megsemmisítésére ill. a fertőződés megelőzésére törekedtünk, és e törekvésünknek különféle változatokban a ketreces nevelési mód felelt meg legjobban. A ketreceket úgy képezték ki, hogy a csirkék ürüléke a padlót képező hálón keresztül kihullhat és megsemmisíthető, miáltal megakadályozható, hogy a bélsárral kiürülő oocystákkal a csirkék újra fertőződjenek és a fertőződés bennük kumulálódjon. Ennek a tartási módnak azonban sok hátrányos tulajdonsága is volt.



Megváltozott a helyzet akkor, amikor a szulfonamidok coccidistatikus hatását felismerték, és a baromfitenyésztő államokban világszerte eredményesen alkalmazták a baromfi coccidiosis kártételének csökkentésére. A coccidiosis terápiájában a szulfonamidok szinte ideális gyógyszercsoportot jelentettek.



Az utóbbi évtizedekben a kutatások során sokféle kémiai csoportba sorolható coccidium elleni szert alkottak és ezzel folyamatosan versenyt futottak az előbb-utóbb kialakuló rezisztenciával. Az eredményes védekezés érdekében különféle szerkombinációkat is kidolgoztak.



A baromfi coccidiosis elleni védekezés jelenleg nagyrészt az ionofór antibiotikumokra épül. Ilyen az eddigieknél aktívabb maduramicin. Ez – a monenzinnel, narazinnal stb. szemben helyenként észlelt „tolerancia” ellenére – igen hatékonynak látszik, de a jövő dönti el, hogy nem átmeneti, „a legújabb a legjobb” jelenségről van-e szó. Új alternatív lehetőség a toltrazuril alkalmazása. E szintetikus szernek a csirkék 2, 3 és 4 hetes korában 2-2 napig történő itatása kitûnő coccidiumellenes hatást és általában immunitás kialakulását ígéri. Az ionofórokkal szemben feltételezhetően toleráns E. tenella és E. acervulina törzsekkel fertőzött csirkéknél a diklazuril 1 mg-os koncentrációban hatásosnak bizonyult. A toltrazuril itatásos formában (25 mg/l) is hatékony. A nikarbazin és a narazin között szinergizmus létezik, aminek következtében az ionofor antibiotikum takarmány koncentrációját 70-ről 40 mg/kg-ra lehet csökkenteni. A baromfi-coccidiosis ellen használatban lévő ionofóroknak a hazánkban előállított antioxidánssal történő potenciálhatósága miatt az ionofórok adagja 50-90 %-osan csökkenthető.



- A vakcinás védekezés lehetőségei



A szintetikusan előállított gyógyszerekkel szemben előbb-utóbb kialakuló rezisztencia miatt a kutatók a vakcinák előállításának lehetőségeit kezdték vizsgálni. A coccidiosis elleni vakcinázás elve azon alapul, hogy lehetőleg gyengített kórokozó képességû és a házityúkban előforduló valamennyi eimeria fajt ivóvízben vagy takarmányra permetezve bejuttassanak a fiatal madarakba. Ezek az állat szervezetében a normális életciklusuk egy részét lebonyolítják és ezzel a baromfiban immunitás alakul ki a környezetben esetleg jelen lévő fertőző „vad” törzsek ellen is. Ehhez folyamatos enyhe fertőzöttségre van szükség, tehát a takarmányba nem szabad coccidium elleni szert keverni.



A csirkék coccidiosisa ellen 1992-ig csak a virulens kórokozókat tartalmazó vakcinákat használták. A hátrányuk az volt, hogy a coccidiosis fellépését maguk is előidézhették.



1989-ben már az attenuált eimeria törzsekkel kedvező eredményekről számoltak be. Előrelépést jelentett 1992-ben olyan vakcinák megjelenése, amelyek csökkent virulenciájú, attenuált, de jó immunizáló képességû törzsek sporulált oocystáit tartalmazták. Az egyik készítmény hét eimeria-faj korán érő törzseinek oocystáit foglalta magában. Ezeket a törzseket („precocious lines”) egy vagy több schizonta generáció kiesése jellemezte. Magas ára miatt eleinte csak a tenyésztésre szánt állományoknál javasolták.



A másik vakcina a korán érő törzseken kívül még embrionált tyúktojásokban passzált, attenuált eimeria-törzseket is tartalmazott. Ezeket a vakcinákat ivóvízben napos csibéknek 7-10 napon át adagolták. A több mint 20 millió csibére kiterjedt vizsgálatok szerint a vakcinákat jól tolerálják és bennük jó alap immunitás fejlődik ki. Csehországban az eimeria fajok elterjedésének felmérése alapján ketrecben tartott állományok részére E. tenella és E. acervulina oocystákat tartalmazó, almon tartott állományok részére pedig E. tenella, E. acervulina és E. maxima oocystákat tartalmazó vakcinát hoztak forgalomba. A mintegy 4 millió tojó és szülőpár és 4 millió brojler vakcinázásának tapasztalata szerint az immunizálás a coccidium ellenes kémiai szerek lehetséges alternatívája. Elfogadható ára miatt már brojler állományokban is javasolják a használatát. A brojler állományok coccidiosis elleni vakcinával történő védését az is indokolja, hogy ezzel kiküszöbölhető az emberi fogyasztásra szánt állatok húsának kémiai szerekkel történő szennyezése, ami a biztonságos élelmiszer előállításához elengedhetetlen feltétel.



Tomler angol kutató szerint kívánatos cél a génsebészeti eljárással coccidiosis ellen készítendő vakcina, mert a forgalomba került élő vakcinák drágák és rövid a tárolhatóságuk. Az erre irányuló kutatások már folynak.



