1. táblázat. Magyarországon javasolt tárolástechnológiai paraméterek (Sass, 1997) | |||||||
Faj | Fajta | VL-tárolás | SzL-tárolás | ||||
Tárolási hőmérséklet (°C) | Relatív páratartalom (%) | Tárolási hőmérséklet (°C) | Relatív páratartalom, (%) | CO2-tartalom, (%) | O2-tartalom, (%) |
||
Alma | Jonathan | 1,5-2,0 | 90 | 2,0-2,5 | 92 | 1,0-1,5 | 3-4 |
Golden Delicious | 0-0,5 | 90 | 0-1,0 | 94-96 | 3-4 | 2-3 | |
Starking | 1,0-1,5 | 88-90 | 0,5-1,5 | 90-91 | 3-4 | 2-3 |
2. táblázat. Az almafajták tárolhatósága (Sass, 1997. szakirodalmi ajánlások alapján) | ||
Rövid ideig (2-4 hónapig), illetve kevésbé jól tárolható fajták |
Hosszabb ideig (4-5 hónapig), illetve jól tárolható fajták |
Nagyon hosszú ideig (6-10 hónapig), illetve nagyon jól tárolható fajták |
Alkmene, Aroma, All Red Jonathan, Stark´s
Earliest, Elstar, Tydemans, Jonathan, Elshof, Jonnee, James Grieve,
McIntosh, Gravensteiner, Royal Gala, Delcorf (Delbarestivale), Summarred,
Jamba, Watson Jonathan, Weisser Klar |
Bountiful Winesap, Granny Smith, Jonadel, Gloster, Ingol, Jerseyred, Meran, Mollie,s Delicious, King David, Linda, Lysgolden, Nuget, Ozark Gold, Rome Beauty, Redspur Delicious, Red Rome, Smoothee, Skyline Supreme Red Delicious, Splendor, Starkrimson Delicious, Top Red, Spartan, Undine, Braeburn, Yellowspur Delicious, Wayne Spur, Oregon Spur II., Horneburger, Cox Orange, Laxtons Superb, Holsteiner Cox, Fuji, Ingrid Marie, Finkenwerder, Empire, Glockenapfel | Colora Red York, Crandall, Gallia Beauty,
Golden Delicious, Golden Spur, Early Red Stayman, Idared, Jonagold,
Maigold, Melrose, Mutsu, Northern Spy, Red Delicious, Red Chief, Ruby,
Starking, Staymared, Winesap, Yellow Newtown, Jonagored, Redogld,
Wilmuta, Jonagold 2000, Rubinette, Jonica, King Jonagold, Rubinstar,
Delbard Jubile, Borggolden, Morren,s Jonagored, Jumurred, Fiesta, Lady
Williams |
A körte tárolása
A körte szabályozott légterû (SzL) tárolása külföldön már évek óta, hazánkban viszonyt csak az utóbbi időben kutatott téma. Ugyanakkor a nemzetközi kísérleti eredmények komoly eltéréseket mutatnak néhány fontos kérdésben. Nyilván azért, mert a körtefajták tárolása nagyon sok tényezőtől függ. Az első szabályozott légterû kísérleteket Angliában maguk a felfedezők: Kidd és West folytatták az 1930-as években. Ezek a kísérletek alapvetően arra irányultak, hogy tanulmányozzák az egyes fajták szabályozott légterû tárolhatóságát, tehát leginkább a helyes széndioxid/oxigén arány megállapítására törekedtek. Az 1970-es években Magyarországon kezdett tárolási kísérletek szintén biztatóak voltak, annak ellenére, hogy a kísérletben kialakított tárolástechnológiai paraméterek (CO2 = 2-3 %; O2= 3-5 %) csupán megközelítették a napjainkban javasolt értékeket (3. táblázat).
3. táblázat. A magyarországi szabályozott
légterû kísérletek során kialakított körtetárolási paraméterek az 1970-es években (Sass, 2000). |
||||||
VL | SzL | |||||
Hőmérséklet (°C) | Páratar- talom (%) |
Hőmér- séklet (°C) |
Páratar- talom (%) |
CO2 (%) | O2 (%) | |
Bosc kobak | 0,0-1,0 | 90-91 | 0,0-1,0 | 93-94 | 0,5-3,0 | 4,0-5,0 |
Conference | -1,0-0,0 | 90 | 0,0-1,0 | 92 | 5,0 | 4,0 |
Esperen bergamottja |
0,0-1,0 |
90 |
0,5-1,0 |
90-92 |
1,0-2,0 |
8,0-10,0 |
Serres Olivér, Hardenpont téli vajkörte |
-0,5-0,0 |
90 |
0,0-0,5 |
92 |
1,0-2,0 |
5,0-6,0 |
A széndioxid-értékek kialakítása megfelelő eredménnyel haladt, míg a kívánatos oxigénszintek kizárólag oxigéncsökkentő berendezésekkel szabályozhatók, amelyeknek hiányában a megfelelő értékek biztosítása hazánkban gyakran elmaradt. További, a szabályozott légterû tárolásra vonatkozó hasznos információkat tudhatunk meg a 4. táblázatból is, amelyben fajtánként találhatók a legfontosabb paramétereket.
4. táblázat. Körtefajták tárolási paraméterei szabályozott légtérben (Sass, 2000) | |||
Fajta | Paraméterek | ||
Hőmérséklet (°C) | CO2-tartalom (%) | O2-tartalom (%) | |
Bosc kobak | 0-1 | 2 | 3 |
Clapp kedveltje | 0 | 2 | 3 |
Vilmos | -0,5 – -1 | 1-2 | 2-3 |
Conference | -0,5 | 2 | 2-3 |
Avranchesi jó Lujza | -0,5 | 3 | 3 |
Hardenpont téli vajkörte | -0,5 | 3 | 3 |
Packham´s Triumph | -0,5 | 2-3 | 3 |
Nemes Krasszán | -0,5 – -1 | 3-4 | 3 |
Hardy vajkörte | -1 | 2-3 | 3-5 |
Kosui | 0 | 1-2 | – |
Nijisseiki | 0 | 3 |
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
![]() Változás jöhet ezeknél a területeknél: ez sok magyart érinthetEgy friss törvénymódosítás értelmében újabb elemekkel egészülhet ki a magyarországi arborétumok jegyzéke. Nincs mese: ezzel mostantól minden magyar állattartónak számolnia kellAz állattartóknak az ilyen szélsőségesen meleg időben gondoskodniuk kell állataik jólétéről és védelméről. Tovább csökken a marhaállomány, de kevesebb a ló és a kecske isAhol csak lehetett, a legeltetést választották a termelők a költségek kordában tartása érdekében. Lecsapott a Nébih az őstermelőkre: csak úgy repkedtek a bírságokÁlőstermelőket szűrt ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a nyári szezonális ellenőrzésen. Kiadták a figyelmeztetést: nem csak a hőség miatt lesz kegyetlen a mai napMagas napi középhőmérséklet és nagyon erős UV-B-sugárzás várható szerdáig, néhol zivatarokkal.
NÉPSZERŰ CIKKEK
1
10 hónapja
KONFERENCIAAgroFuture 2024Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
|