NORDOX 75 WG - új szín a rézpiacon

Agro Napló
A NORDOX Industrier AS egy norvég növényvédõ szer gyártó cég, amely a világ egyik meghatározó réz fungicid elõállítója.
Több éves együttmûködés eredményeként 2003.-ban a Biomark Agro új termékkel jelenik meg a rézpiacon: NORDOX 75 WG. Döntésünket hosszas vizsgálatok, és alapos piackutatás előzte meg. Több termelő és forgalmazó előzetes véleménye az volt, hogy a magyar piacon nincs szükség újabb réz készítményre, mivel már most sem nagyon lehet eligazodni a választékban. A vélemények rendszerezése során azonban világossá vált, hogy az eddig ismert termékek egyes tulajdonságait lényegesen meghaladó igények jelentkeznek a termelők részéről, tehát a szakemberek igénylik az új megoldásokat.

Hazánkban eddig nem forgalmazott hatóanyaggal ismerkedhetnek meg a szakemberek: a NORDOX 75 WG 86,2% réz(1)oxid-ot tartalmaz, ami 75% fém réznek felel meg. A növény felületére jutva sajátos kristály szerkezetet képez, ami méretéből adódóan nagyon jól tapad, és rendkívül esőálló. Érdekességként elmondhatjuk, hogy a NORDOX 75WG évek óta piacvezető több egyenlítő menti országban, éppen a rendkívüli esőállósága miatt. Részecskemérete a hatékonyság szempontjából optimális, 1 mikron körüli tartományba esik. Köztudott, hogy az ennél jelentősen nagyobb részecskeméret esetén romlik a fedettség és ezzel együtt a hatékonyság, az ennél kisebb mérettartomány pedig toxikus lehet a növényre.

Egy modern rézkészítménnyel szemben ma már alapelvárás a kiváló esőállóság és a növény felületén való tapadóképesség. Az igazi különbség a rézkészítmények között azok kémiai összetételéből adódik. A Cu2O nedvesség hatására két egymást követő kémiai folyamat során, molekulánként alakul rézhidroxiddá. Az első reakció egy viszonylag lassú folyamat, amelyet egy gyors követ. Ezeknek a reakcióknak az eredményeként a rézhidroxid képződése és felszabadulása folyamatos, így a kórokozók elleni hatás is folyamatos, és jelentősen hosszabb ideig biztosított. Ezért a NORDOX 75 WG szabályozott hatóanyag leadású gombaölő szerként mûködik. Ez az a többlet, amit a gyakorló gazdák többsége igen fontosnak tart.

Nem csak hatóanyagában, hanem formulációjában is új kategóriát teremt a

NORDOX 75 WG. Egy különleges eljárásnak köszönhetően a granulátum szemcséi belül üregesek, gömb alakú héjat alkotnak. Ezáltal a felületük jelentősen megnő és a szer a vízzel érintkezve, robbanásszerûen oldódik. Kontakt hatása lévén, a tökéletes oldódás nem csupán a felhasználó kényelmét biztosítja, hanem közvetlenül javítja a hatékonyságot is. A termék a kimérés, öntés során nem porzik, mivel közel azonos méretû granulátum szemcséket tartalmaz. A kész oldat igen hosszú ideig - több órán át - stabil, gyakorlatilag nem ülepedik. A legtöbb rovar és gombaölő szerrel, valamint lombtrágyával általában jól keverhető, természetesen a gyártók javaslatainak figyelembe vételével.

A FAO előírásokban megfogalmazott és egyre fontosabbá váló környezetvédelmi szempontoknak a NORDOX 75 WG maradéktalanul megfelel.



Megengedett
szennyező anyag
FAO előírás
AGP: CP/251
NORDOX
érték
Arzén 75 ppm < 4 ppm
Ólom 375 ppm < 120 ppm
Kadmium 75 ppm < 2 ppm
< 2 ppm



A termék téglavörös színe a minőség garanciája, mert egy esetlegesen magasabb ólomtartalom esetén a készítmény sötétbarna színûvé válik!

A környezetvédelemmel függ össze a göngyöleg megsemmisítés kérdése is.

A NORDOX 75 WG esetében ez semmilyen problémát nem jelent, mivel a készítmény, különleges minőségû, papír alapú zsákokban kerül forgalomba.



A NORDOX 75 WG-t a bevezetés évében az almatermésûekre és a szőlőre pozicionáljuk.

Almatermésûek: őszi, tavaszi lemosó permetezés
baktériumos ágelhalás ellen 2,0-2,6 kg/ha 800-1500 l/ha vízzel zöldbimbós állapot végéig varasodás és tûzelhalás ellen 1,2-1,6 kg/ha 800-1000 l/ha vízzel zölddió nagyságtól
varasodás ellen 1,2-1,6 kg/ha 800-1000 l/ha vízzel
Szőlő baktériumos és gombás 1,2-2,0 kg/ha 600-1000 l/ha vízzel betegségei ellen (lisztharmat kivételével)

A NORDOX 75 WG a magas hatóanyag tartalomnak és a különleges hatásmódnak köszönhetően jelenleg a hazai rézpiac legalacsonyabb hektár dózisban használható készítménye. A termelők számára ez szállítási és raktározási költség megtakarítást jelent.

A szín a termelők véleménye szerint a termék megítélése szempontjából nem lényeges kérdés, néhány előnyt mégis jelent a felhasználó részére. Fontos lehet olyan kultúrákban, mint pl. a csemege szőlő, ahol a látványosan megjelenő kék színeződés szennyezi a terméket, a NORDOX 75 WG azonban kevésbé látható nyomot hagy. A termék egyedi színe alapján jól azonosítható, és így garantáltan megkülönböztethető az egyéb rézkészítményektől.



A NORDOX 75 WG piaci bevezetésével szó szerinti és átvitt értelemben is színesedik a hazai rézpiac. A termelők számára rendelkezésre áll egy hosszabb ideig biztonságot nyújtó, esőnek ellenálló, rendkívül felhasználóbarát készítmény, amely színében is jól megkülönböztethető a hagyományos kék rezektől.



Balczár Zoltán,

Biomark Agro

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?