2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

ADVANTA – az értékteremtés hagyománya

Agro Napló
Mikor 1993-ban, az Advanta Hungary Kft. jogelõdjeként hosszú tárgyalások után aláírták a SES-BETA Kft. alapító okiratait, Sopronhorpács egy csapásra bekerült egy globális vetõmagvállalat nemzetközi hálózatába. Itt, a festõi Alpokalján új életre kelt a már eddig is világhírnévnek örvendõ (70 éves múltra visszatekintõ) horpácsi cukorrépa nemesítés és kutatás, valamint csírát vert két új növényfaj (a kukorica és a napraforgó) .
Az elmúlt 9 évben a cég arculatában sajátságos módon egyesült a „multi” vetőmagos cégekre jellemző dinamizmus és a nagy léptékekben való gondolkodás a vidéki cégek emberközelibb miliőjével .
„ A RÉPA” kutatással eltöltött 7 évtizedben összegyûjtött tapasztalat és genetikai anyag integrálódott Európa két vezető cukorrépa nemesítő vállalatának (SES, Vdh) szellemi, anyagi és genetikai tőkéjével. Az Advanta Hungary cukorrépa kísérleteinek (évi 6-8000 kisparcella) analizálása is hozzájárul a Rizománia tolerancia és Cercospora rezisztencia fokozása mellett magasabb cukortartalmú fajták nemesítéséhez és honosításához.
A cukorgyárak igényeinek megfelelően a cég nemesítési elképzeléseinek célkeresztjébe olyan genotípusok kerültek, melyek a kimagasló Rizománia toleranciát (Rinaldo, Karizma, Horizon) a Cercospóra rezisztenciával (Cicero, Dwina, Sirio, Ancona, Visa, Cecilia) képesek ötvözni.
A „kettős toleráns” fajták első generációját a Jaris és a Ravenna képviseli.
Az elmúlt évek szembeötlő stratégiai váltása az volt, hogy az állami elismerésben részesült több mint 20 Advanta fajta egyidejû piacon tartása helyett egy rendkívül ütőképes, kiváló agronómiai tulajdonságokat ötvöző fajtákból álló, szûkebb portfóliót menedzsel csupán.
A fajtaérték mellett a piac minősítése szerint is kiváló minőségû cukorrépa vetőmag az, ami alapvető követelmény az egyre élesedő versenyben. Az Advanta által forgalmazott vetőmagokat Európa legújabb, legkorszerûbb vetőmagüzemében, Tienenben állítják elő.
A kezdetben „ EGYÉB NÖVÉNY” besorolásba tartozó kukorica és napraforgó programok időközben új dimenziókat nyitottak a cég számára. A cukorrépa vetésterületének drasztikus csökkenését e két fontos növény piacán való fokozatos térnyeréssel tudta ellensúlyozni .
A kukorica vetőmag piacon nem kis kihívás volt (és a mai napig is az maradt) felvenni a versenyt komoly hazai múlttal rendelkező honi és külföldi nemesítő vállalatokkal.
Kezdetben a cél az volt, hogy mielőbb versenyképes portfóliót tudjon a cég kínálni a termelőknek. Mára az előbb körvonalazott célkitûzés olyan értékeket hordozó hibridek honosításával egészült ki, melyek már valami egészen kiemelkedőt, egyedülállót tudnak felmutatni a hazai kukorica hibridek széles palettáján. Az unalomig emlegetett termőképesség-vízleadás-szárszilárdság misztikumát az Advanta olyan új értékekkel tette még teljesebbé, mint az 1995 után újra limitáló tényezővé előlépő szárazságtûrés (Horus, Shiva), vagy az élelmiszeripar speciális igényeit is kielégítő paraméterekkel rendelkező hibrid (Virtuose) regisztrálása.
A VIRTUOSE az elmúlt 2 évben a termelők között „sivatagi kukorica”-ként vívott ki osztatlan elismerést.
Egyre több termelő él a SEMAFOR 20 FS-el való csávázás lehetőségével, mely révén versenyképes áron tudhatják biztonságba vetésüket a talajlakó kártevők (elsősorban a drótféreg) károsításával szemben.
A hazai kukorica vetőmag piacon már jelen van a BASF nevével fémjelzett CLEARFIELD technológia, mely az elmúlt években széles körben vált ismerté. Az Advanta legjobb kukorica hibridjeinek imidazolinon ellenálló változatai (Horus CL, Hypnos CL) már a piacon vannak.
E technológiának új távlatokat nyithat, ha a nehezebben gyomirtható napraforgó és cukorrépa kultúrákban is regisztrálják azt. Az Advanta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy e rendkívül perspektívikusnak ítélt technológiához mielőbb versenyképes hibridekkel álljon a termelők rendelkezésére.
A cég napraforgó programja a világon az egyik legsikeresebb, így a hazai elvárások is magasabbak. Az első Advanta érdekeltségû napraforgó hibridként regisztrált IS8004 étkezési hibrid a mai napig meghatározónak számít e hasznosítási típusban.
Az olajipari napraforgók nagy fajtaváltása idején debütált a cég első hibridje (Hysun321, OMÉK2000 díj), mely az elmúlt 4 évben folyamatosan a legjobb hibridek közt szerepelve alapozta meg a cég kiváló napraforgóinak jó hírét. A honosított hibridek egész sora révén (Hysun321 PR, Astor, Louidor, Coriste, Cledor) rövid távon rendelkezésre áll egy ütőképes fajta szortiment, melynek tagjai az idei évben már látványosan bizonyították képességeiket a nagyüzemekben is.
A megbízhatóságáról közismert HYSUN321 genetikai alapjaira építkezve minősítették az ASTOR-t, mely intenzív termesztési körülmények közt van igazán elemében. Itt viszont szinte verhetetlennek bizonyult mind termőképesség, mind pedig olajtartalom (akár 52 % fölötti !) tekintetében.
Kiemelt érdeklődés övezi a cég első igen korai hibridjének hazai premierjét ! A LOUIDOR napraforgó hibrid korai és középérésû hibrideket meghazudtoló termőképessége, kiugróan magas olajtartalma (50-53 %) és stabilitása (tányér Sclerotínia rezisztens !) mellett olyan hozzáadott értéket hordoz, mely lehetőséget ad az érésgyorsítás elhagyására, így jelentős költségtakarékosságra. Egyik legkorábbi hazai hibridként jó eséllyel tágíthatja ki éréscsoportjának határait.
Az Advanta régió piaca iránti elkötelezettségét jelzi a mezőhegyesi napraforgó kutató és nemesítő bázis létrehozása 1998-ban, mely a hosszú távú versenyképesség elsődleges forrása lehet.
A stabil alapra megfelelő felépítmény illik ! Ennek jegyében került megszervezésre az Advanta fajtaképviseleti rendszere, melyet jelenleg 8 területi képviselő alkot. E kollégák promóciós tevékenységükkel az Advanta vetőmag forgalmazók országos hálózata felé terelik a termelői igényeket.
Az Advanta meggyőződése ugyanis, hogy csakis tiszta, kiszámítható, a termékpálya valamennyi résztvevője számára gyümölcsöző kapcsolatok építésével és fenntartásával lehet stabil növekedő pályára állítani a céget.
Amennyiben a fent vázolt elképzelések nagy része realizálódik a közeljövőben, Sopronhorpács neve a hírnevet hozó cukorrépa nemesítés mellett egyre inkább a minőségi kukorica és napraforgó hibridek szinonímájaként vonulhat be a köztudatba.
Igy folytatódhat a soprohorpácsi hagyomány. Az Advanta hagyománya. Az értékteremtés hagyománya.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?