2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Kérdés - felelet

Agro Napló
Az agrárhitel programok 2001. évi, és az agrárlogisztikai beruházások 2001-2002. évi támogatásáról
Milyen fejlesztések megvalósítása pályázható?



Támogatás igényelhető:

a.) Az agrártermelési technológiák fejlesztéséhez, meglévő és új termelőeszközök termelésbeállításához, továbbá Cégbíróságnál bejegyzett termelői közösségek tulajdonhoz jutását elősegítő, az élelmiszer-feldolgozást szolgáló reorganizációs kivásárlásokhoz

b.) az agrártermelés és az agrártermékek értékesítésének, illetve piacra jutásának szervezettségét segítő logisztikai és infrastrukturális fejlesztések megvalósításához.

Nem nyújtható támogatás egyes reorganizációs kivásárlásokhoz, az elmúlt időszakban 3 éves futamidejû kibontakozási hitellel finanszírozott fejlesztésekhez, a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül agrártámogatással megvalósult épületek, építmények átalakításához, értéknövelő felújításához, termőföld vásárlásához, a meghatározottak kivételével immateriális javak beszerzéséhez – a reorganizációs célú kivásárlás kivételével – ingatlanok és használt gépek vásárlásához.

Támogatás nem vehető igénybe, ha a kivitelezést a pályázat benyújtását megelőzően a Gazdálkodó megkezdte, vagy ha a támogatási okirat keltezésétől számított 5 hónapon belül a kivitelezést – neki felróható okból – nem kezdi meg.





Milyen módon támogatják a fejlesztéseket?



Az a.) pontban leírt fejlesztésekhez éven túli lejáratú hitelhez állami kezességvállalást és kamattámogatást biztosítanak, míg a b.) pontban közölt fejlesztések megvalósításához vissza nem térítendő, ún. fejlesztési célú támogatást, valamint éven túli lejáratú hitelhez állami kezességvállalást és kamattámogatást biztosítanak. A támogatott hitel összegének legalább 80 %-a beruházásokra, legfeljebb 20 %-a a beruházással megvalósított, felújított, korszerûsített létesítmény üzemeltetéséhez szükséges készletek első beszerzésére használható. A vissza nem térítendő fejlesztési célú támogatást teljes egészében beruházásokra kell fordítani. Az állami kezességvállalásért nem kell díjat fizetni.

Ennek azonban előfeltétele a pályázati felhívásban közölt feltételek és követelmények teljesítése.



Eltérő üzemméret esetén változik-e a támogatás mértéke és rendszere?



Amennyiben a Gazdálkodó által használt szántóterület nem haladja meg a 300 hektárt, vagy nettó éves árbevétele az 50 millió Ft-ot, vagy az általa foglalkoztatottak létszáma a 10 főt, akkor legfeljebb 50 millió Ft, kezdő vállalkozás esetén 30 millió Ft összegû, legalább 5, legfeljebb 10 éves lejáratú, egy éves tőketörlesztési türelmi idővel felvett hitel tőkeösszegére a teljes futamidőre 80 %-os állami készfizető kezességvállalást és a támogatás igénylésekor érvényes jegybanki alapkamat 60 %-áig terjedő kamattámogatást vehet igénybe.

Ha a gazdálkodó vállalkozása az előbb felsorolt pontokban meghatározott méretek valamelyikét meghaladja, akkor a felvett, legfeljebb 300 millió Ft összegû, legalább 5, legfeljebb 10 éves lejáratú, egy éves tőketörlesztési türelmi idővel felvett hitel tőkeösszegére a teljes futamidőre 50 %-os állami sortartó kezességvállalást és a támogatás igénylésekor érvényes jegybanki alapkamat 60 %-áig terjedő kamattámogatást vehet igénybe.

Amennyiben a Gazdálkodó a hitelből vissza nem térítendő agrártámogatással megvalósítandó fejlesztést is végez, a kamattámogatás mértéke nem haladhatja meg a támogatás igénylésekor érvényes jegybanki alapkamat 40 %-át.





Gazdálkodó esetében szükséges-e a regisztráció, a termékértékesítési szerződés és a saját erő megléte?



A Gazdálkodó fogalmába beletartozik a természetes és jogi személy, a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, FVM-rendelet alapján elismert zöldség-, gyümölcs-, termelői-, -értékesítő szervezet (TÉSZ), továbbá Cégbíróságnál bejegyzett Termelői közösség, valamint Termelő-értékesítő közösség.

A támogatás igénylésének és igénybevételének feltétele Gazdálkodók esetében, – a méhészet kivételével – hogy megfeleljenek a nyilvántartási rendelet előírásainak. Az erdőgazdálkodási tevékenységet folytatónak bejegyzett erdőgazdálkodónak kell lennie.

Az előállított termékek piaci elhelyezhetőségét igazolni kell.

