Az alma és a körte szabályozott légterû tárolása

Agro Napló
Almafajták magyarországi tárolása Nemcsak a gyümölcsfajoknak vannak sajátos tárolási feltételei, hanem azon belül az egyes fajtáknak is. Különösen igaz ez az almára és a körtére. Almából még mindig legnagyobb arányban a Jonathant termesztjük és tároljuk. Ennek a fajtának a tárolhatósága azonban közepes (az USA-ban az õszi fajták közé sorolják, így a rövidebb ideig - 3-4 hónapig - tárolható fajták közé sorolják). A tárolásra szánt gyümölcsök szüreti ideje nem tart tovább 10-14 napnál. Ez hazánkban általában szeptember 15-25. közé esik, amikor az alma kora 140-145 nap (= a teljes virágzástól a szedésig eltelt napok száma).
Tárolási hőmérsékletigénye 2-2,4 °C, valamint közismerten 90 %-os relatív páratartalmú teremben tárolható legjobban. Jellegzetes tárolási betegsége a Jonathan-foltosság, amelynek leginkább a késői betárolás és az esetlegesen magas (10 °C felüli) tárolási hőmérséklet az elsődleges okozója. A Starkingot és a Starkimson Delicious mutánsát már jobban lehet tárolni, csupán arra kell ügyelni, hogy ne szedjék túl korán, mert a tárolóban héjbarnulttá válhat. Szüretelhetőségi ideje egyébként hosszabb (15-25 nap), tárolás utáni piacképessége pedig sokkal jobb, mint a Jonatháné. Hazánkban tárolásra szeptember 20. és október 5-e között szüreteljük. Optimális tárolási hőmérséklet igénye 1-1,5 °C. Tárolására ebben az esetben is legmegfelelőbb a 90 %-os relatív páratartalmú helyiség. A harmadik közismert fajta a Golden Delicious. Annak ellenére, hogy az egyik legjobban tárolható almafajtának tartják, egyszerûbb tárolókban nem lehet eredményesen eltartani. A magasabb hőmérséklet és a kis páratartalom ugyanis nagy apadási veszteséghez, majd fonnyadáshoz, azaz „ráncosodáshoz” vezet. Optimális hőmérséklet-igénye 0-0,5 °C, továbbá 92 %-os páratartalmú termet szükséges biztosítani. Fontos megemlíteni az egyik közismert sikerfajta: az Idared tárolhatóságát. Az újabb almafajták közül egyszerûbb tárolókban leginkább ez a fajta tartható el. Az úgynevezett változatlan légterû tárolók (VL) is megfelelőek lehetnek. Természetesen hosszabb ideig történő tárolásra kizárólag a szabályozott légterû tárolók alkalmasak (SzL), amelyek légterében a széndioxid és az oxigén szint meghatározott koncentrációban van jelen. A fajtánként javasolt tárolástechnológiai paraméterek a szakirodalomból jól ismertek. Alábbi táblázatban a Magyarországon leginkább termesztett három almafajtára vonatkozó értékeket láthatjuk.



1. táblázat. Magyarországon javasolt tárolástechnológiai paraméterek (Sass, 1997)
Faj Fajta VL-tárolás SzL-tárolás
    Tárolási hőmérséklet (°C) Relatív páratartalom (%) Tárolási hőmérséklet (°C) Relatív páratartalom, (%) CO2-tartalom, (%) O2-tartalom,
(%)
Alma Jonathan 1,5-2,0 90 2,0-2,5 92 1,0-1,5 3-4
  Golden Delicious 0-0,5 90 0-1,0 94-96 3-4 2-3
  Starking 1,0-1,5 88-90 0,5-1,5 90-91 3-4 2-3


2. táblázat. Az almafajták tárolhatósága (Sass, 1997. szakirodalmi ajánlások alapján)
Rövid ideig (2-4 hónapig),
illetve kevésbé jól tárolható fajták
Hosszabb ideig (4-5 hónapig),
illetve jól tárolható fajták
Nagyon hosszú ideig (6-10 hónapig),
illetve nagyon jól tárolható fajták
Alkmene, Aroma, All Red Jonathan, Stark´s Earliest, Elstar, Tydemans, Jonathan, Elshof, Jonnee, James Grieve, McIntosh, Gravensteiner, Royal Gala, Delcorf (Delbaresti­vale), Summarred, Jamba, Watson Jonathan, Weisser Klar



