Bumper Super : Egy új válasz a változó kihívásokra.

Agro Napló
Lehet-e a gabonafélék gombabetegségei elleni védekezésrõl újat mondani? 2001-ben a „Növényvédõ szerek, termésnövelõ anyagok 2001.” kiadvány alapján lisztharmat ellen 56, gabonarozsda ellen 30, helminthospórium ellen 26,kalászfuzáriózis ellen pedig 21 készítmény rendelkezett állománykezelésre engedéllyel. Úgy gondolhatjuk, most már „csak” meg kell állapítanunk, hogy milyen betegség jelent meg, majd rövid árkalkuláció után kész a megoldás. Már az elsõ feladat sem egyszerû. Valóban, szinte mindig találunk egy fõ kórokozót, de soha sem egyedül! Egy látszólag teljesen egészséges gabonatábla vizsgálata során is számos, különbözõ mértékû kezdeti fertõzést vagy fertõzõ képletet találunk. A gombák életmódjából következõen elõször rendszerint a biotróf gombák, a lisztharmat és a rozsda jelennek meg olyan mértékben, hogy döntenünk kell a védekezésrõl.
Hajlamosak vagyunk ilyenkor a fungicid választásakor a készítmények rozsda vagy lisztharmat elleni hatékonyságát, és annak látványosságát figyelembe venni. Gyakran megfeledkezünk azokról a kórokozokról, amelyek fertőzése, a nekrotróf életmódjukból adódóan, ilyenkor még nem mutatnak annyira látványos tüneteket. Ezek között a gombák között a helminthospórium áll az első helyen. Igazán alattomos ellenfél, mivel toxintermelése révén aktívan mérgezi a növényt, és a fertőzés végső szakaszában teljes levélszáradást okoz. Tünetei rendkívül változatosak, mivel a gazdanövénytől függően fajonként sőt fajtánként eltérő lehet, így pontos meghatározása nemegyszer a felkészült szakembereknek is gondot okoz. A gabonák levelének korai leszáradásáért gyakran okoljuk a szárazságot vagy éppen a természetes, ám meglepően korai érési folyamatokat, netán a tápanyaghiányt. Sokszor ezek a tünetek valóban keverednek, mert a stressz helyzet és az így kialakuló diszpozíciós állapot kedvez a gomba fertőzésének.
Milyen szempontok alapján válasszunk tehát gombaölő szert?
A lisztharmat és a rozsda elleni hatékonyság, „kötelező feladat”. A jelenleg alkalmazott vezető termékek nagy biztonsággal legyőzik ezt a két kórokozót, és ezek ellen valóban biztosítható a négy-öt hét hatékonyság. Ez nem szer, hanem időzítés kérdése. Az igazi próbakő a nekrotróf gombák elleni védelem. Ezt jól mutatja az a tény, hogy a lisztharmat és a rozsda ellen a hasonló hatékonyságú kezelések, gyakran jelentős terméskülönbséget eredményeznek. Ez a különbség, döntően a helminthospórium és a fuzárium elleni hatékonyságbeli eltérésből adódik. Ez az a terület, ahol a Bumper Super egyedülálló hatékonyságát az elmúlt évben is több ezer hektáron bizonyította.
Meggyőződésünk, hogy az igazi mércét egy gombaölő szer esetén nem az egyes kórokozók elleni néhány tized százalékos hatékonyság különbségek jelentik, hanem a teljes betegségspektrum elleni összetett teljesítmény, és végső soron a terméstöbblet!
Miből adódik a Bumper Super előnye? Egyik fontos tényező, hogy az igazán nehezen leküzdhető, levélszáradást okozó gombák ellen mindkét hatóanyaga, a propikonazol és a prokloráz is kiváló hatékonyságú. Szinergista hatásuk más kórokozók, így pl. a lisztharmat ellen is érvényesül. A másik fontos különbség abból adódik, hogy a propikonazol valódi szisztémikus hatású, így a növény keringési rendszerén keresztül szállítódva elsősorban a biotróf szervezeteket igen gyorsan legyőzi. A prokloráz viszont mélyhatású szer, amely a növény felső néhány sejtsorába szívódik fel, nem szállítódik aktívan, így nem hígul, ezért egyedülálló tartós védelmet biztosít a nekrotróf szervezetek ellen.

Mély hatása révén ebben a kombinációban a prokloráz, gyakorlatilag a kontakt hatóanyagok klasszikus szerepét is betölti, mert úgy biztosít prevenciót, hogy közben a kuratív és eradikatív hatása is érvényesül . Ezek azok a tulajdonságok, amelyeknek a Bumper Super a sokoldalú hatékonyságát köszönheti.
Gondoljuk csak végig, vajon a szőlő és gyümölcstermesztésben milyen technológiákat igazolt a gyakorlat? A régi idők kizárólag kontakt szereket használó védekezései után csak rövid ideig hihettük azt, hogy a döntően szisztemikus szerekre alapozott védekezés a helyes út. Ma a szakma egyetért abban, hogy a felszívódó és a kontakt szerekből álló kombinációk jelentik az optimális megoldást. Az állókultúrákban persze évente jóval több gombaölő szeres védekezést hajtunk végre, mint a kalászosokban, ezért természetes az, hogy ott gyorsabban letisztult a gyakorlat. Mára a kalászosok termesztésében is eljött annak az ideje, hogy a gombaölő szerek választása során ne rutinból döntsünk, hanem előre, és tudatosan tervezzük meg a védekezést. Egy gombaölő szeres beavatkozás szerköltsége átlagosan kevesebb, mint a teljes termelési költség 5%-a, de ugyanakkor ez az 5% eldöntheti a teljes termelési folyamat jövedelmezőségét. Egy jó szerválasztással és szakmailag igényes permetezéssel viszont nem csak a költségek többszöröse térül meg, hanem a termesztés biztonsága is garantálható.
Ezért a mi válaszunk az új kihívásokra a Bumper Super, mert ez a kombinált hatóanyagú készítmény a levélbetegségek ellen, a korai védekezésnél 0,8 l/ha dózisban, míg a virágzás idején a kalász fuzáriózis ellen 1,0 l/ha dózisban kijuttatva megbízható védelmet nyújt.


Balczár Zoltán
Biomark Agro
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?