Egy új terméka szõlõlisztharmat ellen: Domark <SUP>®</SUP> 10EC

Agro Napló
A hazai és külföldi piacokon is eladható bor elõállításának egyik alapfeltétele a minõségi növényvédelem, amelynek egyik, de nem kizárólagos eszköze a minõségi növényvédõ szer. A szõlõvédelem igen fontos mozzanata a károsítók fellépésének, egyes esetekben (pl. lisztharmat, peronoszpóra) a fellépés lehetõségének idõben történõ felismerése, ellenük a leghatékonyabb növényvédõ szer kiválasztása, a permetezés jó idõzítése. Az egyes károsítók elleni védekezést mindig elõrejelzésre alapozva hajtsuk végre!
A szőlőt az utóbbi években a lisztharmat is erősen veszélyezteti. Fellépését szinte minden évben menetrendszerûen tapasztaljuk. Az éves permetezési fordulók legnagyobb részét e kórokozó megjelenésének, és elterjedésének megakadályozásához időzítjük. A szőlőlisztharmat (Uncinula necator) a rügypikkelyek alatt micélium alakban telel át. A permetezéseket a lisztharmat ellen érdemes korán elkezdeni, éppen az előzőekben leírtak miatt, ekkor még elegendő a kontakt kénkészítmények használata, pl. Cosavet® DF5 kg/ha dózisban. A fertőzés előfeltétele a kedvező környezeti tényezők kialakulása. A fakadástól többhetes csapadékmentes, meleg időszak kedvező a kifejlődéshez. A harmat, kis mennyiségû csapadék hatására kialakuló magasabb levegő- és páratartalom is elősegíti a gomba fejlődését. A fertőzés kialakulhat levélen és fürtön egyaránt, súlyosabb változat a fürtön való megjelenés. Rendkívül agresszív kórokozó, az ellene való védekezés alapelve a prevenció, azaz a megelőzés. A szőlőlisztharmat elleni felszívódó blokkba javasoljuk használni a Domark® 10 EC nevû készítményt, mely az új fejlesztésû triazolok csoportjába tartozó szőlő és alma fungicid. Használatával megelőzhető, gyógyítható (a kezdeti fertőzés), és a leveleken blokkolható, elpusztítható a meglévő lisztharmat. A készítményről elmondható, hogy gyorsan felszívódik a növénybe, ezért a csapadék nem csökkenti a hatását, a nedvkeringéssel egyenletesen eljut a növény minden részébe. Szükség szerint javasoljuk elemi kénkészítménnyel, a Cosavet® DF-el kiegészíteni. A hatékonyság növelhető, ha a felhasználás során Wuxal készítménnyel (pl. Wuxal® Kombi Bór, Wuxal® Kombi Vas) együtt juttatjuk ki. A Wuxal termékeket javasoljuk használni a jobb termékenyülés érdekében (Wuxal® Kombi Bór) illetve a klorózis megszüntetésére (Wuxal® Kombi Vas). A Wuxal termékekben levő többlet-EDTA egyrészt lágyítja a permetezéshez használt vizet, illetve segíti a növényvédő szer növénybe való mielőbbi bejutását. A felszívódó szerek használatánál alapvető követelmény a megfelelő időben és szakszerûen elvégzett zöldmunka. Fontos, hogy vékony, szellős legyen a lombozat a fürtzónában. A Domark® 10 EC –t szőlőben a virágzás előtt (időjárási és a fertőzési nyomástól függően) 7-10 napos permetezési fordulóban, blokkszerûen célszerû kijuttatni. Egy tenyészidőszakban 2-3 alkalommal használjuk, és törekedjünk a jó fedettség elérésére. Adagja 0,25-0,3 l/ha, a javasolt lémennyiség 800 liter. A mellékelt grafikon mutatja a Domark® 10 EC szőlőlisztharmat elleni hatékonyságát másik két triazolhoz képest.

A lisztharmat mellet ne feledkezzünk meg a peronoszpóráról sem. A hajtásnövekedés időszakában kontakt készítménnyel kezdhetjük el a védekezést, mert a fertőzés még csak ebben az időben alakul ki, és egy kontakt szer a megelőzés költségtakarékos és biztonságos eszköze lehet. Ilyen készítmény a Manex® II. E mankoceb hatóanyagú készítmény tapadásfokozó adalékot is tartalmaz, mely az esőállóságát növeli. A peronoszpóra fertőzés előretörésekor a kontakt hatóanyag mellé egy belülről is védelmet nyújtó, felszívódó hatóanyagot is célszerû használni. A Kupfer Fusilan® WG kontakt és felszívódó hatóanyagot tartalmazó gombaölőszer-granulátum. A felszívódó rész a már meglévő fertőzést blokkolja, a kontakt réz pedig kívülről védi a növényt. Nyáron, amikor az időjárás nem kedvez a peronoszpóra fertőzésének, kontakt réztartalmú készítmény is képes a veszélyes szint alatt tartani a fertőzést. Erre a célra kiválóan alkalmas a folyékony tribázikus-rézszulfát hatóanyagú Cuproxat® FW . A Domark® 10 EC szükség esetén kombinálható Talstar® 10 EC, Rogor® L 40 rovarölő szerek valamelyikével.

Mile László
Magyar Kwizda Kft.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?