2024. augusztus 15. csütörtök Mária

ANNABELL csúcson a sörárpák közt<BR>

Agro Napló
A tavaszi sörárpa fajták nemesítõi is a klasszikus célokat – termõképesség, minõség, betegségekkel szemben tanúsított ellenálló képesség – tartják szem elõtt, amikor a nemzeti és nemzetközi piacokon egyre fokozódó elvárásoknak kívánnak megfelelni. A nemesítõ pedig akkor tud az új kihívásoknak megfelelõ új fajtákkal megjelenni, ha rendelkezésére áll az a genetikai variabilitás, amely lehetõvé teszi a szelekciót, majd a szülõi vonalak keresztezését, biztosítva ezzel a fejlõdést, a nemesítõi elõrelépést. A megfelelõ szülõpárok kiválasztása nagy körültekintést igényel, mivel a döntés 10-15 évre elõre meghatározza a nemesítés, az új fajták piaci elfogadásának sikerét vagy sikertelenségét.
Napjainkban a sörárpafajták nemesítésében a legfontosabb nemesítési céllá a termőképesség javítása vált, hiszen csak a kiváló termőképességû fajták biztosíthatják a sörárpatermesztés versenyképességét más kultúrákkal szemben. Újdonságnak számít az ANNABELL és DANUTA fajták megjelenése mind a nemzetközi, mind a magyarországi sörárpa piacon, mivel a Saaten Union nemesítőinek ezekkel a fajtákkal sikerült megcáfolniuk azt az eddigi tapasztalatot, hogy a jó sörárpa minőség nem párosulhat magas termőképességgel. Az európai eredményeket igazolták a magyarországi kísérletek is, amelyekben az ANNABELL a legbőtermőbb takarmányárpák termésszintjét is meghaladva (rel. 105 % hozam az OMMI kísérleteiben 1999-2001) produkált kiválóan malátázható söripari alapanyagot. Ha ezt a termésszintet hasonlítjuk napjaink piacos sörárpa fajtáihoz, úgy az ANNABELL előnye még nyilvánvalóbb.
A világ malátapiacán egyre nagyobb kereslet nyilvánul meg azon fajták iránt, amelyek a legkülönbözőbb termelési régiókból is stabilan jó minőséggel beszerezhetők. Az ANNABELL ebben a szerepkörben is már bizonyított, hiszen amellett, hogy mindenhol igazolta kiemelkedő termőképességét, a minőségi jellemzők terén sem kell kompromisszumra kényszerülni: a jó osztályozottság és magminőség mellett stabilan alacsony fehérjetartalom, jó oldékonyság és kiegyensúlyozott enzimaktivitás jellemzi. Az OMMI minősítő kísérleteiben a legalacsonyabb fehérjetartalommal szerepelt. Az ANNABELL stabilan alacsony nyersfehérje- tartalma lehetővé teszi, hogy a tipikus sörárpa területek mellett azokon a termőhelyeken is létjogosultsága legyen a sörárpa termesztésnek, ahol eddig a jobb N-feltáródás miatt erre nem volt lehetőség. A hazai malátagyárak az eddigi vizsgálatok alapján kedvezően nyilatkoztak a fajta megítéléséről, így várható, hogy az idei évtől a feldolgozó ipar is szélesebb körben hajlandó az ANNABELL fogadására, megteremtve ezzel saját alapanyagellátásának nagyobb biztonságát és a termelői körben a nagyobb jövedelmezőség elérésének lehetőségét.


Blum Zoltán
Saaten Union Hungária Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?