2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A szõlõtermesztés idõszerû munkái

Agro Napló
Augusztus a szõlõtermesztõk várakozásának és reménykedésének hónapja. Lényegében most dõl el, milyen lesz a szõlõ és a bor minõsége – milyen lesz az évjárat. A meleg, szép, napsütéses idõjárás kedvezõen hat a minõség alakulására, de ehhez kell a víz, a csapadék is. Sajnos, ezen a nyáron nem volt kegyes hozzánk az idõjárás. A szárazság, a csapadék hiánya miatt sok helyen a szõlõ is szenvedett és szenved. Mi, szõlõtermesztõk félünk a nagyon hûvösre és nagyon csapadékosra forduló idõjárástól is. Különösen a csemegeszõlõ termesztésére kedvezõtlen az érés ideje alatti gyakori és bõséges esõ hullása.
Jól gondozott, nem túlterhelt, termőegyensúlyban tartott ültetvények viszonylag jól eltûrik az idei nyarunkra jellemző szárazságot. Tapasztalhatjuk, hogy sok gyomnövény a szőlőnél is jobban tûri a szárazságot, és attól vizet és tápanyagot von el. Ezért a gyomosodás mértékétől függően még augusztusban is, az idei ültetésû szőlőben még szeptemberben is végezzünk gyomirtást.
Csapadékszegény idő és harmatos hajnal a lisztharmat fertőzésének, felszaporodásának és terjedésének nagyon kedvez. Különösen zsúfolt, széles lombfalú ültetvényekben, a lombfal belsejében szaporodik fel, kezdetben észrevétlenül és gyorsan a lisztharmat. Ilyen esetben már nagyon nehéz az eredményes védekezés. Ennek hatékonyságát a fürtöket takaró levelek leszedésével és lisztharmat elleni kontakt és felszívódó hatású növényvédőszerek kombinálásával növelhetjük. (A részleges lelevelezést ne vigyük túlzásba! A lisztharmat ellen is a megelőző védekezés a legeredményesebb!)
Bár a peronoszpóra fertőzésétől és kártételétől a szárazságban nem kell tartani, de fellépését nem lehet kizártnak elfogadni. Idei tapasztalataim szerint több hétig tartó esőmentes időszakban, de rendszeresen harmatos reggelû, sûrû lombú ültetvényekben mind a leveleken, mind a bogyókon észlelhetők a peronoszpóra jellegzetes tünetei.
A szőlő zsendülése után, az érés ideje alatt szürkerothadás okozhat nagy károkat. Akkor a legeredményesebb az ellene való növényvédőszeres védekezés, ha védekezünk a szőlőmolyok ellen, és az ültetvényt szakszerûen gondozzuk, nem hagyjuk elgyomosodni, a zöldmunkákat idejében, gondosan végezzük stb. A rothadási károk mérséklésében, illetve elkerülésében nagy szerepe van a termőhelynek és a fajtának.
Széles sorközû ültetvényekben a talajvédő és zöldtrágyanövények vetéséhez augusztusban végezzük a magágy előkészítését. Homoktalajú ültetvényekben a homokverés megelőzésére a legelterjedtebben használt takarónövény a rozs. Ezt vethetjük minden sorközbe vagy minden második sorközbe, úgy, hogy a sorok alatt mindkét oldalon 30-40 cm-es vetetlen sáv maradjon. A rozst augusztus végén – szeptember elején vetjük. Kötött talajú ültetvényekben pl. jó takarónövény az őszi káposztarepce, amit már augusztusban el lehet vetni.
A korai érésû borszőlőfajták érésének figyelemmel kísérését, cukortartalmuk növekedését, savtartalmuk csökkenését már augusztusban elkezdhetjük. Rendszeres időszakonként, 5-10 naponként vagy hetente un. próbaszüretet tartunk. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a leszedett fürtök azonos fajtájúak legyenek, valamint az ültetvény és a különböző terméshozamú tőkék átlagát képviseljék. Elfogadható eredményhez 5-10 kg szőlőt kell szedni, majd erre alkalmas próbaszüreti zúzóval és préssel nyerjük ki a levét. Törekedjünk arra, hogy a mustnyeredék legalább 60 % legyen, majd ülepítés után végezzük el a must cukor- és savtartalmának, pH-értékének, valamint – ha szükséges – egyéb vizsgálatát. Szőlőültetvényben tájékoztató jellegû vizsgálathoz használhatjuk a refraktométert.
A szüreti terv elkészítéséhez fajtánként és parcellánként meg kell határozni a várható terméshozamot. Ezt termésbecsléssel végezhetjük. Ennek több módja ismert. Elfogadható eredményt kapunk, ha fajtánként és eltérő parcellájukon meghatározzuk a termő tőkék számát (a tőkehiányok és a nem termő tőkék figyelembe vételével). Ezután a parcella (tábla) nagyságától és a tőkék állapotától függően – előre meghatározott tőkehelyeken – 20-50 vagy 100 tőkén megszámoljuk a fürtöket, majd tőkénkénti átlagot számítunk, ezt beszorozzuk a fürtátlagtömeggel, a kapott tőkénkénti termésmennyiséggel folytatjuk a számítást. A fürtátlagtömeg megtalálható a fajtaleírásokban, de ez évjáratonként és az ültetvény állapotától függően eltéréseket mutathat; ezért az előző évek mérései az adott fajtára vonatkozó tapasztalatok alapján a leírtaktól eltérő fürtátlagtömeggel számolunk. Még pontosabb eredményhez juthatunk ha a próbaszürettel összekapcsolva a fürtök tömegének mérését is elvégezzük, és ebből kiszámítjuk a fürtátlagtömeget. Ezt legalább 3-5 tőke összes fürtjének leszedésével és megmérésével is meghatározhatjuk; csak az öt bogyónál több bogyójú fürtök számát vesszük figyelembe.
Az idei ültetésû szőlők ápolására fordítsunk nagy figyelmet. Ha vízhiány miatt az alsó levelek kezdenek sárgulni, száradni, feltétlenül öntözzünk; tőkénként 10-30 l vizet adjunk, úgy, ahogy az Agro Napló előző számában ismertettük.

Dr.Sz.Nagy László
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?