(Dr.Merényi László)



Kokcidiózis elleni készítmények baromfifélék részére (Premixek)
HatóanyagKészítmény neveGyártóHázityúkPulykaÉEVI

hús
ÉEVI

tojás
      gramm/tonna takarmány   
diclazuril 5 mg/gClinacox gyógypremixJanssen2002005 
halofuginon 6 mg/gStenorol gyógypremixIntervet5005005 
lazalocid-Na 176 mg/gAvatec 15% gyógypremixAlpharma5506605 
maduramicin 10 mg/gBanacox 10 gyógypremixISV Bio-Agro5005005 
maduramicin 10 mg/gCygro 1% gyógypremixAlpharma5005005 
monenzin-Na 100 mg/gElancoban 100 premixElanco1000-1250900-10003 
monenzin-Na 100 mg/gMondolar 10% granulátumKrka1000-1250900-10003 
monenzin-Na 200 mg/gElancoban 200 premixElanco500-625450-5003 
monenzin-Na 200 mg/gEcox 200 premixECO500-600450-5003 
monenzin-Na 200 mg/gMondolar 20% granulátumKrka500-625450-5003 
narazin 80 mg/gMaxiban 160 gyógypremixElanco500-625  7 
narazin 100 mg/gMonteban 100 premixElanco700  5 
robenidin-HCI 66 mg/gCycostat 6,6 premixAlpharma5005005 
szalinomicin-Na 4,8 mg/gBad Salinomycin gyógypremixISV Bio-Agro10410-14580  5 
szalinomicin-Na 120 mg/gBio-Cox 120 G premixAlpharma250-583  5 
szalinomicin-Na 120 mg/gSacox 120 mikrogranulátumIntervet500  5 
szalinomicin-Na 120 mg/gKokcisan 12% granulátumKrka500  5 
szalinomicin-Na 120 mg/gSal-Ecox 120 premixECO500  5 
Megjegyzés: ÉEVI= Élelmezés-egészségügyi várakozási idő – = nincs adat = nem használható


Kokcidiózis elleni készítmények baromfifélék részére (Kokcidiózis terápia)
HatóanyagKészítmény neveGyártóHázityúkPulykaÉEVI

hús
ÉEVI

tojás
      adag/100 liter ivóvíz   
szulfadiazin 200 mg,

trimetoprin 40 mg/ml
Gelliprim orale



Gellini



40 ml



40 ml



5



 
szulfadimetoxin-Na 200 mg,

trimetoprim 40 mg/ml
Sulfa-trim oral solutio



Ascor Chimici



16,5-50 ml



  6



 
szulfadimetoxin-Na 200 mg,

trimetoprim 40 mg/ml
Sultrisol



Ascor Chimici



16,5-50 ml



  6



 
szulfadimetoxin-Na 200 mg,

trimetoprim 40 mg/ml
Trsulmix liquid



Coophavet



100-200 ml



  6



 
szulfadimetoxin-Na 200 mg,

trimetoprim 40 mg/ml
Trisulmix pulvis



Coophavet



50-200



  12



 
szulfadimetoxin-Na 200 mg,

trimetoprim 40 mg/ml
TS solutio



Chemifarma



40-80 ml



40-80 ml



5



 
szulfadimetoxazol 80 mg,

trimetoprim 20 mg/ml
T.S.-Sol



Dopharma



100-200 ml



100-200 ml



2



 
szulfadimidin 500 mg,

trimetoprim 100 mg/g
Rota-TS koncentrátum



Chassot



2,5-3,4 g/100 ttkg



7



10
szulfadimidin 800 mg,

diaveridin 80 mg/g
Vetacox-S pulvis



Ceva-Phylaxia



25 g



  10



12
szulfaklórpirazin-Na 300 mg/gSulfaclosin 30% Na pulvisErnst Kolb100 g100 g5
szulfaklórpirazin-Na 300 mg/gESB3 pulvisNovartis100-200 g  45
szulfaklórpirazin-Na 50 mg/g

trimetoprim 10 mg,

tilozin 50 mg/g


Gallisan pulvis



Phylaxia

Pharma



300-500 g





  15





 
szulfaquinoxalin-Na 100 mg,

trimetoprim 20 mg/ml
Neophykokcin sol. konc.



Phylaxia

Pharma
250 ml



  12



 
szulfaquinoxalin-Na 75 mg,

primetamin 22,5 mg/ml
Pluricoccin oral solutio



INVESA



66-100 ml



66-100 ml



10



 
szulfaquinoxalin-Na 90 mg,

szulfadimidin Na 150 mg,

szulfamerazin 150 mg/g
Tetracoccid pulvis





Phylaxia

Pharma



100 g





  15





 
toltrazuril 25 mg/mlBaycox 2,5% solutioBayer100-300 ml100-300 ml14 
Megjegyzés: ÉEVI= Élelmezés-egészségügyi várakozási idő – = nincs adat = nem használható


Kokcidiózis elleni vakcinák
Vakcina neveGyártóE. acervulinaE. brunettiE. maximaE. mitisE. necatrixE. praecoxE. tenella
Immucox-gél (brojler)Vetech Lab.A  A  A  A
Immucox-gél (tojó)Vetech Lab.AAA  A  A
Livacox-TBiopharmA  A      A
Livacox-QBiopharmA  A  A  A
Nobilis Cox ATMIntervetA  A*      A
Paracox-5Schering-PloughA  A**A    A
Paracox-8Schering-PloughAAA**AAAA
Megjegyzés: * Az E. maxima ACM és ACVM törzsét is tartalmazza ** Az E. maxima CP és MFP törzsét is tartalmazza
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?