Az állami kezességvállalást és kamattámogatást a fejlesztési költség legalább 25 %-ának megfelelő mértékû saját forrás felhasználásával veheti igénybe a Gazdálkodó.





A rendelet szerint van-e mezőgazdasági árbevétel kötelezettség?



A növénytermelési, kertészeti, állattenyésztési, erdő- és vadgazdálkodási, valamint halászati és vegyes gazdálkodást folytató Gazdálkodók esetében az előző évi összes bevételből a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó árbevétel legalább 51 % kell, hogy legyen. Erről az éves beszámoló vagy az adóbevallás másolatának csatolásával a Gazdálkodónak nyilatkoznia kell. A kezdő vállalkozás, illetve az illetékes hivatalnak a 2000. évi kárfelmérés alapján készített nyilvántartásában szereplő elemi kárt szenvedett mezőgazdasági termelő esetében a mezőgazdasági tevékenységből származó árbevételt a 2001. és a 2002. évi várható árbevétel alapján is lehet számítani. Ebben az esetben a Gazdálkodó nyilatkozata mellett a megyei Földmûvelésügyi Hivatalnak is szükséges az igazolása, ellenjegyzése.





Meddig és hova nyújtható be a gazdahitel pályázat?



A gazdahitel-programok megvalósítására irányuló pályázatok végső beadási határideje legkésőbb 2001. október 31.. Az agrárlogisztikai és kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre irányuló pályázatok végső beadási határideje első alkalommal legkésőbb 2001. október 31., 2002. évben pedig szeptember 30..

A pályázat benyújtására a pályázati felhívásban megjelölt benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő.

A benyújtás helye a fejlesztés szerint illetékes megyei (fővárosi) Földmûvelésügyi Hivatal. A pályázat benyújtásával egyidejûleg a szükséges dokumentumokat, például hitelígérvényt csatolni kell.

Amennyiben a gazdálkodó a pályázati felhívásban előírt követelményeknek nem megfelelő pályázatot nyújt be, a hiányosságok bontási jegyzőkönyvben történő rögzítését követően a hivatal 15 napos határidő megadásával, egy alkalommal hiánypótlásra szólítja fel. A nagymértékben hiányos, vagy a hiánypótlást követően is hiányos pályázat bírálatra nem bocsátható, azt a hivatal vezetője köteles elutasítani. Az elfogadott pályázat esetében a Döntéshozó támogatási okiratot ad ki.





A gazdahitel-programban meghatározott fejlesztéseket meddig kell megvalósítani?



A gazdahitel-program mező-, vad-, hal- és erdőgazdálkodási termelési technológiák fejlesztését, meglévő és új (gépek és technológiai berendezések) termelőeszközök termelésbe állításának elősegítését szolgálja. A beruházás megvalósítását a támogatási okirat keltétől számított 24 hónapon belül kell befejezni, üzembe helyezni és a hitel futamideje alatt, de legalább az üzembe helyezéstől számított 5 éven keresztül kell rendeltetésének megfelelően üzemeltetni.

A termelés és értékesítés szervezettségét elősegítő agrárlogisztikai és kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések megvalósítása esetében a támogatási okirat keltétől számított 36 hónapon belül kell a beruházást befejezni, üzembe helyezni és az üzembe helyezéstől számított 10 éven keresztül kell rendeltetésének megfelelően mûködtetni.

Mindkét esetben kötelező a beszámoló-készítés, amelyben tájékoztatni kell az illetékes Földmûvelésügyi Hivatalt, illetve a Magyar Államkincstárt a beruházás üzembe helyezését követő 60 napon belül a beruházásról, beleértve a teljes körû pénzügyi elszámolást is.





Mivel bizonyítható, illetve igazolható a beruházás megkezdése?



A beruházás megkezdése időpontjának építési beruházás esetén a kivitelezői szerződés megkötésének dátumát, saját kivitelezés esetén az építési napló megnyitását, gépi beruházás esetén a megrendelés dátumát kell tekinteni. Az építési beruházásokhoz szükséges anyag beépítésre kerülő berendezés, mûszaki tervdokumentáció, szakvélemény beszerzése nem tekintendő a beruházás megkezdésének. A felsorolt beszerzésekről és beruházás-előkészítő dokumentumokról szóló elfogadható számlák kibocsátásának legkorábbi ideje 2001. január 2. lehet.





Milyen jogszabály szabályozza a fenti programokkal és beruházásokkal összefüggő támogatási rendszert?



A Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter 57/2001. (IX. 21.) FVM-rendeletében szabályozza általános és konkrét rendelkezések útján az állami támogatás igénybevételének feltétel- és követelményrendszerét. A vonatkozó rendelet a Magyar Közlöny 2001/102. számában részletesen megismerhető. A jogszabályokkal összefüggő teljes körû információt a falugazdászoktól kaphatunk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?