Az õzbak korának meghatározása

Agro Napló
A pontos kormeghatározást az õznél általában az alsó állkapocs fogai kopása alapján tesszük. Az õz fogképlete a következõ
V3 V2 V1 E3 E2 E1 E1 E2 E3 V1 V2 V3
--------------------------------------------------------------------------------- = 32
V3 V2 V1 E3 E2 E1 M4 M3 M2 M1 M1 M2 M3 M4 E1 E2 E3 V1 V2 V3

„V” a zápfogakat, az „E” az előzápfogakat, az „M” a metszőfogakat jelöli. A teljes kifejlődött fogsor az őz élete első évének betöltésével alakul ki. Ezt követően a kormeghatározást a fogak kopása alapján végezhetjük el.

Életének első éveiben először az előzápfogak, majd korának előrehaladtával a zápfogak és a metszőfogak kopása alapján következtethetünk az őz korára.

A kezünkben tartott trófea alapján könnyû dolgunk van a korának megállapításával. Élőhelyén viszont az agancs és a testméretek összhangjára kell hagyatkoznunk a bírálat során. Fontos ismernünk területünk élőhelyi adottságait és az itt található őzek genetikai értékét. A korcsoportok elkülönítése viszonylag egyszerû feladatnak látszik.

4 éves korig fiatalnak, 5-6 éves korban középkorúnak, 7-8 évesen golyóérettnek, míg 9 év felett öregkorúnak tekintjük.

- Az első agancs már legtöbbször villás nagy hatos. Erős szárak tompa ágvégek jellemzik. Koszorúja még fejletlen, körkörös gyöngyözésre hasonlít. Az agancs tövek magasak, vékonyak, egymáshoz közelítőek. Kívánatos a legalább 1 fülhossz.
- A második ill. a harmadik agancs szabályos hatos erős szárakkal, tompa ágvégekkel. Már megjelenik a valódi koszorú, ami a bak korosodásával általában erősödik. Az agancstövek párhuzamosak.
- A negyedik-ötödik agancsot erős, jól gyöngyözött szárak, fejlett rózsák, hosszú erős tagok jellemzik. Az öt-hat éves bak agancsa mutatja a legszebb képet. A további két-három évben, ha az időjárási viszonyok is kedvezően alakulnak, képes még növelni az agancsát vagy megismételni a felrakást.
- A 7-8 éves golyóérett bak trófeáját, hosszú erős szárak, közepesen hosszú szépen kifent tagok jellemzik. Látszanak rajta a visszarakás jelei, de fajsúlya és néha a köbtartalma erősebb az előző évekbelinél.
- 9 éves és ennél idősebb bakok agancsa erősen mutatja a visszarakást, ami lehet az évek során fokozatos, vagy hirtelen egyik évről a másikra drasztikus.

A szár vastagsága szintén nagymértékben változik a korral. 1-3 évig a szár súlypontja az agancs felső 1/3-adára esik. Az ágak rövidek, vastagok. A középkorú bakok agancsa egyenletesen vastag, az ágak hosszúak, egyenesek. Az öregkori agancson az „erő” szembetûnően az alsó egyharmadra tevődik. Feltûnő a szár és a hátulsó ág megrövidülése.

Szabad területen jó támpontot nyújthat az agancstövek és a rózsák egymáshoz való helyzete. Elölnézetből a koszorú vízszintes síkhoz mért állása.

A fiatal korosztály egyedeire jellemző a koszorúk V állása a belső oldaluk a vízszintes sík alatt van, az agancstövek befelé mutatnak.

A középkorú bakok agancsán a koszorúk közel vízszintesen síkban helyezkednek el, az agancstövek pedig közel párhuzamosak.

Az idősebb korosztály rózsája fordított V állást mutat, kifelé dőlő helyzetet vesz fel.

Többen tévesen a lecsorgó rózsát az öregkor jelének tekintik, pedig a koszorú jellege egyedi sajátosság. Sok középkorú egyeden megfigyelhetjük az ilyen lecsorgó tetősödő koszorút.

A trófeát ismét kezünkben tartva némi támpontot nyújthat a koponyacsontok varratainak elcsontosodása és a koponyacsontok vastagsága.

- A fiatal bak koponyája vékony, szinte áttetsző, a varratok kiemelkedők, jól láthatók.
- A középkorú bak koponyája már szilárd csontozatú, a varratok kezdenek belemosódni a koponyatető síkjába.
- Az öreg bak koponyacsontjai vastagok, a varratok laposak, a koponyacsontok egymásba olvadnak.

Segítséget nyújthat még az orrsövényporc elcsontosodása alapján történő Rajnik-féle kormeghatározás. A módszer a kiskoponyával kikészített fogsor nélküli trófeák bírálata során használható. Ugyanis a kor előrehaladtával az orrsövényporc mind nagyobb hányada válik csontossá.

Remélem írásom nem ad okot félreértésekre és bízom benne, hogy némi segítséget nyújthattam az őzbak trófeák helyes elbírálásában.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?