2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A tél végi és a koratavaszi lemosó permetezések

Agro Napló
Petró Ede és Vasziné Kovács Cecília Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat A gyümölcsösökben a növényvédelmi idény nyitánya a kórokozók elleni télvégi és a kártevõk elleni koratavaszi lemosó permetezésekkel kezdõdik.
A gyümölcsösökben elsősorban a szállítólevegős permetezőgépeket – vontatott vagy függesztett változatban – üzemeltetik. A permetezőgépeken nagynyomású folyadékrendszert alkalmaznak. A levegő csak a permetcseppek továbbítását végzi. A cseppeket hidraulikusan képzi és nagy tömegû levegővel juttatja a célzott felületre. Az axiális ventillátor légárama a permet finomságát lényegesen nem befolyásolja, de jelentősen növeli az apróbb cseppek hatótávolságát.

A hatótávolság a gyümölcsösben alkalmazott permetezőgépek fontos üzemi jellemzője, ez a permetezőgép középvonalától mérve, azt a távolságot jelenti, amelyen belül a permetezés megfelelő minőségben elvégezhető.
A légszállítási teljesítmény fokozatos csökkentésével, vagy a ventillátor kikapcsolásával a cseppméret jelentősen nem változik, de a permetfelhő hatótávolsága jelentősen csökkenthető.

A lemosó permetezések előkészítése a gyümölcsösben.
- Korona alakítás és metszés: Elsődlegesen az optimális termőfelület kialakítását célozza, de a szakszerû koronaritkítással kialakított laza lombkorona a lombpermetezések időszakában a permet jobb behatolását és egyenletes lerakódását is elősegíti.
- Mechanikai fatisztogatás: A fatörzsek és vázágak tisztításának elsődleges célja az elhalt és felcserepesedett kéregrészek és az alattuk lévő kártevők áttelelő alakjainak eltávolítása. A tisztogatással – a törzsön és a vázágakon – kialakított sima felület a lerakódott permet megfelelő eloszlását és behatolását is biztosítja. A fatisztogatás jelenleg kéregkaparóval és drótkefével történik.

A lemosó permetezések előkészítése a gépudvaron.
- A permetezőgép karbantartása: A kezelési utasítás /gépkönyv/ alapján/. A karbantartási munkák négy csoportba oszthatók:
1. Tisztítási munkák.
2. A permetezőgép átvizsgálása.
3. Szerelési munkák.
4. Kenések elvégzése.

Az átvizsgálás során ellenőrizzük:
5. A gumiabroncsok állapotát és nyomását.
6. A nyomtáv állító szerkezet rögzítését.
7. A vonó vagy felfüggesztő szerkezet állapotát és bekötését.
8. A permetezőgép alvázát.
9. A meghajtó kardán rögzítését, állapotát és mûködését.
10. A biztonsági védőburkolatok meglétét és rögzítését.
11. A permetezőgépen található csavarkötéseket.
12. Az olajjal feltöltött szekrényekben a kenőolaj mennyiségét és minőségét.
13. A permetezési próba elvégzése (csak vízzel!)
- Ellenőrizzük a folyadékrendszer tartozékainak meglétét, állapotát és mûködését.
- Ellenőrizzük a ventillátor állapotát és állíthatóságát.

A permetezőgépek beállítása a gyümölcsösben

A szállítólevegős permetezés hátrányaként említhető az axiális ventillátor hajtásához szükséges jelentős teljesítményigény és a lombpermetezéseknél a számottevő növényvédőszer vesztesség.
A permetlének – kedvező esetben is – csak a 60-65 %-a, kedvezőtlen körülmények között pedig csak mintegy 30 %-a jut el a rendeltetési helyére.
A lemosó permetezéseknél, amikor a célfelület lényegesen kisebb, mint a lombpermetezések idején, a permetlé visszanyerése a 20 %-ot sem éri el.
Mindezek ellenére a gyümölcsösökben végzett áztató-lemosó permetezések kizárólag csak nagy cseppmérettel és az ezzel járó nagy permetlémennyiséggel üzemeltetett permetezőgépek felhasználásával végezhetők el.
A permetezőgép beállításának lépései:
14. A célzott károkozó(k) gyérítésére megfelelő növényvédőszer(ek) kiválasztása.
- Figyelem a keverhetőségre! A rezes lemosó permetezésre engedélyezett készítmények a finomolaj hatóanyagú lemosó szerekkel nem keverhetők!
15. A megválasztott növényvédőszer felhasználására engedélyezett permetlé mennyisége.
16. Döntés: Az ültetvény sortávolságának, állomány-szerkezetének és az alkalmazott permetezőgép hatótávolságának függvényében:
- egysoros, vagy
- kétsoros, vagy
- többsoros permetezést alkalmazunk.
17. Az alkalmazott permetezőgép légtechnikai paramétereinek beállítása.
- A beállítást – csak vízzel! – először álló helyzetben, majd különböző sebesség fokozatokban végezzük.
- Az alsó légterelőt a törzs és a talajszint metszéspontjára irányítjuk.
- A felső légterelőt a korona csúcsára irányítjuk.
- A légszállítási teljesítményt a maximumon kezdjük és fokozatosan haladjunk – állíthatósági fokozatonként – ha szükséges a ventillátor leállításáig.

18. A haladási sebesség meghatározása.
19. A szórásteljesítmény kiszámítása.
- A haladási sebesség a permetlémennyiség és a munkaszélesség ismeretében pontosan számítsuk ki a szükséges szórásteljesítményt.
- A permetezőgép kezelési utasításából állapítsuk meg a szórásteljesítmény beszabályozásának módját. A szórásteljesítmény beszabályozása a nyomásszabályzó szelep fokozatos, vagy fokozat nélküli beállításával és a permetezőgéphez tartozó porlasztólapka sorozatok cseréjével történik.
Az 5.-6. pont az Agro Napló 2001. számában közöltek szerint.
20. A porlasztólapkák az átfolyási teljesítmény szerinti elrendezését, irányszögének beállítását az ültetvény koronaszerkezetéhez igazítsuk.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?