Megbízhatóság, gazdaságosság

Agro Napló
Martonvásári hibridkukorica ajánlat 2003-ra A fajta szerepét az átlagtermés növekedésében meglehetõsen nehéz becsülni. Ha az idõjárás jó, az agrotechnika rendben van, akkor az a kérdés, hogy azonos tenyészidejû hibridek közül melyik terem - valamivel - többet a másiknál. Rossz idõjárás (pl. szárazság), agrotechnikai hiányosságok esetén pedig az a kérdés, melyik hibrid viseli el a kedvezõtlen körülményeket kisebb terméscsökkenéssel.
A martonvásári hibridek alkalmazkodóképessége általában jó. Ezért többségük extenzív körülmények - gyengébb talajadottságok, kevesebb tápanyag stb. - között is jól terem, de nagyobb termésével meghálálja a kedvezőbb (intenzívebb) feltételeket is. A hibridek egy része azonban a legjobb eredményt a kedvező termesztési adottságoknál éri el. Így intenzív körülmények között a Mara helyett vessünk Mv 277-et, vagy Dámát, illetve a Gazda helyett Maratont, stb.

Legkorábbi hibridünk az Mv TC 272 (FAO 280). Korán vethető igen jó hidegtûrésû hibrid, vízleadása rendkívül gyors. A szemtermés beltartalma kiemelkedően jó, étkezési felhasználásra is alkalmas. Átlagosnál nagyobb fehérjetartalma miatt a saját állatállomány takarmányozására is javasoljuk.

Az igen korai éréscsoport végén érik a Mara (FAO 297) lófogú szemeskukorica hibridünk. Kiváló hidegtûrése lehetővé teszi a korai vetést. Termőképessége és kiváló alkalmazkodóképessége miatt népszerû hibrid. Vízleadása gyors, alacsony szemnedvességgel, korán takarítható be, így kiváló őszi búza előveteménynek számít.

A legújabb nemesítésû hibridek közé tartozik Mv 277 (FAO 310), amely FAO 300-as hibridre jellemző termőképességével és FAO 200-as betakarításkori szemnedvességével hívja fel magára a figyelmet. A másik újdonság a Dáma, amely rendkívül széles tőszámoptimumával tûnik ki. 60 - 80 ezer növény/ha állománysûrûségben 10 t/ha feletti szemtermését stabilan tartja. Kedvezőtlen körülmények között az alacsonyabb tőszám javítja az állomány stressztûrő-képességét, ugyanakkor ezzel a növény sûrûséggel kedvező évjáratban is versenyképes hozam érhető el.

A Dáma és az Mv 277 a martonvásári kukoricanemesítés olyan korszerû, kiemelkedő új eredményei, melyek igen koraiak, tehát kalászos előveteményként betakaríthatók szeptemberben, szárítást alig igényelnek. Mindkét hibrid jól alkalmazható, a kukoricabogár elleni védekezés legolcsóbb eszközeként, a vetésváltásban őszi kalászosok előveteményeként.

A Norma SC (FAO 380) a hazai fajtaszortiment legjobb szárazságtûrésû, energiatakarékos, kiváló alkalmazkodóképességû hibridje. Kísérleteinkben a 4,5 pH értékû savanyú talajon is a legnagyobb termésû hibridek közé tartozott. Igazi előnye száraz években, vagy rossz csapadékeloszlás esetén szembetûnő. A hosszabb-rövidebb ideig tartó szárazság esetén csak a növénymagassága csökken, miközben szemtermése alig változik. Kiválóan hasznosítja az elővetemény által visszahagyott tápanyagot.

