2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A repce gyomirtása

Agro Napló
Néhány évtizeddel korábban a repce sikerágazata volt a növénytermesztésnek. Vetésterülete meghaladta a százezer hektárt, így a vetésváltásban is jelentõs szerepe volt. Napjainkra a repcetermesztés volumene lecsökkent, mind termésátlaga, mind pedig vetésterülete nem éri el a kívánt szintet. Figyelembe véve gazdasági és természeti környezetünket, megállapítható, hogy olajos növényként egyre nagyobb területen lehetne repcét termeszteni.
A vetésterület növelését számos előny indokolja:
  • a közvetlen gazdasági hasznon túl a kalászosok kiváló előveteménye
  • az intenzív gabonatermesztő üzemek növényi sorrendjébe jól beilleszthető
  • termesztéséhez külön géprendszer nem szükséges
  • a betakarítógépek kapacitásának kihasználását elősegíti
  • melléktermékként a repcedara kedvező aminósav-összetétele következtében eredményesen felhasználható
  • zöldtakarmányként vagy keveréktakarmányként is számolhatunk vele
  • a talajszerkezetet javítja A kedvező előnyöket csak abban az esetben tudjuk kihasználni, ha a repcét megfelelő színvonalon, intenzív körülmények között termesztjük. Ez a megállapítás az összes növénytermesztési és agrotechnikai elemre vonatkozik, így a gyomtalanítási, gyomirtási technológiára is.
    Az a meghatározás, hogy a repce jó gyomelnyomó képességû növény, már sem elméletben, sem pedig a gyakorlatban nem állja meg a helyét.
    A kétszeres gabonasortávra vetett repce már az őszi időszakban kigyomosodhat olyan mértékben, hogy a termésbiztonságot veszélyezteti. A nyár végén, kora ősszel kelő T1-es , T2-es, T3-as életformacsoportba tartozó gyomnövények – köztük az árvakelésû gabonanövények – jelentősen kiritkíthatják a kultúrnövényünket.
    Ezen túl számos olyan nehezen irtható gyomnövénnyel kell számolnunk, amelyek sortávolságtól és sûrû állománytól függetlenül kicsíráznak, magot hozva károsítják gazdasági növényünket.
    A repcében két fő gyomosodási szakaszt figyelhetünk meg, amelyet rendszerint kiegészíthet egy harmadik szakasz is. Az első a kora őszi, a második, a kora tavaszi, a harmadik pedig az esetlegesen kiritkult, erősen megdőlt, továbbá csapadékos, nyár eleji időjárás következtében kialakult betakarítás előtti.
    Gyakorlati tapasztalatok és irodalmi adatok alapján az őszi gyomosodást okozó gyomok a T1-es életforma csoportba tartozó tyúkhúr, pásztortáska és a veronika fajok, amelyek közül leggyakoribb a borostyán levelû veronika.
    A T2-es életforma-csoportba tartozók közül is sok faj előfordulhat, így a mezei tarsóka, pipacs, búzavirág, ragadós galaj, ebszékfû, orvosi székfû, a nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit. Ebben az időpontban kelhet tömegesen az elhullott magvakból az árvakelésû őszi búza és őszi árpa is.
    A második gyomosodási szakaszban, különösen a kiritkult legyengült állományokban nagy tömegben kelhetnek: a ragadós galaj, ebszékfû, orvosi székfû és a pipitér fajok. Ezek mellett természetesen rendszerint megjelennek a korábban felsorolt fajok is.
    A harmadik - esetlegesen előforduló - gyomosodási fázisban, különösen felerősödhet az ebszékfû, a ragadós galaj, a nagy széltippan és néhány évelő gyomfaj is, pl.: a tarackbúza vagy a mezei acat.
    A gyomnövények elleni védekezést a gazdaságossági szempontokon túl a területen található gyomösszetétel alapján célszerû megtervezni. Ökonómiai szempontból vizsgálva a gyomtalanítást, megállapítható, hogy 2,0 t/ha termés alatt nem célszerû a leghatékonyabb, viszonylag drágább eljárást alkalmazni.
    A befektetett gyomirtószer-költség egyszerû számítások alapján 2,0-2,5 t/ha-os termésnél térülhet meg.

    Természetesen a védekezés nem alapozódhat kizárólagosan a vegyszeres védelemre. Megelőző eljárásként nem feledkezhetünk meg az elővetemény szakszerû gyommentesítéséről, és figyelembe kell vennünk az agrotechnikában rejlő lehetőségeket is.
    Az évelő gyomnövényeket már vetés előtt, a tarló-szakaszban el tudjuk távolítani a területről szakszerûen alkalmazott, hormonhatású vegyületekkel, ill. glifozát hatóanyagú szerekkel. Egyszikû gyomok ellen speciális egyszikûirtók is alkalmazhatók.

