2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Legújabb õszi búza fajtáink

Agro Napló
A Fajtaminõsítõ Tanács Növénytermesztési Szekciója megtartotta õszi ülését és a megjelent határozat alapján 14 új õszi búza kapott állami elismerést.Négy - a termesztésben már alig megtalálható fajta - állami elismerését nemesítõi kérés alapján visszavonták, így jelenleg 124 államilag elismert õszi búza fajtát tartalmaz a Nemzeti Fajtajegyzék.
Az újonnan minősített fajták fele (7 fajta) javító minőségû, 5 malmi és 2 egyéb célra alkalmas. Éréscsoportonkénti megosztásuk alapján 5 korai érésû, 6 fajta középérésû és 3 fajta a késői éréscsoportba tartozik.



A korai éréscsoportban a javító búza kategóriában kapott állami elismerést a GK Smaragd fajta. Fajtajogosult a Gabonatermesztési Kutató Kht., Szeged. Sikértartalma abszolút értékben is és az Alföld 90 minőségi standardhoz mérten is eléri a kívánatos szintet. Sikérterülése az optimális tartományban van. Lisztminősége nagyon közeli az "A" kategória határhoz, de néhány helyen (Szombathely, Jászboldogháza, Kompolt) nem éri el a javítóhoz szükséges "A" minőséget. Esésszám értéke 400 fölötti. Szántóföldi télállósága a vizsgálati ciklusban jó volt. Állóképessége jó-kiváló. Lisztharmat a standard átlag szintjéhez hasonlóan fertőzte. Szár- és levélrozsdára rezisztens és sárgarozsdával szemben ellenállóbb a standard átlagnál.



A GK Rubin (Rubintos) is javító minőségû fajta. Fajtajogosult szintén a Gabonatermesztési Kutató Kht. Termőképessége alig kevesebb, mint a malmi standard fajták átlaga. Minden vizsgált minőségi mutatója megfelel a javító kategóriának. Szántóföldi télállósága jó-kiváló értéket adott. Rezisztenciális tulajdonságai kedvezőek. Lisztharmattal szemben a standard átlagnál ellenállóbb, szár-, levél- és sárgarozsdával szemben rezisztens.



Mindkét fajta jól szerepelt három éven át a szántóföldi kísérletekben, de meg kell említeni, hogy a nagyon szigorú fagyasztási kísérletekben nagymértékû kifagyást mutattak. Termesztésüknél (talajmunka, vetésidő) ezt figyelembe kell venni.



A Gabonatermesztési Kutató Kht. fajtáinál maradva a GK Cinege a következő új fajta, amely átlagon felüli termőképességû, stabil malmi minőséget mutató új fajta. Állóképessége és télállósága egyaránt jó-kiváló kategóriákba tartozik. Lisztharmattal a standard átlagnál kevésbé fertőződik, szárrozsdával szemben rezisztens. Levél. és sárgarozsda a standard átlag szintjén fertőzte.



A korai érésû malmi búzák közé tartozik a Franciaorzságból származó Orpic fajta is. Képviselője a Syngenta Seeds Kft., Budapest.



Termőképessége kiugróan magas. Minőség mutatói a bejelentési kategóriának és a szabvány értékeknek megfelelnek. Lisztminősége a kategória alsó határához közeli B-1. Sikérterülése és esésszám értéke is megfelelő. Állóképessége és télállósága a vizsgálati ciklusban egyaránt a jó (közepes) kategóriába volt sorolható. Lisztharmat és szárrozsda iránti fogékonysága a standard átlaghoz hasonló.



Levél- és sárgarozsdával, valamint kalászfuzariózissal is kissé erősebben fertőződik, mint a standard fajták átlaga (1 éves adat). Franciaországban ugyanezen a néven elismert fajta. Fajtajogosult: Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Kutatóintézete.



Végül a korai érésû egyéb célú fajtákhoz tartozik a KG Magor (FK 0418).



