1. táblázat. Magyarországon javasolt tárolástechnológiai paraméterek (Sass, 1997) | |||||||
Faj | Fajta | VL-tárolás | SzL-tárolás | ||||
Tárolási hőmérséklet (°C) | Relatív páratartalom (%) | Tárolási hőmérséklet (°C) | Relatív páratartalom, (%) | CO2-tartalom, (%) | O2-tartalom, (%) |
||
Alma | Jonathan | 1,5-2,0 | 90 | 2,0-2,5 | 92 | 1,0-1,5 | 3-4 |
Golden Delicious | 0-0,5 | 90 | 0-1,0 | 94-96 | 3-4 | 2-3 | |
Starking | 1,0-1,5 | 88-90 | 0,5-1,5 | 90-91 | 3-4 | 2-3 |
2. táblázat. Az almafajták tárolhatósága (Sass, 1997. szakirodalmi ajánlások alapján) | ||
Rövid ideig (2-4 hónapig), illetve kevésbé jól tárolható fajták |
Hosszabb ideig (4-5 hónapig), illetve jól tárolható fajták |
Nagyon hosszú ideig (6-10 hónapig), illetve nagyon jól tárolható fajták |
Alkmene, Aroma, All Red Jonathan, Stark´s
Earliest, Elstar, Tydemans, Jonathan, Elshof, Jonnee, James Grieve,
McIntosh, Gravensteiner, Royal Gala, Delcorf (Delbarestivale), Summarred,
Jamba, Watson Jonathan, Weisser Klar |
Bountiful Winesap, Granny Smith, Jonadel, Gloster, Ingol, Jerseyred, Meran, Mollie,s Delicious, King David, Linda, Lysgolden, Nuget, Ozark Gold, Rome Beauty, Redspur Delicious, Red Rome, Smoothee, Skyline Supreme Red Delicious, Splendor, Starkrimson Delicious, Top Red, Spartan, Undine, Braeburn, Yellowspur Delicious, Wayne Spur, Oregon Spur II., Horneburger, Cox Orange, Laxtons Superb, Holsteiner Cox, Fuji, Ingrid Marie, Finkenwerder, Empire, Glockenapfel | Colora Red York, Crandall, Gallia Beauty,
Golden Delicious, Golden Spur, Early Red Stayman, Idared, Jonagold,
Maigold, Melrose, Mutsu, Northern Spy, Red Delicious, Red Chief, Ruby,
Starking, Staymared, Winesap, Yellow Newtown, Jonagored, Redogld,
Wilmuta, Jonagold 2000, Rubinette, Jonica, King Jonagold, Rubinstar,
Delbard Jubile, Borggolden, Morren,s Jonagored, Jumurred, Fiesta, Lady
Williams |
A körte tárolása
A körte szabályozott légterû (SzL) tárolása külföldön már évek óta, hazánkban viszonyt csak az utóbbi időben kutatott téma. Ugyanakkor a nemzetközi kísérleti eredmények komoly eltéréseket mutatnak néhány fontos kérdésben. Nyilván azért, mert a körtefajták tárolása nagyon sok tényezőtől függ. Az első szabályozott légterû kísérleteket Angliában maguk a felfedezők: Kidd és West folytatták az 1930-as években. Ezek a kísérletek alapvetően arra irányultak, hogy tanulmányozzák az egyes fajták szabályozott légterû tárolhatóságát, tehát leginkább a helyes széndioxid/oxigén arány megállapítására törekedtek. Az 1970-es években Magyarországon kezdett tárolási kísérletek szintén biztatóak voltak, annak ellenére, hogy a kísérletben kialakított tárolástechnológiai paraméterek (CO2 = 2-3 %; O2= 3-5 %) csupán megközelítették a napjainkban javasolt értékeket (3. táblázat).
