MEGFOSZ konferencia

Agro Napló
2002. május 23-án tartotta konferenciáját a Mezõgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége Budapesten, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen.
Lekrinszki István a MEGFOSZ elnökének megnyitó beszédét követően, Dr. Németh Imre, országgyûlési képviselő, FVM miniszterjelölt vette át a szót. Előzetesként vázolta a jelenlegi helyzetünket a Nemzetgazdasági átlaghoz viszonyítva. Elmondta, hogy a komoly problémákat okozott a piacszabályozás és az irányítás is. A kiindulási helyzetünk nem túl kedvező. Nem tekinthetjük a mezőgazdaságot a racionalitás szemüvegén keresztül. Társadalmi kötelezettség a feltételek megteremtése. Meg kell mondani az itt élő embereknek milyen tevékenységet folytassanak, illetve mit termeljenek. Nem lehet egységesen besorolni, külön kategóriákat kell meghatározni és jogi szabályozásokat bevezetni. A támogatások tekintetében elsődleges cél a hozzáférhetőség minden mezőgazdasági termelő részére. A családi gazdaságok továbbra is kedvezményeket élveznek, melyet bővíteni kívánnak. Támogatási források között említette továbbá a normativitást, az üzletrészek kifizetésének a megoldását, kistermelők adózási kedvezményét, illetve a termőföld vásárlásának elősegítését.
A termelési hitelek rendezésének elősegítéseként kidolgoztak egy úgynevezett tehermentesítést. A több éve adósságban szenvedő termelők életképességének felülvizsgálatát követően, lehetőség lesz az adósság felfüggesztésére. Mindez a munkahelyek megtartására irányuló elképzelés. Azon termelők megmentése a cél, akik önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe (pl.: jégkár), ugyanakkor ezzel a megoldási lehetőséggel újra életképessé válnak.
A gépforgalmazás hazai helyzetéről Dr. Németh Imre elmondta, hogy a mezőgazdaság eszközparkja nagymértékben elmarad a nyugatitól. Az ehhez szükséges pénzösszeg azonban nem áll rendelkezésre, a meglévő keretből kell gazdálkodni. Ezért fontos, és a gépforgalmazás szempontjából is a legnagyobb tét, a csatlakozás. A támogatások egyik fő feladatának tekintik a géptámogatások folyamatos fenntartását az EU csatlakozásig.
Ezt követően Lekrinszki István a MEGFOSZ elnöke ismertette a szövetség éves munkáját. Kiemelte, hogy megalakulásuk 3 éve alatt megkétszereződött a taglétszámuk, erősödött a szövetség. A szakmai kormányzat elfogadta partnerként és ez várható a jövőben is. Megfelelő mûszaki háttér nélkül olyan a gazdaság, mint a fegyvertelen katona.
Az idei első kiállítás az AGRO+ MASHEXPO meglepő, nem várt sikerrel zárult, mely 2003. február 19- 22-e között kerül újra megrendezésre.
A MEGFOSZ belépett a Nemzetközi Szövetség tagságába. A jubileumi konferenciát Magyarországon tartják. Létrejött továbbá az AGROINNOVÁCIÓS Központ, megalakult a Marketing Bizottság. Őszre egy Etikai Bizottságot szeretnének felállítani.
Dr. Hajdú József az FVM MI-től ismertette a 2001. évi gépeladás hazai helyzetét.

(x)
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?