Korszerû öntözõrendszerek

Agro Napló
Hazánk idõjárását tekintve mind inkább jellemzõ a szélsõségek megjelenése. Egyre gyakrabban fordul elõ a csapadékhiányos tél után a vegetációs idõszakban jelentkezõ aszály. Ezen okok miatt nem kérdõjelezhetjük meg az öntözés szükségességét.
Az időjárási körülményeken kívül más olyan hatások is jelentkeztek, amelyek az öntözést állítják előtérbe. A piac olyan minőségi és mennyiségi igényeket támasztott, amelyek új fajták megjelenését erdményezte. Ezen új fajtákat már nem lehetett a hagyományos módon termeszteni, ugyanis még megfelelőnek ítélt csapadékmennyiség esetén is megkívánják az öntözést. Ezen új fajták jó tulajdonságai csak optimális vízellátás mellett érvényesülnek.
Az új fajtákból nagyobb tő- vagy egyedszám kerül egységnyi területre és ezek a fajták gyorsan termőre fordulnak. A fajtákban rejlő lehetőségek mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a gazdaságosságról, az öntözővízzel, az anyaggal és az energiával való takarékosságról sem.
Mindezen okok szükségszerûvé tették a korszerû öntözőrendszerek és technológiák kialakulását.
Mit kell tudni egy korszerû öntözőrendszernek:
1. Megfelelő vízpótlás: Biztosítani kell a napi vízigénynek megfelelő folyamatos vízutánpótlást, figyelembe véve a párolgást, a talaj vízkészletét, a csapadékot és egyéb veszteségeket. Az egyenletes vízkijuttatás és szórásegyenletesség alapvető követelmény a megfelelő minőségû és mennyiségû termés eléréséhez.
2. Tápanyag-kijuttatás: Bizonyított, hogy a tápanyagot vízben oldott formában tudja a növény a legjobban hasznosítani, tehát az öntözőrendszer úgy legyen kialakítva, hogy azzzal tápoldatot is kijuttathassunk. A tápoldatozás ma már alapvető követelmény az öntözőrendszerrel szemben.
3. Automatizálhatóság: A vízkijuttatás egyenletességét automatizálással nagymértékben javíthatjuk, kiküszöbölve a kézi mûködtetés szubjektivitását. Ma már az öntözőrendszerek felszerelhetők korszerû automatikákkal és a hozzájuk kapcsolódó elemekkel (távirányítású szelepek).
4. Tartósság: A korszerû öntözőrendszer egyfelől jelentős befektetés másfelől a minőségi termelés záloga. A rendszer tartóssága két tényezőtől függ: egyrészt a beépített elemek minőségétől, másrészt a rendszer kezelésétől és karbantartásától. A korszerû rendszereknek minimális a karbantartási igényük, annál inkább érzékenyek egy-egy elem meglétére vagy hiányára (szûrők).
5. Gazdaságosság: Több tényező együttes érvényesülése határozza meg (pl.: jó hatásfokú elemek megválasztása; megfelelő szivattyúval, megfelelő időben és mennyiségben végzett öntözés; jó technológia; megfelelő átmérőjû csővezetékrendszer; tervezés stb).
Látható, hogy a gazdaságosságra mennyi tényező van hatással. Egy helyesen meválasztott és megtervezett öntözőrendszer a beruházónak nemcsak kiváló minőségû és mennyiségû termést eredményezhet, hanem jelentős energiát is megtakaríthat.
Ebben próbálunk segíteni a KITE RT. által forgalmazott öntözőrendszerek bemutatásával.

Csepegtető öntözés
Mind a víztakarékosság, mind a nyomásigény tekintetében egyik legkedvezőbb módszer a csepegtető öntözés. A víz energiáját lecsökkentve általában labirintjáratokon keresztül csepeg ki a víz. A talajtípust, az osztástávolságot és a vízmennyiséget figyelembe véve a kiadagolás helyén a talajt megfelelően átáztatva egyenletes vízkijuttatást tudunk megvalósítani.
A KITE Rt. által forgalmazott típusok:
A NADIR csepegtetőcsalád egy 20 mm átmérőjû, lágy polietilén csőbe épített csepegtetőelemeket tartalmazó, különböző osztástávolsággal készülő csepegtetőcső. Ez a család 25, 33, 50, 75, 100, 150 cm-es csepegtető osztástávolsággal készül. Vízhozama 3,2 liter/óra/elem. Élettartama: 8-10 év. Az osztástávolság meghatározza, hogy adott csepegtetőcsövet adott egyenletességgel milyen hosszan tudunk kifektetni.
A következő család a NAAN PC 16 mm átmérőjû, lágy polietilén csőbe építtt önszabályzós, szintén különböző osztástávolságokkal készülő csepegtetőcső. Vízhozama 2,1 liter/óra/elem. Élettartama: 8-10 év.
Az eddigiekben a beépített csepegtetőkről beszéltünk. Létezik azonban a csepegtetőknek egy másik fajtája is, a ráépíthető vagy bepattintós csepegtetőgombák.
Ide tartoznak a következő típusok: IDC-MF, IDC-CO, KATIF, TUFTIFF csepegtetőgombák. Ezek az elemek elérhetőek normál és önszabályzós kivitelben is.
Ezeket az elemeket a NADIR 20-25-32 mm átmérőjû, lágy polietilén csőre építhetjük rá a kívánt osztástávolságnak megfelelően. Vízhozamuk 2-4-8 liter/óra.

Miniesőztető öntözés
A miniesőztető rendszer jellemzője az alacsony nyomásigény és a kis intenzitás. A vízhozam a fúvókamérettől és nyomástól függően (25 l/ó–330 l/ó-ig) a különböző porlasztó és rotorelemekkel a lefedettség 1,5–11 m-ig terjed. Jól megválasztott kötéstávolsággal az egyenletesség elérheti a 90–98 % CU-értéket.
A KITE a NAMIR és a DAN miniesőztető családot forgalmazza.

Esőztető öntözés
A kis, közepes és nagy teljesítményû szórófejek alacsony, 1-3 bar nyomással mûködnek.
Vízpótló, szinesítő, klímaszabályzó, valamint speciális fagyvédelmi funkcióknak megfelelő típust, illetve kötéstávolságot választhatunk.
A KITE a NAAN 501-U, 5022, 5024, 5032, 322, és a 233 típusokat ajánlja, valamint a speciálisan fagyvédelemre alkalmazható 233 AF típust. Ezenkívül a DAN szórófejcsalád teljes skáláját kínáljuk.
A lehetséges öntözési módok ismeretében már csak el kell döntenünk, melyik az optimális megoldás.
A tapasztalatok szerint a legtöbb esetben a vízforrás-kapacitás és az energia határozza meg a módot, de ezenkívül más tényezőkre is tekintettel kell lennünk.
A helyesen megválasztott és megtervezett rendszer a jővőbeni sikerének kulcsa, ebben kíván a KITE RT. Öntözési üzletága segíteni.
A KITE Rt. által forgalmazott öntözőrendszerek a világ vezető gyártóinak a termékei. Az eddig letelepített rendszerek már bebizonyították megbízhatóságukat a termelésben, gazdaságosságukat az üzemeltetésben. Szakembereink többéves tapasztalattal és az általuk kínált kiváló minőségû termékekkel az ország egész területén a beruházni kívánó partnerek rendelkezésére állnak.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?