Szetermés eredménye három év átlagában szignifikánsan több, mint a standard átlag. Sikértartalma átlagosan 22,2 %, alacsony. Lisztminősége a B-1 csoportba sorolható.Esésszám értéke esetenként 220 alá csökkenhet, de pl. Debrecenben három éven át malmi minőséget adott. Állóképessége és télállósága egyaránt kiváló.. Lisztharmat iránti fogékonysága meghaladja a standardok szintjét, szárrozsdával a standard szintjéhez közelálló mértékben fertőződött. Levélrozsdára nagyon fogékony, de sárgarozsdára rezisztens.



A középérésû fajták csoportjában három új martonvásári javító búza kapott állami elismerést. Képviselő, illetve fajtafenntartó a Prebázis Kft., Martonvásár.



Az Mv Süveges (Mv 14-2000) gyakorlatilag a korai érésû Alföld 90 minőségi standarddal azonos mennyiségû termést adott. Beltartalmi mutatói megfelelnek a minőségi kategória értékeinek. Esésszáma kiemelkedően magas. Állóképessége közepes. Télálósága kiváló-jó. Egy évben korábban, két évben éréscsoportjának megfelelően érett be. Lisztharmattal a standard átlag szintjén fertőződik, míg szárrozsda esetében ellenállóbb a standard fajták átlagánál.



Levélrozsdára is ellenállóbb a standardoknál, míg kalászfuzariózis azokhoz hasonlóan fertőzte (1 éves adat).



Mv Ködmön néven kapott állami elismerést az Mv 22-2000 fajtajelölt. Termőképessége a hasonló minőségû fajták között kiemelkedően jó. Sikértartalma kissé (0,7 %-kal) kevesebb a kívánatos szintnél. Egyéb minőségmutatói kedvezően jók, megfelelnek a szabványnak. Lisztminősége stabilan a kategória felső részén lévő A-2 (közel A-1). Állóképessége közepes-jó, télállósága kiváló. Éréscsoportjának megfelelően érik. Lisztharmattal szemben a standard átlagnál ellenállóbb, szárrozsdával ahhoz közelálló mértékben fertőződött. Levélrozsda tekintetében a standardoknál ellenállóbb, kalászfuzariózis a standard átlaghoz hasonló mértékben fertőzte (1 éves adat).



Az Mv Suba (Mv 18-2000) a kísérleti ciklusban vizsgált javító minőségû fajtajelöltek közül a legtöbb termést adta. Sikér tartalma (32,2 %) abszolút értékben a szabvány szerinti 34 % alatt maradt. Egyéb minőségmutatói kivétel nélkül kedvezőek. Egyedülálló volt a vizsgálati ciklusban, hogy minden évben 90 értékszám körüli A-1 lisztmiőséggel szerepelt. Állóképessége jó-közepes. Télállósága kiváló. Lisztharmattal a standard átlag szintjén fertőződött, de szárrozsda tekintetében azoknál ellenállóbb. Levélrozsdára is ellenállóbb a standard átlagnál, míg kalászfuzariózissal annak szintjén fertőződik (1 éves adat).



A középérésû malmi búzák között új a Gabonatermesztési Kutató Kht. GK Hattyú és GK Ledava fajtája.



A GK Ledava a táplánszentkereszti nemesítő állomás új fajtája. Beltartalmi mutatói megfelelnek a malmi kategóriának, sőt lisztminősége javító is lehet. Esésszám értéke magas. Állóképessége kiváló-jó, télállósága hasonló volt. Szlovéniában állami elismerést kapott. Lisztharmattal a standard átlag szintje alatt fertőződik, szárrozsda a standardok szintjén károsította. Levélrozsda iránti fogékonysága kissé meghaladja a standard átlag szintjét, fuzariózissal viszont annál kisebb mértékben fertőződött



(1 éves adat).



