2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Az integrált termelés finanszírozására felvett hitelek adósságrendezése

Agro Napló
Az adósságrendezési program keretén belül e támogatási jogcímen azok a integrátor szervezetek részesülhetnek, akik regisztráltak (adatszolgáltatási és nyilvántartásba vételi kötelezettségeiknek eleget tettek), köztartozással, valamint lejárt hataridejû adók módjára behajtható befizetési kötelezettségek hátralékával nem rendelkeznek és nem állnak végrehajtási-, csõd-, felszámolási- vagy végelszámolási eljárás alatt.
A bejegyzett integrátorok az integrált termelés finanszírozására nyújtott hiteleket és a halasztott fizetési határidejû kölcsönöket (áruhiteleket) is bevonhatják az adósságrendezésbe, függetlenül attól, hogy azokat saját forrásból vagy banki hitel forrásból nyújtották. Az igénybe vevő ezekben az esetekben az integrátor szervezet. Mivel az integrált termelők a támogatás kedvezményezettjei, az adósságrendezés keretében igénybe vett támogatást az integrátorok kötelesek legkésfibb 2002. december 31-ig az elszámolási kapcsolatok keretében továbbítani a velük bázisidőpontokban szerződéses kapcsolatban álló integráltaknak.

Az integrátor szervezet külön költséget nem számíthat fel ezért a tevékenységért.

Ebben a konstrukcióban nem a nettó tartozásállomány az adósságrendezés alapja, így a megtakarításokat nem kell figyelembe venni a támogatás összegének meghatározásakor.

A támogatást az integrált termelő integrátorral szembeni tartozásállományának csökkentésére kell, hogy fordítsa. Amennyiben a támogatás igénybe vételekor az integrált termelőnek nem áll fenn az integrátor felé a támogatásnak megfelelő összegû kötelezettsége, úgy a különbözet is az integrált termelőt illeti meg. A támogatás felső határa integrált termelőnként 300 millió Ft-ban lett meghatározva.

Az integrált termelés finanszírozására az integrátor szervezet felvett hitelek esetében is banki nyilatkozat szükséges a hitel összegéről, a vonatkozó kormányrendelet 4. számú melléklete szerint („Igazolás az adósságrendezési program alapján a hitel és megtakarítási állományokról integrátori hitel esetében´). Szükség esetén több banktól is be kell szerezni az igazolást. Ennek alapján az integrált termelők és az integrátor szervezetek kitöltik a kormányrendelet 2. számú mellékletét („Adatlap az adósságrendezési program alapján a támogatás igénybevételéhez banki hitel forrásból nyújtott hitel vagy halasztott fizetési határidejû kölcsön /áruhitel/ esetében). Az adatlapot integrált termelőnként kell kitölteni. Ezt követően összesíteni szükséges az adatlapokat úgy, hogy az összesen adat megegyezzen a banki igazolások összegével.

Az integrátor szervezet által saját forrásból nyújtott integrációs hitel vagy halasztott fizetési határidejû kölcsön (áruhitel) esetében az integrátor szervezet és az-integrált termelő kitölti a kormányrendelet 5. számú mellékletét („Adatlap az adósságrendezési program alapján a támogatás igénybevételéhez az integrátor

szervezet saját forrásából nyújtott hitel vagy halasztott fizetési határidejû kölcsön /áruhitel/ esetében´). Az adatlapot integrált fiermelőnként kell kitölteni.

Az integrátor szervezet annyi adatlapot tölt ki és írat alá a termelővel, ahány integrált termelővel állt az adott időpontban kapcsolatban. Ezt követően összesíteni szükséges az adatlapokat, és mellékelni kell a támogatás igényléséhez.

Amennyiben elemi kárt szenvedett igénylőnek termelői és integrációs hitele is van, úgy a kárt a termelői hitelnél meghatározott kormányrendelet 1. számú melléklete szerint („Adatlap az adósságrendezési program alapján a támogatás igénybevételéhez termelői hitel esetében´) kell kizárólag feltüntetnie.

Ha az integrált termelő az elmúlt 3 év alatt több integrátor szervezettel állt kapcsolatban, úgy integrátor szervezetenként külön-külön szükséges adatlapot kitölteni. Ebben az esetben az integrált termelő több integrátor szervezeten keresztül juthat az őt megillető támogatáshoz. (Az aszálykár igényt célszerû azon integrátor szervezeten keresztül igényelni, akivel a 2002. évi kapcsolata fennállt.)

Az integrátor a fentiek szerinti kimunkált támogatási adatlapokat a Hivatal részére legkésőbb 2002. november 29-ig nyújthatja be. A támogatási igazolás alapján a szubvenció 2002. december 6-13. között igényelhető az illetékes adóhatóságtól.

Az integrátorok kötelesek legkésőbb 2002. december 31-ig az elszámolási kapcsolatok l~c~retében továbbítani a támogatást a velük bázisidőpontokban szerződéses kapcsolatban álló integráltaknak.

Fontos tudnivaló, hogy az integrált termelők csak akkor jogosultak a támogatás igénybevételére, ha az integrátor szervezet az igénylést a termelők nevében nyújtja be.

Az adósságrendezési programban meghatározott lehetőségekről, feltételekről, kötelezettségvállalásokról a 215/2002. (X. 17.) Kormányrendelet alapján részletes információt a pénzügyi intézetektől (bankoktól), a regisztrált integrátoroktól, valamint a falugazdászoktól kaphatunk.

Kaposvár, 2002. október 24.



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?