    Az agrotechnikai védekezések közül a tarlóhántás helyes alkalmazásával távolíthatjuk el a nagy tömegben kelő gyomnövényeket. Teljes gyommentesítéssel nem számolhatunk, de a talaj gyommagkészletét jelentősen lecsökkenthetjük.
    A jó talajelőkészítéssel és a harmonikus tápanyag-utánpótlással a repce kezdeti fejlődését, növekedését meggyorsíthatjuk, hogy a gyomokat a repce túlnőhesse.
    Vegyszeres beavatkozásra azonban szinte kivétel nélkül szükség van, hiszen olyan nehezen irtható gyomfajokkal fertőzöttek kultúrnövényeink, amelyek a rendszeres védelem ellenére gondot okoznak.
    Azokon a területeken, ahol elsősorban magról kelő egyszikû gyomfajok jelentik a gondot, jó hatékonysággal alkalmazhatók a trifluralin hatóanyagú herbicidek. Csak azonnal bedolgozva a talajba kaphatunk megfelelő gyomirtóhatást. A bedolgozást elvégezhetjük tárcsával, kombinátorral, ill. ásókapával is. Előbbi szercsoportnak nagyon nagy előnye, hogy csapadékhiány esetén is megfelelő eredményt ad, továbbá hatása kiterjed néhány kétszikû gyomfajra is.
    Preemergens alkalmazási módban védekezhetünk leghatékonyabban a repcét károsító gyomnövények ellen.
    A metazaklór és dimetaklór hatóanyagú herbicidek széles hatásspektrumúak és hosszú hatástartamúak. Vetés után kipermetezve nagyon jó hatásuk várható a magról kelő egy- és kétszikû gyomfajokkal szemben.
    Rosszul elmunkált, rögös talajon való permetezés esetén a hatás gyengülhet.

    A napropamid hatóanyagú vegyületek alkalmazása az utóbbi években visszaszorult, a védekezéseket kisebb területeken hajtják végre, mint korábban. Gyakorlati tapasztalatok alapján megállapítható, hogy ezek a szerek széles hatásspektrumúak, ugyanakkor hatástartamuk nem olyan hosszú, mint a fentebb felsoroltaké.

    Azokon a területeken, ahol nehezen irtható egy- és kétszikû gyomfertőzés várható, továbbá a ragadós galaj felszaporodásával is számolni kell, ott a klomazon hatóanyagú készítmény mellé célszerû a metazaklór, vagy a dimetaklór hatóanyagú szereket kombinálni. A klomazon herbicid-hatóanyagtól a ragadós galaj elleni kiemelkedő hatás várható.
    Posztemergens alkalmazási módban jó eredmény várható a magról kelő egy- és kétszikû gyomfajokkal szemben a metazaklór, vagy metazaklór+quinmerak hatóanyagú herbicidek alkalmazásától.
    Szakszerûen kipermetezve fitotoxikus károsodást a szerek nem idéznek elő a repcében.
    A diklórpikolinsav + haloxifop-R-metilészter kombináció szintén eredményesen kipermetezhető.
    Egyszikû gyomnövényekkel fertőzött táblákon a speciális egyszikûirtók kijuttatásától várhatunk jó eredményt.

    A felsorolásból kitûnik, hogy a repce gyomnirtása vegyszeres úton biztosítható, a gazdák feladata, hogy a gazdaságosság és eredményesség figyelembevételével döntsenek a helyes technológia kiválasztásában.

    Karamán József

    Az őszi káposztarepce gyomirtó szerei
    Készítmény Hatóanyag Dózis l, kg/ha Forg.kateg. Alkalmazási mód
    Olitref 480 EC trifluralin 1,6-1,9 II. ppi
    Olitref 26 EC " 2,2-3,5 II. ppi
    Treflan 48 EC " 1,6-1,9 II. ppi
    Triflurex 48 EC " 1,6-1,9 II. ppi
    Devrinol 50 WP napropamid 3,0-5,0 III. pre
    Devrinol 45 F " 3,3-5,5 III. pre
    Naproguard 450 SC " 3,3-5,5 III. pre
    Teridox 500 EC dimetaklor 2,5-3,0 I. pre
    Command 48 EC klomazon 0,15-0,20 I. pre
    Lasso alaklor 4,0-6,0 I. pre
    Butisan S metazaklor 2,5-3,0 I. pre
    Butisan S " 1,5-2,0 I. post
    Butisan Star metazaklor+quinmerak 2,5-3,0 I. pre
    Butisan Star " 2,0-2,5 I. post
    Lontrel 300 diklórpikolinsav 0,25-0,4 I. post
    Cliophar 300 SL diklórpikolinsav 0,25-0,4 I. post
    Agil 100 EC popaquizafop 0,4-0,5 (1,2-1,5) III. post
    Focus cikloxidim 0,5-0,75 (1,5-2,0) II. post
    Focus Ultra " 1,0-1,5 (3,0-4,0) II. post
    Fusilade fluazifop-p-butil 1,5-1,8 (4,0) III. post
    Pantera 40 EC quizalofop-p-tefuril 1,0-1,5 (1,8-2,5) II. post
    Perenal haloxifop-p-metilészter 0,4-0,5 (1,0-1,5) II. post
    Select Super kletodim 0,6-0,8 II. post
    Targa 10 EC quizalofop-etil 1,0-1,5 (2,0-4,0) I. post
    Targa Super quizalofop-p-etil 0,7-1,0 (2,0-2,5) III. post
    Megjegyzés: A zárójelben közölt értékek évelő, egyszikû gyomnövények ellen javasoltak.
    Címlapkép: Getty Images
  • CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    Agrárszektor Konferencia 2024
    Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
    EZT OLVASTAD MÁR?