Kettõs védelem a szõlõ peronoszpóra és szürkepenész ellen

Agro Napló
A szõlõ minden évben megjelenõ betegsége a peronoszpóra, amelynek kártétele szezononként eltérõ mértékû – járvány esetén a teljes termés megsemmisülhet. Az ellene való védekezésnél lényegében három szempontot kell mérlegelni: megbízhatóan hatékony készítményt válasszunk, amely kedvezõ költséggel alkalmazható, és esetleg még olyan elõnyös tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek miatt felhasználása, kijuttatása könnyebbé válik.
A peronoszpóra elleni védelem új eszköze az Electis* 75 WG. A készítmény két hatóanyag gyári kombinációja. Igazi újdonság a zoxamid, ami új kategóriát teremtett a peronoszpóraölő hatóanyagok között. A zoxamid nem kontakt, nem felszívódó és nem strobilurin típusú, hanem a levélszövetekbe beszívódó, ún. cerodinamikus™ viselkedésû hatóanyag. A kijuttatást követően gyorsan bejut a levél és a bogyó viaszrétegébe, majd onnan továbbvándorol a felső levélszövetbe, ahol raktárat képez. A hatásmódja minden eddigitől eltérő: a gomba összes, növekedéssel járó életfolyamatát gátolja, blokkolja (a gomba csírázását követő növekedés, növénybe hatolás, táplálkozás).
Az Electis-ben megtaláljuk a Dithane-ból már jól ismert mankocebet, amely több mint 30 éve az egyik legjobb hatékonyságú gombaölő szer. Összesen 6 helyen avatkozik be a peronoszpóra gomba életfolyamataiba. Az Electis-ben a legmodernebb ragasztóanyagokkal ellátott mankoceb szemcseméretét még tovább csökkentették. Ezzel megnövelték a készítmény borítóképességét. Kívülről a Dithane hatóanyaga, a mankoceb, belülről az új hatóanyag nyújt védelmet.
Az Electis az újdonságoknak és újításoknak köszönhetően kiváló esőállósággal (gyorsan lemoshatatlan helyre szívódik fel) és tartamhatással (raktárképzés) rendelkezik. Új hatásmódja biztosítja a rezisztencia kizárását, ami nagyfokú hatásbiztonságot jelent.
Külön említést érdemel az Electis szürkepenész elleni mellékhatása szőlőben, amely hatékonyság szempontjából eléri a gyakran használt folpet hatóanyagú növényvédő szerek hatékonyságát. Ez a gyakorlat szempontjából azt jelenti, hogy az Electis-sel történő permetezéskor nem csak a peronoszpóra, hanem a szürkepenész ellen is védekezünk.
Az Electis 75 WG további előnyös tulajdonságai:
– keverés nélkül, azonnal és gyorsan oldódik,
– kiváló mellékhatás szürkepenész (botritisz) ellen,
– eredményes a fürtvédelemben,
– kedvező hektárköltség…
A szőlőben az Electis 75 WG-t 1,5-1,8 kg/ha dózisban, megelőző jelleggel, 4-6 leveles kortól alkalmazhatjuk egészen az utolsó permetezésekig. Gyenge peronoszpóra fertőzés esetén a készítményt 7-10 napos fordulóval 5-6 alkalommal javasolt kijuttatni. A szőlő növényvédelmi technológiába jól beilleszthető. Ha a termelő a virágzás környékén felszívódó vagy strobilurin (Discus, Qvadris, Eclair stb.) hatóanyagú készítményekkel védekezik, az ezeket követő 2-3 Electis- sel történő védekezés védelmet nyújt a peronoszpóra mellett a szürkepenész ellen is, így nincs szükség külön a szürkepenész elleni védekezésre a zsendülés és a fürtzáródás időszakában. Eltérő hatásmechanizmusa miatt rezisztencia-törő készítményként való felhasználása javasolt.
Az Electis 75 WG II. forgalmi kategóriába tartozik. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap. Integrált védekezésben felhasználható. Kiszerelés: 10 kg. A kedvező ár mindenképpen erre az új készítményre irányítja a szőlőtermelő gazdák figyelmét.

Takács Attila
Dow AgroSciences
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?