2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Az emberi betegséget okozó E. coliról

Agro Napló
Az Escherichia (E.) coli az ember és az állatok bélcsatornájában található baktérium, amelyet antigén szerkezete alapján számos szerotípusba sorolnak. Az élelmiszer és vízmintákban elõforduló E. coli törzsek fekális szennyezõdésre utaló indikátorbaktériumok, amelyek azt jelzik, hogy az élelmiszerben kórokozó baktériumok is lehetnek. Az E. coli a legtöbb állatfaj és az ember bélflórájának állandó lakója. A külvilágba a bélsárral kerül és itt sokáig életben marad. Szennyezheti az ivóvizet, az élelmiszereket, és kórházakban a személyzet közvetítésével fertõzéseket okozhat.
Váratlan események

Az elmúlt évtizedekben váratlanul olyan E. coli törzsek jelentek meg, amelyek emberben súlyos, esetenként halálos megbetegedéseket okoztak. Ezek egyike az un. O157:H7 antigén szerkezetû, enterohemorrhagiás E. coli (EHEC) törzs. Ezek a baktériumok képesek a Shigella dysenteriae (a vérhas kórokozója) által termelt verocitoxinhoz hasonló méreg előállítására, ezenkívül a bélfalhoz tapadást biztosító faktort, és vörösvértesteket oldó hemolizint is termelnek. A változásokra a baktériumok közötti géncsere eredményeképpen kerülhetett sor.
Az EHEC-coli az ember szervezetébe kerülve véres hasmenést, és hemolízises urémiás szindrómát (HUS) okozhat. Különösen veszélyessé teszi ezeket a törzseket az a képességük, hogy már nagyon kis számú baktérium is megbetegedést okozhat. A szakirodalomban egyesek ehhez 1-100, mások 10-100 baktérium felvételét is elegendőnek tartják. A megbetegedés érzékenyen érinti a kiskorúakat és az időseket, mert ezek ellenálló képessége a fertőzéssel szemben gyengébb. Az emberi megbetegedések élelmiszer-fertőzésnek felelnek meg.
Az E. coli O157:H7 baktériumot 1982 óta kimutatatták a hús és a húskészítményeken kívül nyers tejből, sajtból, zöldségfélékből, ivó- és fürdésre alkalmas vízből. Megtalálták szarvasmarhában, juhban, sertésben, és baromfiban. Az USA-ban végzett vizsgálatok szerint az EHEC- coli törzsek előfordulása szarvasmarha állományokban 1997-ben mindössze 1-2%-os volt. A járványokkal kapcsolatba hozható farmokban borjak és üszők 5,9%-ának bélsármintája tartalmazott O157:H7 szerotípusú verocitoxint termelő baktériumot. Az O157:H7 jelzésû szerológiai csoportba tartozó baktériumok fiatal borjakban klinikai tüneteket okozhatnak, a három hetesnél idősebb állatok életük végéig baktériumhordozók lesznek.

A hamburger veszélyei

A legnagyobb veszélyt a marhahúsból készült, nem kellően hőkezelt termékek jelentik. A baktérium a húsdarabok felületén található, ezek belsejében nincs jelen, ezért a felületnövelő eljárások (aprítás, darálás) fokozzák a fertőzésveszélyt.
Az EHEC-Coli jelentőségére először, az 80-as évek elején az USA-ban figyeltek fel. A fertőzés forrása az első tizenegy járvány közül tízben hamburger volt. A betegségnek az USA-ban évente kb. 250 halálos áldozata van. Az EHEC törzsek számos további országban is komoly járványos megbetegedéseket okoztak, Kanadától Japánig, Skóciától Argentínáig.
Az O157:H7 szerotípusú verocitoxint termelő E.coli baktériumokat hazánkban is kitenyésztették, de járványos előfordulásukra nem került sor. Először 1993-ban észlelték három gyermek megbetegedését véres hasmenéses tünetekkel azt követően, hogy a család minden tagja nyers marhahúsból készült tatárbifszteket evett. Egy 14 hónapos kislány megbetegedésére is sor került, akinek anyja és egyik testvére két nappal korábban hamburgert fogyasztott.

Ki a felelős?

A bántalom elsősorban a marhahússal terjed, és ebben a folyamatban szerepe van annak is, hogy az amerikai vásárlók szeretik a hamburgert félig nyersen kérni és fogyasztani, vagy otthon saját maguk sütik meg. Ezért az USA-ban a bántalom először főleg a hamburgert kiszolgáló gyorséttermekben jelentkezett, ezért emlegették kezdetben „McDonald´s” betegségként.
Az EHEC-colit tartalmazó élelmiszer forgalmazását az USA-ban élelmiszer-hamisításnak tekintik, és előállítóját büntetik. A termékek részéről kórokozó-mentességet, („nulla tolerancia”) követelnek, ami a húsipar képviselői szerint nem teljesíthető.
Az első esetek jelentkezése után az EHEC-colitól való félelem miatt sürgős intézkedéseket hoztak. Egyes gyorsétterem láncok átmenetileg szüntették a hamburger értékesítését. Hatósági eljárás keretében a Hudson Foods nevû céget arra kötelezték, hogy közel 12 ezer tonna darálthús-pogácsát hívjon vissza a kereskedelemből. Ennek következtében az évi 2 milliárd dollár forgalmú cég tönkrement.
Kezdetben az USA és az EU egyaránt a húsipart tekintette az eseményekért egyedül felelősnek. Mivel a toxintermelő törzsek az állatok bélsarával jutnak a külvilágra majd innen a hús felületére, ezért alapvető követelmény, hogy a vágóhídi technológia során minimálisra csökkenjen a veszélye annak, hogy a hús a bőrfelületen, ill. a bélrendszerben lévő bélsárral közvetlenül érintkezzen.
Azóta több fórumon felvetették, hogy az élelmiszer előállítóján kívül felelősség terheli a kereskedelmet (szállítás, hûtőlánc, eltarthatósági idő, stb.), sőt a fogyasztót is a termék nem kielégítő hőkezelése miatt.
Az EU.ban hivatalosan felvetették, hogy a felelősség kiterjeszthető azokra a gazdaságokra is, ahonnan olyan állatokat küldenek a vágóhídra, amelyek ott az EHEC-coli törzseket terjesztik.
Ezért a megelőzés érdekében a gazdaságokon belül bőven akad tennivaló. Az E. coli 0157 vadon élő madarakkal, állatokkal, sőt a látogatókkal is bekerülhet a gazdaságba, amit meg kell akadályozni. Fertőzés esetén a fiatal, vagy stressz hatás alatt álló állatok nagyobb valószínûséggel ürítik a kórokozót. Mivel a kórokozó a környezetben hosszú ideig képes fennmaradni, gondoskodni kell a személyzet higiéniai képzéséről, a tisztálkodási lehetőségekről, étkezőhelyről, az állatok megfelelő szállásáról, és a trágya szakszerû kezeléséről.
A hústudomány képviselői szerint jelenlegi ismereteink alapján nem lehet teljesen biztonságos élelmiszert előállítani. Ezért a fogyasztó részére csak azt lehet garantálni, hogy az élelmiszer-termelő és -kereskedelmi lánc tagjai mindent elkövettek annak érdekében, hogy a megbetegedés esélyét minimálisra csökkentsék.

Százados Imre dr.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?