1. táblázat. Magyarországon javasolt tárolástechnológiai paraméterek (Sass, 1997) | |||||||
Faj | Fajta | VL-tárolás | SzL-tárolás | ||||
Tárolási hőmérséklet (°C) | Relatív páratartalom (%) | Tárolási hőmérséklet (°C) | Relatív páratartalom, (%) | CO2-tartalom, (%) | O2-tartalom, (%) |
||
Alma | Jonathan | 1,5-2,0 | 90 | 2,0-2,5 | 92 | 1,0-1,5 | 3-4 |
Golden Delicious | 0-0,5 | 90 | 0-1,0 | 94-96 | 3-4 | 2-3 | |
Starking | 1,0-1,5 | 88-90 | 0,5-1,5 | 90-91 | 3-4 | 2-3 |
2. táblázat. Az almafajták tárolhatósága (Sass, 1997. szakirodalmi ajánlások alapján) | ||
Rövid ideig (2-4 hónapig), illetve kevésbé jól tárolható fajták |
Hosszabb ideig (4-5 hónapig), illetve jól tárolható fajták |
Nagyon hosszú ideig (6-10 hónapig), illetve nagyon jól tárolható fajták |
Alkmene, Aroma, All Red Jonathan, Stark´s
Earliest, Elstar, Tydemans, Jonathan, Elshof, Jonnee, James Grieve,
McIntosh, Gravensteiner, Royal Gala, Delcorf (Delbarestivale), Summarred,
Jamba, Watson Jonathan, Weisser Klar |
Bountiful Winesap, Granny Smith, Jonadel, Gloster, Ingol, Jerseyred, Meran, Mollie,s Delicious, King David, Linda, Lysgolden, Nuget, Ozark Gold, Rome Beauty, Redspur Delicious, Red Rome, Smoothee, Skyline Supreme Red Delicious, Splendor, Starkrimson Delicious, Top Red, Spartan, Undine, Braeburn, Yellowspur Delicious, Wayne Spur, Oregon Spur II., Horneburger, Cox Orange, Laxtons Superb, Holsteiner Cox, Fuji, Ingrid Marie, Finkenwerder, Empire, Glockenapfel | Colora Red York, Crandall, Gallia Beauty,
Golden Delicious, Golden Spur, Early Red Stayman, Idared, Jonagold,
Maigold, Melrose, Mutsu, Northern Spy, Red Delicious, Red Chief, Ruby,
Starking, Staymared, Winesap, Yellow Newtown, Jonagored, Redogld,
Wilmuta, Jonagold 2000, Rubinette, Jonica, King Jonagold, Rubinstar,
Delbard Jubile, Borggolden, Morren,s Jonagored, Jumurred, Fiesta, Lady
Williams |
A körte tárolása
A körte szabályozott légterû (SzL) tárolása külföldön már évek óta, hazánkban viszonyt csak az utóbbi időben kutatott téma. Ugyanakkor a nemzetközi kísérleti eredmények komoly eltéréseket mutatnak néhány fontos kérdésben. Nyilván azért, mert a körtefajták tárolása nagyon sok tényezőtől függ. Az első szabályozott légterû kísérleteket Angliában maguk a felfedezők: Kidd és West folytatták az 1930-as években. Ezek a kísérletek alapvetően arra irányultak, hogy tanulmányozzák az egyes fajták szabályozott légterû tárolhatóságát, tehát leginkább a helyes széndioxid/oxigén arány megállapítására törekedtek. Az 1970-es években Magyarországon kezdett tárolási kísérletek szintén biztatóak voltak, annak ellenére, hogy a kísérletben kialakított tárolástechnológiai paraméterek (CO2 = 2-3 %; O2= 3-5 %) csupán megközelítették a napjainkban javasolt értékeket (3. táblázat).