Bountiful Winesap, Granny Smith, Jonadel, Gloster, Ingol, Jerseyred, Meran, Mollie,s Delicious, King David, Linda, Lysgolden, Nuget, Ozark Gold, Rome Beauty, Redspur Delicious, Red Rome, Smoothee, Skyline Supreme Red Delicious, Splendor, Starkrim­son Delicious, Top Red, Spartan, Undine, Braeburn, Yellowspur Delicious, Wayne Spur, Oregon Spur II., Horneburger, Cox Orange, Laxtons Superb, Holstei­ner Cox, Fuji, Ingrid Marie, Finken­werder, Empire, Glockenapfel Colora Red York, Crandall, Gallia Beauty, Golden Delicious, Golden Spur, Early Red Stayman, Idared, Jonagold, Maigold, Melrose, Mutsu, Northern Spy, Red Delicious, Red Chief, Ruby, Starking, Stayma­red, Winesap, Yellow Newtown, Jonagored, Re­dogld, Wilmuta, Jonagold 2000, Rubinette, Jonica, King Jonagold, Rubinstar, Delbard Jubile, Borg­golden, Morren,s Jonagored, Jumurred, Fiesta, Lady Williams



A körte tárolása

A körte szabályozott légterû (SzL) tárolása külföldön már évek óta, hazánkban viszonyt csak az utóbbi időben kutatott téma. Ugyanakkor a nemzetközi kísérleti eredmények komoly eltéréseket mutatnak néhány fontos kérdésben. Nyilván azért, mert a körtefajták tárolása nagyon sok tényezőtől függ. Az első szabályozott légterû kísérleteket Angliában maguk a felfedezők: Kidd és West folytatták az 1930-as években. Ezek a kísérletek alapvetően arra irányultak, hogy tanulmányozzák az egyes fajták szabályozott légterû tárolhatóságát, tehát leginkább a helyes széndioxid/oxigén arány megállapítására törekedtek. Az 1970-es években Magyarországon kezdett tárolási kísérletek szintén biztatóak voltak, annak ellenére, hogy a kísérletben kialakított tárolástechnológiai paraméterek (CO2 = 2-3 %; O2= 3-5 %) csupán megközelítették a napjainkban javasolt értékeket (3. táblázat).



3. táblázat. A magyarországi szabályozott légterû kísérletek során kialakított
körtetárolási paraméterek az 1970-es években (Sass, 2000).
  VL SzL
  Hőmérséklet (°C) Páratar-
talom (%)
Hőmér-
séklet (°C)
Páratar-
talom (%)
CO2 (%) O2 (%)
Bosc kobak 0,0-1,0 90-91 0,0-1,0 93-94 0,5-3,0 4,0-5,0
Conference -1,0-0,0 90 0,0-1,0 92 5,0 4,0
Esperen
bergamottja
0,0-1,0

90

0,5-1,0

90-92

1,0-2,0

8,0-10,0

Serres Olivér,
Hardenpont
téli vajkörte
-0,5-0,0


90


0,0-0,5


92


1,0-2,0


5,0-6,0




A széndioxid-értékek kialakítása megfelelő eredménnyel haladt, míg a kívánatos oxigénszintek kizárólag oxigéncsökkentő berendezésekkel szabályozhatók, amelyeknek hiányában a megfelelő értékek biztosítása hazánkban gyakran elmaradt. További, a szabályozott légterû tárolásra vonatkozó hasznos információkat tudhatunk meg a 4. táblázatból is, amelyben fajtánként találhatók a legfontosabb paramétereket.

4. táblázat. Körtefajták tárolási paraméterei szabályozott légtérben (Sass, 2000)
Fajta Paraméterek
  Hőmérséklet (°C) CO2-tartalom (%) O2-tartalom (%)
Bosc kobak 0-1 2 3
Clapp kedveltje 0 2 3
Vilmos -0,5 – -1 1-2 2-3
Conference -0,5 2 2-3
Avranchesi jó Lujza -0,5 3 3
Hardenpont téli vajkörte -0,5 3 3
Packham´s Triumph -0,5 2-3 3
Nemes Krasszán -0,5 – -1 3-4 3
Hardy vajkörte -1 2-3 3-5
Kosui 0 1-2
Nijisseiki 0 3
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!