A kutya diétás táplálása

Agro Napló
A kutyatartók számára legfontosabb, hogy kedvenceik jó erõben és vidáman, egészségesen éljenek. Az állat egészségének megõrzéséhez egyik alapvetõ feltétel a megfelelõ táplálkozás biztosítása.
A kutya a háziasítás során az emberhez, annak környezetéhez alkalmazkodott, kedvtelésből tartott állattá, társállattá vált. A lakásban vagy a háznál tartott kutyának nincs lehetősége arra, hogy ragadozó rokonaihoz hasonlóan táplálékát zsákmányszerzés útján szerezze meg. A mi feladatunk tehát, hogy kiegyenlített, optimális táplálékukat biztosítsuk.



Melyek a táplálék legfontosabb értékei és mely jellemzők biztosítják a takarmány jó minőségét?



Első feltétel a biológiai hatékonyság. A takarmány akkor hasznosul, a szervezet számára akkor értékes, ha emészthető, a tápanyagok és kiegészítő alkotórészek felszívódnak az emésztőtraktusban. A takarmány összetétele, beltartalmi jellemzői mellett fontos a táp- és kiegészítő anyagok formája, azok emésztésre való előkészítése is. Lényeges annak ismerete, hogy a kutya emésztőrendszere a háziasítás évezredei ellenére megőrizte ősi jellemzőit, a húsevő-húsemésztő jelleget. Nem tehetünk tehát egyenlőségjelet az ember és a kutya táplálkozási igényei és szükségletei közé. A húsevők bélrendszere rövidebb, a táplálékot előkészített formában, feltárva célszerû számukra nyújtanunk. Különösen igaz ez a növényi táplálékokra.

A takarmány élvezeti értéke összetett fogalom. Az íz, az illat, a konzisztencia révén el kell érnünk, hogy a kutyának jó étvágya legyen és rendszeresen elfogyassza a számára szükséges mennyiségû táplálékot. A legtöbb kutya szereti a változatosságot, szívesen fogyaszt eltérő ízû takarmányt. A táp típusának hirtelen változtatása azonban emésztési zavarokat okozhat. A hasonló összetételû és beltartalmi értékû, de eltérő ízû tápok etetésével változatsságot érhetünk el gyomor- ill. bélhurut veszélye nélkül is.

A takarmány ártalmatlansága természetes kívánalom: mérgező anyagokat, káros bomlástermékeket nem tartalmazhatnak. A takarmányokat gyártók elemi érdeke és kötelessége, hogy a nyersanyagok és a késztermékek megbízhatóan jó minőségûek legyenek. Ezt minőség-ellenőrzési rendszerük és független hatósági ellenőrzések kedvező eredménye garantálja.

Melyek a kutya ajánlott takarmány-féleségei?

Alaptáplálékuk természetesen állati eredetû. A hús nagyon gazdag foszforban és más ásványi anyagokban, de a benne lévő kalcium nem elegendő a kutya számára. Az egyoldalú színhús-ellátás ezért nem ajánlható, mert betegséget okozhat.

Természetes körülmények között a húsevő állatok a hús mellett csontos, porcos részeket és a zsákmányállat belső szerveit, zsigereit, sőt azok béltartalmát is elfogyasztják. A háziasított húsevők táplálásakor ehhez az ellátáshoz kell közelítenünk és kiegészítenünk a kutya étrendjét ásványi anyagokat és elegendő kalciumot tartalmazó eleséggel. Puha csontos, porcos húsrészek mellett belsőség, például máj adásával gondoskodhatunk erről. A táplálék fehérjetartalmát is szem előtt kell tartanunk, hiszen felnőtt kutya mintegy 6 %-ban, kölyökállatok kétszeres mennyiségben igénylik a fehérjét.

A hasznosulásához szükség van szénhidrát-bevitelre is. Főként a gabonafélékből készült eleség ajánlható, így a rizs, a kukorica, búza vagy árpa. Nagy energiatartalmuk úgy hasznosulhat, ha azokat pároljuk, megfőzzük vagy pelyhesített formában kínáljuk.

A növényi táplálék energiatartalma mellett az állat rostigényét is kielégíti. A rosttartalom jótékony hatású a bélmozgásokra, elősegíti az emésztést, könnyebbé teszi a salakanyagok eltávozását és a jóllakottság érzését is kelti.

A táplálék adagja mellett fontos szempont az etetés gyakorisága. Az egészséges, felnőtt kutyát bőséges, teljesértékû eleséggel naponta egyszer elegendő etetni. Az etetést minden nap azonos időpontban végezzük, hogy az állat szervezete felkészülhessen az emésztésre.

Különleges helyzetben vannak az ún. munkakutyák, akiknek jelentős fizikai teljesítményt kell kifejteniük. Számukra különösen fontos, hogy megfelelő összetételû és kellő energia-tartalmú eleséget kapjanak. Célszerû őket két részletben etetnünk, mert az egyszerre felvett nagytömegû táplálék gátolja a mozgást, illetve munka közben az emésztés elégtelenné válhat.

Választás után a kölyökkutyát 3 hónapos korig négyszer, féléves korig, háromszor, majd a teljes fejlettség kialakulásáig kétszer etessük.

A friss víz a kutya számára nélkülözhetetlen. Fagypont feletti hőmérsékleten mindig tartsunk előttük tiszta vizet. Ez különösen fontos szoptató szuka és kölyök esetén, illetve akkor, ha az állat száraz vagy kis víztartalmú tápot eszik. A kistestû kutya viszonylag több vizet igényel, mint a nagy.

Nagyon fontos betegség, kóros állapot esetén a táplálást olyanná alakítani, hogy segítse a gyógyulást, támogassa a szervezet visszatérését az élettani értékekre. A következőkben a kutya táplálásának néhány szempontjáról lesz szó, majd azoknak az elváltozásoknak a diétáját ismertetjük, melyek leggyakrabban fordulnak elő húsevő állatoknál.



Bizonyos betegségek esetén, illetve ha az állat étvágya, testsúlya eltér az optimálistól, szükség lehet különleges étrend, diéta alkalmazására. Ilyenek lehetnek az energiában gazdag, a folyadékra épülő, a kalóriaszegény, a sószegény, bő rosttartalmú illetve válogatott fehérjéket tartalmazó diétás étrendek

A kutya táplálkozás-élettani igényeit az állati tápszereket gyártók is igyekeznek messzemenően kielégíteni. A megfelelő összetételû, az állat egészségi állapotának, korának, tömegének megfelelő tápok etetésével jó kondícióban tarthatjuk kedvenceinket, megkönnyíthetjük és meghosszabbíthatjuk életüket.



Dr. Majoros Tibor állatorvos

Pécs

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?