3. táblázat. A magyarországi szabályozott
légterû kísérletek során kialakított körtetárolási paraméterek az 1970-es években (Sass, 2000). |
||||||
VL | SzL | |||||
Hőmérséklet (°C) | Páratar- talom (%) |
Hőmér- séklet (°C) |
Páratar- talom (%) |
CO2 (%) | O2 (%) | |
Bosc kobak | 0,0-1,0 | 90-91 | 0,0-1,0 | 93-94 | 0,5-3,0 | 4,0-5,0 |
Conference | -1,0-0,0 | 90 | 0,0-1,0 | 92 | 5,0 | 4,0 |
Esperen bergamottja |
0,0-1,0 |
90 |
0,5-1,0 |
90-92 |
1,0-2,0 |
8,0-10,0 |
Serres Olivér, Hardenpont téli vajkörte |
-0,5-0,0 |
90 |
0,0-0,5 |
92 |
1,0-2,0 |
5,0-6,0 |
A széndioxid-értékek kialakítása megfelelő eredménnyel haladt, míg a kívánatos oxigénszintek kizárólag oxigéncsökkentő berendezésekkel szabályozhatók, amelyeknek hiányában a megfelelő értékek biztosítása hazánkban gyakran elmaradt. További, a szabályozott légterû tárolásra vonatkozó hasznos információkat tudhatunk meg a 4. táblázatból is, amelyben fajtánként találhatók a legfontosabb paramétereket.
4. táblázat. Körtefajták tárolási paraméterei szabályozott légtérben (Sass, 2000) | |||
Fajta | Paraméterek | ||
Hőmérséklet (°C) | CO2-tartalom (%) | O2-tartalom (%) | |
Bosc kobak | 0-1 | 2 | 3 |
Clapp kedveltje | 0 | 2 | 3 |
Vilmos | -0,5 – -1 | 1-2 | 2-3 |
Conference | -0,5 | 2 | 2-3 |
Avranchesi jó Lujza | -0,5 | 3 | 3 |
Hardenpont téli vajkörte | -0,5 | 3 | 3 |
Packham´s Triumph | -0,5 | 2-3 | 3 |
Nemes Krasszán | -0,5 – -1 | 3-4 | 3 |
Hardy vajkörte | -1 | 2-3 | 3-5 |
Kosui | 0 | 1-2 | – |
Nijisseiki | 0 | 3 |
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUKItt vannak a részletek az uniós termésnövelő anyagok forgalmazását szabályozó rendeletről!Július 16-án hatályba lépett az uniós termésnövelő anyagok forgalmazására vonatkozó szabályokat megállapító rendelet. A Nébih az összefoglalta az új j... Már elérhető az új szabályozás a szántóföldi vetésváltásról!Az Agrárminisztérium előzetesen ismerteti az új szántóföldi vetésváltás szabályrendszerét, hogy a gazdák a KAP Stratégiai Terv hivatalos elfogadása el... Fejlődő digitális szolgáltatások: korszakalkotó szabályozás az online tér biztonságáértAz új európai uniós szabálykönyv nyitottságot, tisztességes versenyt és elszámoltathatóságot ígér a digitális piacon – olvasható a Digitális Agrárakad... Romániában nem várható gabonaexport-tilalomAz idén bőséges gabonatermésre számítanak Romániában, amelyből így exportra is jut Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter szerint. Plakátgenerátorral segíti az őstermelőket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalSokat változtak tavaly az őstermelői tevékenység szabályai. Az előírásoknak megfelelő vásárlói tájékoztatásban a Nébih új, online „plakátgeneráló” leh... Hatályba lépett az új bortörvény és végrehajtási rendeleteiEz év augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény és két végrehajtási rendelete, a jelentős adminisztratív egyszerűsítéseket tartalmazó új borjog... CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növénytermesztés napfény nélkül: ez lehet a megoldás az élelmiszerválságra?Amerikai kutatók egy új módszert dolgoztak ki, amely napfény nélkül is lehetővé teszi a növények fejlődését. Tuti tippek: így lesz virágzó a karácsonyi kaktusz az ünnepekreTermészetes környezetében karácsony táján virágzik, éghajlatunkon pedig hűvösebb helyen, 15-20 fok között érzi jól magát. Érkezik a havazás Magyarországra: mutatjuk hol, mi várható a következő napokbanA jövő hét elején még többfelé várható hó, havas eső, eső, majd karácsony első napján már kiderül az ég, ezután vissztatr a borult, párás idő. Népszerű élelmiszert ellenőriztek a hatóságok: meglepő eredmények születtekA vizsgálat szerint három török csoki szezámmagot tartalmazott, míg öt emírségi mintában pálmaolajjal helyettesítették a csokoládét. Ezeket a borokat veszi most rengeteg magyar: megőrülnek értük itthonA Veszprémi Érseki Pincészet főborásza arra számít, a felmelegedés miatt a Balatonnál is nagyobb teret nyer majd a kékszőlő.
NÉPSZERŰ CIKKEK
KONFERENCIAAgrárszektor Konferencia 2024Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
|