A Normához hasonló tenyészidejû az Mv 355 DMSC (FAO 390) és a Botond (FAO 398) lófogú szemeskukorica hibridek. Az Mv 355 DMSC termőképessége éréscsoportjában a legmagasabbak közé tartozik. Genetikailag kódolt, kiváló hidegtûrésének köszönhetően korán, már 8 Co-t meghaladó talajhőmérsékletnél vethető. Szára túlérésben is szilárd, ezért az Mv 355 DMSC mélyen ülő feltûnően hosszú kukoricaszemeinek szárítása legolcsóbb a szántóföldön. Megjelenésében a zömök, középtermetû Botond hasonlít az Mv 355 DMSC-hez: korán vethető, és hasonlóak az agronómiai tulajdonságai is. A két hibrid a termesztés során egymással helyettesíthető. A Botond generatív hibrid, a Gazdához hasonló csőforma jellemzi.

Az Mv NK 333 (FAO 390) silókukoricahibrid. Széleskörû alkalmazkodóképessége, szerény igénye népszerûvé tette a termelők körében szemeskukoricaként is. Gyenge adottságú talajviszonyok között kiváló tápanyagfeltáró-képessége és jó vízhasznosítása indokolja a szemes kukoricaként való termesztését. A hibrid ár/érték aránya a teljes hibridkínálatot tekintve is kiemelkedő.

A legkorábbi FAO 400-as martonvásári szemeskukorica az Mv Major (FAO 430). Az Mv Major teljesítménye annyira meggyőző, hogy Romániában már két éves vizsgálat alapján állami minősítést kapott. A hibrid alkalmazkodóképessége magas termésszinten is kiemelkedően jó, ár/érték aránya kiváló.

A hazai hibridek közül az egyik leggyorsabb vízleadású az Mv 444 (FAO 450). A hibridnél a FAO 300-as éréscsoport végén érő kukoricákra jellemző betakarításkori nedvességtartalom kiváló termőképességgel párosul. A magas termésszinten kiváló alkalmazkodóképességû hibridek iskolapéldája a Maraton (FAO 450). Extenzív és intenzív viszonyok között egyaránt a legjobb hibridek közé tartozik. Jól hasznosítja a talaj természetes tápanyag készletét. A Maraton vetési reakciója is kiváló. A Maraton kvalitását tükrözik az értékesítési statisztikák, vetésterülete évről évre nő. Kiemelkedően magas szemtermése és alacsony betakarításkori szemnedvessége a legjobb költség/hozam arányú hibridek közé emeli a Maratont és az Mv 444-et egyaránt.

Sokan ismerik és szeretik a Gazda (FAO 450) szemeskukorica hibridet. Átlagos és átlagosnál gyengébb körülmények között többet terem, mint versenytársai, az ár/érték aránya kedvező. Alkalmazkodóképessége azonban pozitív irányban is megmutatkozik. Kedvező körülmények között már 13 t/ha feletti eredményt is elértek a Gazdával. Az erős szárú hibrid szembetûnően nagy csöveket és feltûnően nagy, hosszú szemeket terem.

2002. tavaszán kapott állami minősítést Magyarország első sok leveles (leafy) silókukorica hibridje a Káma (FAO 510), melynél a fotoszintézisben aktívabb cső feletti levelek száma 2-3 levéllel nagyobb, mint más hibrideknél. Ennek köszönhetően rendkívül magas a jól emészthető növényi részek aránya a zöld tömegben. A szárazanyagban nagy a szemek aránya, így "erő-siló" takarmány készítésére alkalmas. Ezt a hibridet javasoljuk „magas tarlós” silózásra, A Kámá-ból készített siló etetése eredményeként növekszik a tejhozam, ez pedig többletjövedelmet jelent.

Méltán népszerû silókukorica hibrid a Maxima (FAO 580). Állományát nagy asszimilációs felületû, igen magas növények alkotják. Dús levélzete miatt nagy zöldtömeget ad, szárazanyagtermése kiemelkedő. Feltûnően hosszú csövek jellemzik. A magas csőaránynak köszönhetően kiváló szilázs alapanyag.

A kukoricák vetőmagjának forgalmazásával kapcsolatban a 22/460-647-es telefonszámon szívesen állunk minden érdeklődő rendelkezésére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?