A GK Hattyú a bejelentésnek megfelelően bőtermő malmi búzának bizonyult. Termőképessége standard átlagon felüli, minőségmutatói a kategóriának megfelelőek. Lisztharmatra a standard átlagnál kissé fogékonyabb, míg szárrozsdára nagyon fogékony, levélrozsdára ugyanakkor rezisztens. Sárgarozsda iránti fogékonysága is kisebb a standardok átlagánál, míg kalászfuzariózissal azok szintjén fertőződött (1 éves adat).



Különlegességnek számít a Franciaországból származó Eureka fajta, képviselő a Sa-Tu Kft., Budapest. A bejelentés szerint kétszersült minőségéről ismert fajta. Termőképessége átlag fölötti. Sikér tartalma 34 %-ot meghaladja, B-1 lisztminőségû. Sikér terülése jellemzően 8,7 mm fölötti, következetesen magas. Szántóföldi télállósága jó, állóképessége közepes. Éréscsoportjában korábban kalászolt és a standard fajtákkal együtt érett be. Lisztharmat tekintetében a standard átlagnál kevésbé fertőződik, szárrozsda a standard átlag szintjén károsította. Levélrozsdára a standardoknál ellenállóbb, kalászfuzariózis a standard fajtákhoz hasonló mértékben fertőzte (1 éves adatok). Ezen a néven a következő országokban elismert: Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Amerika.



A késői éréscsoportban két javító és egy malmi fajtával bővült a választék. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Kutatóintézetének fajtajelöltje volt a Karcagról bejelentett FK 71276 fajtajelölt, mely KG Kunhalom néven államilag elismert fajta. Termőképessége az Mv Magdaléna és az Mv Emma minőségi standardok közötti. Sikér mennyisége minden évben 34,0 % fölötti volt. Lisztminősége A-2. Esésszám értéke 350-430 között változott, megfelelő. Állóképessége közepes-kiváló értékek között változott. Télállósága jó-kiváló.. Lisztharmat és szárrozsda esetében is kissé fogékonyabb a standardok átlagánál. Levél- és sárgarozsda tekintetében a standard átlagnál ellenállóbb (1 éves adatok).



Ausztriából származik a Raiffeisen Agrárház Kft. képviselte Dea fajta, mely P 2247 törzsjelzéssel indult a vizsgálatokban. Termőképessége a GK Tiszatáj szintjén alakult. Sikér tartalma annál még magasabb, stabil. Lisztminősége az A-1 és A-2 kategória határán változott. Esésszám értéke kedvezően magas. Állóképessége két évben kiváló, egy évben közepes volt. Télállósága és fagytesztje egyaránt jó-kiváló. Lisztharmat tekintetében a standardoknál ellenállóbb, szárrozsda iránt viszont fogékonyabb. Levélrozsda esetében a standardoknál ellenállóbb, sárgarozsdával azokhoz hasonló métékben fertőződik (1 éves adatok).



A késői érésû malmi búzák képviselője a francia Orvantis fajta, képviselője a Syngenta Seeds Kft., Budapest. Az átlagosnál jobb termőképességû fajta. Sikértartalma magas. A B-1 kategóriát elérő lisztminőségû fajta. Esésszám értéke 400 fölötti volt. Szántóföldön kiváló-(jó) télállósággal és ugyanilyen állóképességgel szerepelt. Kalászolási és érésideje alapján a késői éréscsoportba tartozik. Lisztharmattal kissé a standard átlagot meghaladóan, szárrozsdával azzal egyező mértékben fertőződött. Levélrozsdával szemben a standard átlagnál ellenállóbb, de kalászfuzariózisra azoknál fogékonyabb. Franciaországban ezen a néven elismert. A legújabb fajták - ha nem teljeskörûen is - szerepelnek a Leíró Fajtajegyzék kísérleteiben ez év őszétől három éven át.







Dr. Czirák László

Kovács Sándor

OMMI
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?