Az agrártermelés költségeit csökkentõ támogatások

Agro Napló
Az agrártermelés költségeit csökkentõ támogatások mértéke 2003. évben 72,2 milliárd Ft, 10,7%-kal több, mint 2002. évben volt. Ezen belül az agrárhitelek kamattámogatására 13,9 milliárd Ft fordítható. Újszerû a magángazdálkodók birtokfejlesztési hiteleinek kamattámogatása, melyre 2,7 milliárd Ft használható fel.
Az agrárhitelek kamattámogatása



Az éven túli lejáratú hitel kamattámogatása és egyes hitelekhez nyújtott kezességvállalás és költségvetési viszontgarancia

Igénylő: Regisztrált mezőgazdasági termelő, nyilvántartásba vett integrátor.
Támogatási forma: Mezőgazdasági tevékenységek anyag- és eszközszükséglet biztosítására, egyéb kötelezettségekre felvett hitelhez kapcsolódó kezességvállalás és kamattámogatás.
Általános feltételek: 2003. évben megkötésre kerülő termelői kérelmek esetében a maximális hitelösszeg 350 millió Ft, integrátoroknál a felvásárlási összeg 100%-a, legfeljebb 750 millió Ft.
Konkrét feltételek: A teljes hiteldíj mutató 4%-kal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot, melynek a futamidő alatt mindenkor teljesülnie kell. Futamidő: 3-6 év. Legalább 1, legfeljebb 2 éves tőketörlesztési haladék.
Támogatás mértéke: A kamattámogatás az igényléskor érvényes jegybanki alapkamat 40%-a. Agrárvállalkozói Hitelgarancia Alapítvány és a Hitelgarancia Rt. kezességvállalása maximum 80%-os mértékû lehet. A kezességvállalási díj 50%-a támogatásként visszaigényelhető.
Igényelhető: A hitelkérelmek benyújtása folyamatosan történik a pénzügyi intézmények által előírt példányban és tartalomban. A hitelkérelmet megalapozottsága esetén az Agrár- és Vidékfejlesztési Bizottság javaslata alapján az illetékes Földmûvelésügyi Hivatal záradékkal látja el. A kamattámogatást és a kezességvállalási díj támogatást az illetékes adóhatóságtól lehet igényelni a teljesítést követően a megyei FM Hivatal igazolásával.
Ellenőrzi: Illetékes adóhatóság. A jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetését az adóhatóság rendeli el.
Információ: Részletes felvilágosítást a hitelintézetektől, pénzügyi vállalkozásoktól és a falugazdászoktól kaphatunk.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?