DOMARK<SUP>®</SUP> 10 EC — új lehetõség az alma védelmében

Agro Napló
Az almalisztharmat (Podosphaera leucotricha) és az almavarasodás (Venturia inaequalis) elleni védekezések eredményessége határozzák meg az alma növényvédelmét. Mindkettõ régóta jelen van, mondhatjuk azt, hogy õshonos kórokozók.
Az almalisztharmat kártételére jellemző, hogy a fák gyengén nőnek, évről-évre kevesebb termést adnak. A hálózatos perzselések miatt a gyümölcsök minősége, értékesíthetősége csökken.
A lisztharmat micélium formájában telel át a rügyekben. A csúcsrügy szinte mindig fertőzött, és amint távolodunk a hajtáscsúcstól az oldalrügyek egyre kevésbé azok, ezért a metszésnek igen nagy szerepe van az elsődleges fertőzések csökkentésében. A beteg rügyekből, értelemszerûen beteg hajtások fejlődnek. A hajtásokat vastagon borítják a micéliumok, ezeken alakulnak ki a konídiumok, amelyek a másodlagos fertőzéseket okozzák.
A varasodás az alma legsúlyosabb, gyakorlatilag minden évben járványt okozó gombás betegsége. A fiatalon megfertőződött gyümölcs féloldalassá, deformálttá válik és berepedezik. Védelem nélkül a fák kondíciója rohamosan romlik, a termés mennyisége és minősége jelentősen csökken.
A varasodás kórokozója az ősszel lehullott leveleken telel át. Az aszkospórák a tavaszi esők hatására szóródnak ki az áttelelő képletekből, melynek kezdete az alma egérfüles és zöldbimbó közötti állapotára tehető, és körülbelül június végéig tart. Az aszkospórák a légáramlatokkal kerülnek a levélre, fiatal gyümölcsre. A varasodás a felület nedvességborításának és a hőmérséklet függvényében fertőz. Ezért a védekezés alapvető követelménye, hogy az aszkospórás fertőzést meggátoljuk.
Mivel egy szezonban e két kórokozó ellen 10-12-szer, vagy akár 14-16-szor is permetezünk az almáskertekben, nagyon fontos a rezisztencia megelőzése. A védekezési program összeállításánál figyelembe kell venni a FRAC (Fungicid Resistance Action Commitee) Bizottság figyelmeztetéseit és ajánlásait, amelyek az egy tenyészidőszakban lehetséges kezelések számára és a kombinációs partnerekre vonatkoznak. Az alábbi táblázatban a leggyakrabban használt hatóanyagok FRAC szerinti besorolását láthatjuk.
A DOMARK® 10 EC az új fejlesztésû triazolok csoportjába tartozó, nagy hatékonyságú alma fungicid. Használatával megelőzhető, meggyógyítható a kezdeti fertőzés és a levelekben blokkolható, elpusztítható a meglévő varasodás, lisztharmat. Gyógyító hatása, tehát amíg vissza tud nyúlni a megtörtént fertőzés kezdetéig, 48-72 óra. Almában a pirosbimbós állapottól 7-10 napos (időjárási és fertőzési nyomástól függően) permetezési fordulóban, blokkszerûen célszerû kijuttatni. Egy tenyészidőszakban maximum 4 alkalommal használjuk. A rezisztencia kialakulásának megelőzése céljából más hatásmódú felszívódó készítménnyel szerrotációban, és mindig kontakt készítménnyel együtt (például: DOMARK® 10 EC + MANEX® II.) alkalmazzuk. Dózisa 0,4 liter/hektár, a javasolt lémennyiség 1000 liter. A kipermetezést követő 2 órán belül teljesen felszívódik, tehát a később hulló csapadék a hatását nem befolyásolja. A levelekben egyenletesen oszlik el, védetlen terület nem marad.
A mellékelt grafikon mutatja a DOMARK® 10 EC gyümölcsvarasodás elleni hatékonyságát a két leggyakrabban használt triazolokhoz képest.
A DOMARK® 10 EC-t szükség esetén kombinálhatjuk a COSAVET® DF, CUPROXAT® FW, MANEX® II. gombaölő szerel, TALSTAR® 10 EC, ROGOR® L-40 rovarölő szerrel, valamint WUXAL® KOMBI BÓR, WUXAL® KALCIUM és WUXAL® BORON lombtrágyákkal.

Vig József
Magyar Kwizda

Hatóanyag

Hatásmód

Rezisztencia kialakulásának veszélye

Tribázikus-rézszulfát

kontakt

alacsony

Ditiokarbamátok

kontakt

közepes

Triazolok

felszívódó

magas

Morfolinok

felszívódó

magas

Strobilurinok

felszívódó

nagyon magas

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?