3. táblázat. A magyarországi szabályozott
légterû kísérletek során kialakított körtetárolási paraméterek az 1970-es években (Sass, 2000). |
||||||
VL | SzL | |||||
Hőmérséklet (°C) | Páratar- talom (%) |
Hőmér- séklet (°C) |
Páratar- talom (%) |
CO2 (%) | O2 (%) | |
Bosc kobak | 0,0-1,0 | 90-91 | 0,0-1,0 | 93-94 | 0,5-3,0 | 4,0-5,0 |
Conference | -1,0-0,0 | 90 | 0,0-1,0 | 92 | 5,0 | 4,0 |
Esperen bergamottja |
0,0-1,0 |
90 |
0,5-1,0 |
90-92 |
1,0-2,0 |
8,0-10,0 |
Serres Olivér, Hardenpont téli vajkörte |
-0,5-0,0 |
90 |
0,0-0,5 |
92 |
1,0-2,0 |
5,0-6,0 |
A széndioxid-értékek kialakítása megfelelő eredménnyel haladt, míg a kívánatos oxigénszintek kizárólag oxigéncsökkentő berendezésekkel szabályozhatók, amelyeknek hiányában a megfelelő értékek biztosítása hazánkban gyakran elmaradt. További, a szabályozott légterû tárolásra vonatkozó hasznos információkat tudhatunk meg a 4. táblázatból is, amelyben fajtánként találhatók a legfontosabb paramétereket.
4. táblázat. Körtefajták tárolási paraméterei szabályozott légtérben (Sass, 2000) | |||
Fajta | Paraméterek | ||
Hőmérséklet (°C) | CO2-tartalom (%) | O2-tartalom (%) | |
Bosc kobak | 0-1 | 2 | 3 |
Clapp kedveltje | 0 | 2 | 3 |
Vilmos | -0,5 – -1 | 1-2 | 2-3 |
Conference | -0,5 | 2 | 2-3 |
Avranchesi jó Lujza | -0,5 | 3 | 3 |
Hardenpont téli vajkörte | -0,5 | 3 | 3 |
Packham´s Triumph | -0,5 | 2-3 | 3 |
Nemes Krasszán | -0,5 – -1 | 3-4 | 3 |
Hardy vajkörte | -1 | 2-3 | 3-5 |
Kosui | 0 | 1-2 | – |
Nijisseiki | 0 | 3 |
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUKItt vannak a részletek az uniós termésnövelő anyagok forgalmazását szabályozó rendeletről!Július 16-án hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályokat megállapító rendelet. A Nébih az összefoglalta az új j... Már elérhető az új szabályozás a szántóföldi vetésváltásról!Az Agrárminisztérium előzetesen ismerteti az új szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét, hogy a gazdák a KAP Stratégiai Terv hivatalos elfogadása el... Fejlődő digitális szolgáltatások: korszakalkotó szabályozás az online tér biztonságáértAz új európai uniós szabálykönyv nyitottságot, tisztességes versenyt és elszámoltathatóságot ígér a digitális piacon – olvasható a Digitális Agrárakad... Romániában nem várható gabonaexport-tilalomAz idén bőséges gabonatermésre számítanak Romániában, amelyből így exportra is jut Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter szerint. Plakátgenerátorral segíti az őstermelőket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalSokat változtak tavaly az őstermelői tevékenység szabályai. Az előírásoknak megfelelő vásárlói tájékoztatásban a Nébih új, online „plakátgeneráló” leh... Hatályba lépett az új bortörvény és végrehajtási rendeleteiEz év augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény és két végrehajtási rendelete, a jelentős adminisztratív egyszerűsítéseket tartalmazó új borjog... CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Lerántotta a leplet a NAGISZ: így lehet ma sikeres egy magyar termelő itthonA növénytermesztők és az állattenyésztők is lehetnek nyertesei, de akár vesztesei az elkövetkezendő éveknek. Olyan tilalom jöhet, amivel rengeteg gazda veszíthet komoly pénzeketA Georgiában kitört madárinfluenza-járvány várhatóan jelentős hatással lesz az amerikai baromfiexportra. Változás jöhet a zsemle árában Magyarországon: ez várhat a vásárlókraAz NGM tájékoztatása szerint 100 termékre bővülhet az online árfigyelőben megfigyelt termékek köre. A műhús után ez a következő? Jön a laborban növesztett állati bőrEgy franciaországi cég most alapjaiban akarja felforgatni a bőrszektort legújabb ötletével. Fokozódik a hangulat az olaszoknál: durva, mit terveznek a gazdák január végénOlaszország: gazdatüntetéseket jelentettek be január végére
NÉPSZERŰ CIKKEK
KONFERENCIAAgrárszektor Konferencia 2024Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
|